Перемога АПС - це тріумф політичної діджитал реклами та відеоконтенту

Перемога АПС - це тріумф політичної діджитал реклами та відеоконтенту

Партія свободи Австрії (АПС) здобула перемогу на парламентських виборах 29 вересня, отримавши 29,2 відсотка голосів.

Всі наші ЗМІ зараз акцентують на дружбі лідерів АПС з Путіним та нацистських коренях партії, але ж маючи таку токсичну базу - як партія змогла отримати найкращий результат на виборах? Цей результат виходить з двох блоків - популістські меседжи та правильне використання соціальних мереж.

Меседжи:

1. Важливе питання в Австрії, відповідь на яке дали в маніфесті АПС - це питання фінансування війни в Україні. Австрія - нейтральна країна, яка не допомагає Україні зброєю, але надає певну фінансову допомогу через виплати в Фонд Миру ЄС. Через нейтральність Австрії в країні повністю відсутня контрпропаганда, доступні майже всі російські медіа та канали, також в країні роками активно працюють російські спецслужби на цих рівнях. Через це в частини австрійців створюється думка, що фінансування України = фінансування війни та нацизму. У відповідь на це АПС прямо закликає до припинення виплат в Фонд Миру ЄС та використання цих коштів на фінансування власної армії. На передвиборчому постері FPÖ президент Зеленський і глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зображені в обіймах на фоні вертольотів, танків і напису "Розпалювання війни".

Фото: Vidobonna.org

2. Міграція, в 2022 році Австрія отримала 112 тисяч прохань про притулок, це абсолютній рекорд для цієї країни. Політика АПС щодо мігрантів дуже проста і аналогічна орбанівській - тупо не пускати. Цю кампанію вони назвали “Фортеця Австрія”, і обіцяють зробити країну неприступною для мігрантів. Після перемоги на європейських виборах лідер АПС Кікль разом із лідером чеської партії ANO Андрієм Бабішем (ліворуч) приєднався до створеного Віктором Орбаном у Європарламенті альянсу євроскептиків та критиків "брюссельської бюрократії" "Патріоти за Європу". Його партія також виступає за рееміграцію — виселення з Австрії іммігрантів у країни їхнього первісного проживання, зокрема тих, хто отримав австрійське громадянство, але, з погляду АПС, "не зумів асимілюватися".

Соціальні мережі:

На перший погляд - в сторінках АПС немає нічого унікального, посередня кількість аудиторії (до 250 тис.) на всіх майданчиках, відсутність активного енгейджменту з читачами. Але для виконання їх стратегії цього і не було потрібно, адже акцент був зроблений на відеоконтенті та таргетованій рекламі на майданчиках МЕТА та Гугла.

Охоплення реклами ФПС в Фейсбук та Інстаграм за останній місяць - 4 мільйони. Для Австрії, де 6 мільйонів виборців, це більш ніж ідеальна цифра, при цьому витрати на діджитал-кампанію - мізерні. За вересень для досягнення цього результату вони витратили всього 18 тисяч долларів.

Розганяли рекламою в основному позитивістські відео з гарно підібраними персонажами, прям максимально традиційними австрійцями. Меседжі ті самі, переважно антиміграційні та євроскептичні. Також рекламували красиві ролики з партійних заходів, виступи партійних лідерів з тими самими меседжами.

Показуючи позитивістську картинку, охоплюючи широку аудиторію та підлаштовуючи під неї меседжи в рекламі - партія перекрила більшість минулих скандалів та токсичні елементи в своїх ідеях, і саме це стало ключовим фактором у її перемозі на виборах.

Головне

Україна уважно та з тривогою стежить за ситуацією у Лівані після рішення Ізраїля розпочати наземну військову операцію на півдні країни, заявили у Міністерстві закордонних справ України.