Не вірте російській пропаганді, Захід не здасть Україну

Не вірте російській пропаганді, Захід не здасть Україну

Тези про зупинку підтримки України розганяє лише російська пропаганда або політичні кола на Заході, які так чи інакше намагаються нишком підігравати російським настроям. Такі лобістські групи існують, не треба думати, що росіяни склали руки і вже не хочуть переконувати впливових чиновників змінити політику стосовно України. Тобто потрібно сприйняти як реальність, що росіяни щоденно над цим працюють.

Але водночас є й інша реальність, і вона полягає в тому, що Україна фактично стала східним флангом НАТО, отримує озброєння натівського зразка, має гарантії щодо членства в НАТО. А це означає постійну підтримку України, яка, до речі, ще й зафіксована у відповідних політичних рішеннях, насамперед на рівні G7. І ця підтримка реалізується щоденно.

Які б політичні баталії не велись усередині Сполучених Штатів Америки, ми все одно чуємо постійні заяви від представників Білого дому, що вони знайдуть кошти для системної підтримки. Незважаючи на політичні процеси в Конгресі, у скарбниці Пентагону залишилося понад 5,6 мільярда доларів, щоб надати Україні зброю та іншу безпекову допомогу. І всі представники трикутнику Білий дім – Державний департамент – Пентагон постійно говорять про збереження темпів підтримки, про збереження фінансової підтримки, а також військово-технічних та економічних видатків тощо. Тому немає причини для хвилювання. Союзницькі відносини є міцними. І на Заході вже давно зрозуміли той спільний виклик і загрозу, яку несе російська федерація не лише Україні, а й усій системі безпеки в Європі.

Сталість союзницьких відносин

Також на тлі нинішніх панічних настроїв, що "нам ніхто нічого не дасть" тощо, слід звернути увагу на візити Президента Зеленського. Кожен із них результативний. Наприклад, візит до Румунії це – домовленості про навчання українських пілотів, транспортування сільгосппродукції, конкретні політичні домовленості з президентом Румунії щодо подальшої підтримки України за всіма напрямками. Візит Володимира Зеленського до Брюсселю і участь у "Рамштайні, США, Велика Британія та Фінляндія оголосили про нові пакети допомоги для України на сотні мільйонів євро, з Бельгією погоджено передачу F16, загалом буде більше систем протиповітряної і протиракетної оборони та більше снарядів.

До цього всього додайте численні військові контракти. Щодня ми бачимо повідомлення про створення спільних оборонних підприємств чи проєктів, додаткове фінансування військових потреб України тощо. Так, спільно зі Сполученими Штатами Україна вироблятиме сучасне озброєння, зокрема й системи ППО. Німецький гігант із виробництва зброї Rheinmetall оголосив про створення спільного підприємства з українським державним концерном "Укроборонпромом" для виробництва бронетехніки та танків в Україні. Турецька компанія "Baykar" розпочала в Україні будівництво заводу з виробництва дронів. Британська компанія "BAE Systems" підписала дві угоди щодо співробітництва з українським урядом, зокрема серед озброєнь, які планується виготовляти в Україні, є легкі польові гармати L119, які використовують боєприпаси стандарту НАТО калібру 155 мм і вже впродовж року є на озброєнні ЗСУ. Низка французьких оборонних підрядників уклали угоди з Україною щодо спільного виробництва артилерії, бронетехніки, безпілотників і допомоги у розмінування. Польський концерн "Polska Grupa Zbrojeniowa" спільно з Укроборонпромом створив технологічний центр для ремонту танків у Глівиці.

Тож, раджу всім нашим читачам бути уважними і пильними, коли вас намагаються переконати в тому, що "підтримки для України не буде" або "Захід втомився". Захід не втомився з однієї простої причини – виклики, які поставила росія і які ставить коаліція терористів, до якої входять росія, Іран, Північна Корея, Білорусь та Сирія, несуть пряму загрозу не лише Україні, а загалом усьому світоустрою і світопорядку. Для того щоб врятувати демократію та стабільність світоустрою, треба діяти спільно і постійно підтримувати одне одного. Розуміння цього у високих кабінетах є, і думаю, що воно буде ефективно реалізовано у практичній площині.

Антон Кучухідзе, політолог-міжнародник, співзасновник аналітичного центру “Об’єднана Україна”

Головне