Навіщо путіну фарс навколо виборів

Навіщо путіну фарс навколо виборів

У московитів триває електоральний процес. Я, власне, завжди цікавився ритуалізацією політики у недемократичних режимах, а тут "вибори" остаточно закріплюють за собою статус політичного ритуалу, тому все ж іноді за цим всім спостерігаю.

Особисто для мене індикатором того, на що там перетворився електоральний процес, стало усунення від виборів Григорія Явлінського. Даний діяч десятиліттями уособлював собою там "кишенькову ліберальну опозицію", і, мабуть, серйозно розраховував стати "офіційним опозиціонером" на виборах, що у рамках тамтешньої ієрархії суттєво би підвищило його статус. Він навіть минулого року мав офіційну зустріч із самим путіним, але все ж змушений був відмовитися.

Показово, що весь минулий рік Явлінський носився із заморозкою війни та мирними переговорами, очевидно, розраховуючи хоч так догодити "начальству". Але ні, навіть такі опереткові опозиціонери там більше не потрібні. Навіть карикатури на лібералів не повинні висуватися, бо це має бути плебісцит про довіру вождю, у якому мають проголосувати всі. Включно з мертвими "героями СВО".

Ну, а поки Єдиний Кандидат мацає огірки у теплицях на камеру та розказує якісь неймовірні історії у виступах, вони все ж змушені підбирати якихось фриків у "кандидати". Якась страшна тітка, депутати, імен яких ніхто не пам’ятає, "журналістка", про існування якої вчора не знав ніхто і т.д.

Навіщо потрібне це доведення до абсурду?

Я уже писав про ритуал "обрання", який у рамках тамтешньої середньовічної політичної культури підміняє "коронацію", але думаю тут є ще один момент. І це не лише "закріплення" на окупованих територіях.

Від 2022 року вождь російського режиму — безумовний військовий злочинець, що уже навіть має ордер на арешт від міжнародного суду. Для цивілізованого світу — він злочинець. І тепер цей злочинець хоче зафіксувати на папері найвищий із можливих рівнів власної підтримки, аби розділити на всіх відповідальність. Дати можливість своїм холопам показати лояльність, публічно поділяючи ореол страшних антилюдських злочинів.

Прогнозую, що у них там ще будуть "флеш-моби", під час яких учасники урочисто фотографуватимуться з бюлетенями, де буде стояти заповітна позначка за "нього". Це буде матеріальним документом розподілу відповідальності за злочини на всіх. Ну, а якщо "винуваті всі", то не винуватий ніхто? Коротше кажучи, старі КДБісти будуть так ламати Захід на його ж тезі про "неприпустимість колективної відповідальності", виводячи цю саму відповідальність в абсолют.

Тому не маю сумнівів, що на нас буде чекати "електоральний рекорд" і купа особистих свідчень, як тамтешні мешканці урочисто розписуються у відповідальності за злочини режиму.

Петро Олещук, політолог, експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна”

Головне