Перехід на зимовий час: скільки треба спати, щоб добре почуватися

Перехід на зимовий час: скільки треба спати, щоб добре почуватися

Шановні колеги, друзі та пацієнти! Як Президент української асоціації медицини сну радий привітати Вас з добрими новинами! Довгоочікуване – здійснилося! Верховна Рада скасувала перехід на літній час навесні 2025 року. 

Таким чином зараз відбудеться останній перехід на "зимовий" час. Подія дійсно дуже позитивна для зміцнення сну українців, що вкрай необхідно в умовах війни. В чому користь таких змін законодавства в переводі часу?

Трошки фундаментальних знань по здоровому сну. В жовтні 2023 року Всесвітня Організація Охорони Здоров’я наголосила і поставила в пріоритет для всіх систем охорони здоров’я світу – "здоровий сон"!

Тобто - буде здоровий сон – довше буде зберігатися здоров’я всіх систем організму – в кардіології, пульмонології, ендокринології, обміну речовин, сексопатології, педіатрії – практично у всіх медичних дисциплінах.

Секрет здорового сну полягає в створенні системи культури сну і модифікації образу життя! Треба зрозуміти важливість результатів Нобелівської премії з медицини та фізіології 2017 року! Трьома американськими вченими – незалежними шляхами було доведено існування біологічного годинника людини, який тісно пов'язаний з циркадними ритмами – циклом сну та циклом неспання, які циркулюють по 24 – годинному циклу!

Це важливо для максимально ефективного відтворення гормону сну – мелатоніну! Під час здорового сну відбувається 5 моментів пірнання в глибокі фази сну з переходом в поверхневі фази сну (без пробудження).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли переводити годинники на зимовий час в Україні та як до цього підготуватись

Саме головне таїнство сну відбувається в перший захід – пірнання в глибокий сон в районі 23.00 – де (УВАГА!) виробляється гормон мелатонін в середньому в П'ЯТЬ РАЗІВ БІЛЬШЕ, ніж за всю ніч! А тепер - ще раз — УВАГА – це зафіксовано на генетичному рівні! Лягли на годину пізніше – втратили свій головний мелатонін за ніч!

Ось чому перехід – зміщення годинників на літній і зимовий час двічі на рік надає додатковий ризик втрати гормону мелатоніну і порушенню циркадних ритмів! Такий збій може призвести до порушень в роботі всіх органів і систем в організмі, які можуть продовжуватися до місяця і більше.

Найбільше негативних явищ зі здоров’ям відбувається в перші тиждень – два після переведення годинників. Особливо негативні наслідки в більшій кількості виникають при переводі на "літній час".

При цьому можуть виникнути проблеми зі здоров’ям – підвищений не контрольований артеріальний тиск, порушення ритму серця, метаболічний синдром (набір ваги), виникнення чи загострення ендокринологічних проблем – цукровий діабет, гіпотиреоз, гіпертиреоз, пульмонологічні проблеми – бронхіти, бронхіальна астма, збільшується частота виникнення інсультів та інфарктів (в основному вночі, під ранок), зростає частота виникнення безсоння, депресій, психоневрології та навіть суїцидів.

При втраті регулярності циркадних ритмів зростає також кількість ДТП – на фоні підвищеної сонливості за кермом. Доведено багатьма дослідженнями сомнологів світу, що найбільш фізіологічним для внутрішнього біологічного годинника людини є "зимовий час"!

В умовах війни в Україні, коли й так катастрофічно зросли причини поганого неповноцінного сну і у військових і цивільних, важливо не провокувати додаткові фактори погіршення якості та кількості сну. Тому перехід на "зимовий час" - може позитивно вплинути на відновлення сну в українців!

Цікавий наступний факт - економічний тягар від виникнення проблем порушення сну та дихання уві сні сягає космічних втрат. Наприклад, у 2016 році п’ять країн (США, Канада, Велика Британія, ФРН, Японія) провели підрахунки фінансових втрат, пов’язаних з порушеннями сну та дихання уві сні. Вони склали близько 650 мільярдів доларів США на рік!!

Тому питання військової сомнології в Україні в своєчасній діагностиці, лікуванні та реабілітації порушень сну і дихання уві сні виходять на пріоритетне місце в медицині!

Чим складніше ситуація в житті, тим жорсткіше має бути дисципліна сну!

Тож, вчасно лягайте спати о 22.00. Сон має бути 7-8 годин. Мелатонін любить темряву, тишу і прохолоду. Включайте в меню продукти багаті на триптофан, із якого виробляється вночі мелатонін! Хропунів не повинно бути вночі поруч. Не зловживайте кавою і спиртним. Ширше впроваджуйте одну з останніх порад військової української сомнології – створюйте більше позитиву, обмінюйтеся ним, більше оптимізму і щирого спілкування з позитивними людьми, частіше обіймайтеся, кохайте і цілуйтеся!!! Нам усім це зараз вкрай важливо. Здоровий сон і позитив - це і є наш бронежилет під час війни для душі та мозку!

Висипайтеся! Мирної ночі тим, хто спить! І Божого захисту тим, хто не спить!

Юрій Несторович Погорецький, головний лікар лабораторії сну, сомнолог, кардіолог, президент ВГО “Асоціація медицини сну"

Головне