Нью-Антанта: чому об'єднуються Франція та Велика Британія

Нью-Антанта: чому об'єднуються Франція та Велика Британія

Чому Франція та Британія заговорили про створення Нью-Антанти, воскрешаючи привиди Першої світової війни?

Раджу згадати мою недавню публікацію щодо усунення глобальної трансатлантичної безпеки у бік нових векторів:

  •  Індо-тихоокеанського, де США протистоятимуть Китаю;
  • арктичного - де США протистоятимуть росії.

Розщеплення колись єдиного трансатлантичного вектора безпеки свідчить про те, що Америка більше не зможе тримати над Європою парасольку безпеки. У всякому разі, у колишньому обсязі.

Ключовий та єдиний глобальний суперник США, який може кинути виклик американцям у світовому масштабі – це Китай.

Отже, потрібно залучати до нового індо-тихоокеанського блоку своїх потенційних союзників: Індонезію, Філіппіни, В'єтнам, Тайвань, Південну Корею, Японію, Австралію, Індію. А ключовий та ще не залучений світовий ресурс – це Арктика.

Потенціал Арктики складається з нових логістичних можливостей (СМП); природні ресурси шельфу; кліматичних ресурсів, які впливають весь світ.

Останнє, особливо важливе для Америки. Не дарма про цей ресурс писав Сорос. Перша кліматична війна – так я назвав можливий конфлікт у Арктиці. Це означає, що НАТО поступово трансформуватиметься з блоку держав північноатлантичного договору в союз держав арктичного договору (АRTO).

Саме з цим, а не з війною рф проти України, пов'язаний вступ до НАТО Фінляндії та Швеції. Тепер США мають весь арктичний пазл: Норвегія, Швеція, Фінляндія, Данія (Гренландія), Канада, Ісландія.

Зміщення цих акцентів може призвести до переформатування структури старого блоку НАТО. Наприклад, навіщо Туреччині Арктика чи Тихий океан.

Саме тому Туреччина поступово розпочала створення свого аналога тюркського військового блоку. Поки що у складі Туреччини та Азербайджану.

Тим більше, що НАТО не допоможе Туреччині у вирішенні вірмено-азербайджанського конфлікту. Після взяття під контроль Зангезурського коридору у Вірменії, Туреччина "переступить" Каспій і посилить інтеграцію із середньоазіатськими республіками, насамперед з Узбекистаном та Казахстаном.

У цій ситуації "охоронцем" Європи стає Франція.

Німеччина з огляду на її квазіколоніальне геополітичне становище цю роль виконати не зможе. Спроба Меркель побудувати "четвертий економічний рейх" на осі Берлін – Москва – Пекін завершилася геополітичною катастрофою. Італія не має для цього достатнього потенціалу. Залишається Франція.

Плюс Британія, яка стає вузловим центром трьох блоків: Індо-тихоокеанського зі США та Австралією; арктичного зі США, Канадою та рядом інших країн; та блоку нової Антанти з Францією. Роль Британії буде швидше як мозкового та ідеологічного центру, ніж економічної та військової сили.

Олексій Кущ, економіст, фінансовий аналітик

 

Головне