Переможе той, хто протримається більше. Як кожен з нас може приблизити мир

Переможе той, хто протримається більше. Як кожен з нас може приблизити мир

У цій війні переможе той, хто протримається більше (це не означає, що війна триватиме обов’язково роки й тим більше десятиліття). Давайте підіб’ємо рахунки. Що маємо ми і що має ворог на сьогодні?

рф:

1. Напівзруйнована, але в цілому стабільна економіка.

2. ВПК в робочому стані, перейшов на воєнні рейки, навчився обходити обмеження.

3. Армія зазнає шалених втрат, але вчиться на власних помилках.

4. Зубожіння населення сприяє мобілізації.

5. Владні еліти згуртовані, бо поки не бачать іншого виходу для себе.

6. Невразливість суспільства до наших ІПСО.

Україна:

1. Сильна підтримка союзників, яка може закінчитися внаслідок їхніх внутрішніх політичних процесів.

2. Завищені очікування, створені владою і медіа, внаслідок — вигорання значної частини суспільства.

3. Висока корупція, організаційний бардак, купа ворожих шпигунів на керівних посадах, постійний пошук простих рішень, що створюють додаткові проблеми.

4. Тиск на бізнес заважає відновленню економіки.

5. ВПК приблизно там же, де й на початку вторгнення.

6. Вразливість суспільства до ворожих ІПСО.

Ви зараз скажете, що я навмисне фарбую картинку чорним. Це правда.

Але ж є достатньо людей, які вже безпідставно зафарбували її рожевим.

Треба завжди переоцінювати ворога й недооцінювати себе, вчив ще Сунь Цзи.

Я спеціально згущую фарби, щоб показати тренди.

Бо рішення треба ухвалювати задовго до того, як тренди стали невідворотними.

Я хочу вам показати, що без негайного прибирання російських агентів та політичних “дахів” корупції з керівних посад, негайного “відпускання” економіки на свободу, негайних сильних кроків у сфері ВПК ми можемо продовжувати втрачати стійкість.

І головне: у нас як не було, так і нема стратегії перемоги. Російська стратегія перемоги проста: витримати до моменту, поки Україна зламається. А в нас стратегії нема, бо звільнення територій — це не перемога, а продовження війни.

Сім пунктів до перемоги

Ось вам перелік того, що може зробити кожен і кожна з вас, незалежно від стану здоров'я, майнового стану й місця проживання.

1. Припиніть повторювати мантру "вірю в ЗСУ", бо вона нічого не додає до перемоги. Якщо можете допомагати ЗСУ, допомагайте по максимуму і ще трішки більше, але не наповнюйте простір цими словами, бо вони не допомагають.

2. Відкиньте завищені очікування. Вони не наближають перемогу, а навпаки. Пам'ятайте, що за завищені очікування треба платити кров'ю, а така ціна за ваші ілюзії неприйнятна.

3. Зрозумійте, що перемога – це не звільнення територій і не укладання мирних угод, а мир надовго на гарних для нас умовах. Не все, що призводить до завершення війни, є перемогою. Але все, що не призводить до завершення війни, не є перемогою, а є продовженням війни.

4. Припиніть вірити в порожні легенди:

4.1. В те, що після звільнення всіх територій настане мир (або що після звільнення Криму росія сама собою розпадеться або путіна вб'ють або він помре від хвороб). Ці очікування безпідставні.

4.2. В те, що путін піде на переговори. рф має ресурси для довгої війни (що не означає, що війна триватиме довго). У путіна немає жодних причин йти на переговори.

4.3. В те, що можна вбити всіх росіян. При нинішньому співвідношенні втрат ми закінчимося швидше.

4.4. В те, що можна окупувати росію (або в те, що взяття москви означає перемогу).

4.5. Нарешті, припиніть вірити в те, що нас візьмуть у НАТО до того, як війна остаточно завершиться. НАТО має головну мету уникнути прямого протистояння з рф, і поки їм це вдається. Членство в НАТО – не чинник перемоги, а її наслідок.

5. Будь ласка, припиніть чвари з будь-якого приводу. Через те, що їх не було, ми вистояли минулого року. Через те, що вони були, ми втратили незалежність 100 років тому. Ставка на розкол суспільства – основна ставка російського інформаційного впливу.

6. Я не закликаю всіх іти у військкомати, бо це неможливо. Але кожен і кожна можуть дві години на добу присвячувати волонтерству заради перемоги – тут роботи набагато більше, ніж ви можете собі уявити. Знайдіть собі щось до снаги. Якщо нічого не можете знайти – йдіть на DOZORRO боротися з корупцією, щоб злодії знали, що за ними слідкує не тисяча, а мільйон очей.

7. Нарешті, припиніть слухати тих, хто розповідає вам рожеві казки. Це не кращий спосіб подолати стрес, ніж заливати його алкоголем. І результат може бути навіть гіршим.

Ці сім пунктів є нескладними для виконання для кожної людини. Найперший крок до перемоги – навести лад у власній голові, бо потім з'являється шанс навести лад у власному будинку, на власній вулиці, у власному місті, у цій красивій країні, на цій маленькій зелено-блакитній планеті.

Валерій Пекар, підприємець, викладач Києво-Могилянської бізнес-школи

Головне