Підвищення податків у 2024: що очікує українців

Підвищення податків у 2024: що очікує українців

Короткий розбір пропонованого підвищення податків, про яке Мінфін написав Інтерфаксу у відповідь на запит.
Справді, ми зобов'язалися перед МВФ розробити до кінця лютого пакет короткострокових заходів мобілізації доходів, які б забезпечили додаткові надходження у 0,5 відсотків ВВП у 2024 році (до речі, якщо брати прогноз МВФ, то це - 38,2 млрд грн, а не 44,2, як у Інтерфаксу).

Важливо, що згідно з текстом другого перегляду програми МВФ, ці заходи мали б "запускатися" у випадку виникнення додаткових (sic!) потреб у видатках. На зараз додаткових потреб у видатках ніби немає. Але є потреба профінансувати наявні видатки в умовах ненадходження зовнішньої допомоги. Не знаю, чи це буде тригером. Далі, по пропонованих заходах.

  1. Поширення військового збору на спрощенців.
    Давно назріле рішення з погляду справедливості розподілу тягару фінансування оборони. За моїми розрахунками запровадження 1,5% ВЗ від обороту для третьої групи принесло б ~10 млрд грн за рік.
    Не знаю, яку базу та ставку ВЗ розглядають для 1-2 груп, але не бачу там потенціалу для значних надходжень. Всього ЄП у 2023 році вони заплатили ~5,3 млрд грн.

  2. Додатковий військовий збір для покупців банківських металів у банків, з першої реєстрації легкових автомобілів в Україні (тобто і нові, і бляхи), продавців нерухомості, роздрібних продавців ювелірними виробами із золота, платини й дорогоцінного каміння, а також операторів стільникового зв'язку.

    Я так розумію, це замість "податку на розкіш". Диявол може бути в деталях, але в цілому - зрозуміло. Особливо - для ювелірки, якій раніше контроверсійно скасували пенсійний збір.
  3. Підвищення акцизів на пальне до "мінімальних стандартів ЄС". Жорстко. Нагадаю, на сьогодні чинні такі акцизи:
    Бензин: 213,5 євро/тис.л (це 59% від мін. ставки ЄС)
    Дизель: 139,5 євро/тис.л (це 42% від мін. ставки ЄС)
    LPG: 52 євро/тис.л (71% від мін. ставки ЄС)
    Щоб досягнути рівня мінімальних ставок ЄС, акциз для бензину треба підвищити на 69% (+6 грн на літрі), для дизеля - на 138% (+8 грн на літрі).

    За нашими оцінками, підвищення усіх акцизів на пальне на 50% (+4,5 грн/л бензин та + 3 грн/л дизель) принесло б у бюджет близько 30 млрд грн за рік, з урахуванням еластичності попиту на пальне та пропозиції контрафакту.

    Підвищення одразу до мінімальних ставок ЄС звісно принесло б більше, але це був би значний інфляційний тиск, та значний стимул для нелегальних виробників та збуту.
    Думаю, ставки акцизу зрештою підвищать, але помірковано.
  4. Акциз на води, включно з мінеральними й газованими, з додаванням цукру або інших підсолоджувальних чи ароматичних речовин.

    Відверта дурня, законопроєкт Радуцького №9033-1. Справді, у світі є практика акцизів на шкідливі цукровмісні напої, це стимулює зменшення споживання цукру населенням, в першу чергу - дітьми. І це правильно. Але у нас законотворці чомусь вирішили ввалити акциз на весь код УКТ ЗЕД 2202 10 00 00, який включає і напої з підсолоджувачами та ароматизаторами, які є альтернативою цукровмісним напоям.

    Хороша новина - законопроєкт Радуцького, скоріш за все, не має жодних шансів у такому вигляді.


Підсумовуючи - треба чекати конкретики, поки опубліковане виглядає дуже розмито. А конкретика дуже залежить від ситуації з дефіцитом бюджету і допомоги партнерів.

Автор: Юрій Гайдай, старший економіст Центру економічної стратегії

Головне