"НАТО в обмін на території": а чи був хлопчик

Декілька днів інформаційний простір вибухає рефлексіями на новину про те, що очільник апарату генсека НАТО Єнса Столтенберга Стіан Єнсен нібито озвучив сценарій вступу України в обмін на територіальні поступки російській федерації.

Розповсюдження даної інфи відбулося ледь не зі швидкістю світла. Вкрай важливо, що офіційний Київ відреагував миттєво. Через публічні заяви низки високопосадовців дана теза була розбита вщент. Підхопила тему і росія, яка, для прикладу, вустами свого екс –президента і зливного бачка апокаліптичних фантазій Дмітрія Медведєва заявила про нібито спірність взагалі всієї території України.

Не менш негативні реакції поширились і в українському сегменті соцмереж. Автор цих рядків на емоційній хвилі розмістив пост, у якому закликав Єнсена піти у відставку. А потім через нетривалий час видалив. І ось чому.

Інформаційна графоманія

Чим сильніше новина викликає у вас емоційне розбалансування та іншу негативну палітру, що затьмарює раціо, тим більше збільшується шанс використання вас як об’єкта ІПСО. Єдиним шляхом для впевненості природи тієї чи іншої інформації є перевірка джерела.

Швидкий аналіз виявив - даний меседж, що розійшовся як слова Єнсена, насправді був викладений у формуючому питанні журналіста норвезького таблоїда "Verdens Gang". Тобто це фактично бульварна жовта преса. І саме новина цього видання і розставила абсолютно хибні акценти, що отримали подальше поширення. Натівський клерк просто розвивав думку, але врешті прийшов до тези, що саме Україні вирішувати як бути далі. І ця якірна теза була упущена.

Втім Єнсен, об’єктивності заради, зробив подальшу помилку, попросивши вибачення зі сторінок цього ж видання "Verdens Gang", чим фактично легалізував попередній вкид та відбілив відверту маніпуляцію працівника видання.

Загалом такий прийом неодноразово використовується у світовому інформаційному просторі, після чого деформована новина потрапляє як у наш український сегмент, так і ретранслюється міжнародними медіа. Буквально нещодавній випадок відбувся на початку серпня, коли заступник офіційного представника генсека ООН Фархан Хак нібито закликав Україну припинити атаку безпілотників на Москву.

Складалося враження, що ООН засуджує офіційний Київ. Хоча після ознайомлення з джерелом – відеотрансляцією брифінгу, стає зрозуміло, що меседж про українські дрони в російській столиці насаджувались китайським журналістом, а Хак заявив виключно про те, що загалом проти атаки на цивільні об’єкти, де б це не відбувалось. Правда, зміщується акцент?

Інтерпретація вибору майбутнього

На мою особисту думку, інцидент з Єнсеном так само було сплановано. Питання виключно у тому, чи автори цієї провокації є продовженням російського спруту в Європі, чи це було прощупування ґрунту з боку окремих сил серед західних країн, на які поступки готова піти Україна. І в даному випадку можу констатувати з гордістю, що як українська влада, як наше суспільство, так і наші партнери (взяти хоча б однозначну заяву Кірбі) пройшли цей тест із гідністю.

Зрозуміло, що нині інформаційно та кулуарно зондуються різні моделі майбутнього України в НАТО. По-перше, це вступ в Альянс до повернення всіх українських територій та розповсюдження 5-тої статті Вашингтонського договору лише на підконтрольні території. Дану ідею, для прикладу, озвучував ексгенсек НАТО Андерс Фог Расмуссен.

По-друге, це приєднання до НАТО після повного завершення війни і закриття територіальних питань. Даний варіант, на мою думку, може стати чинником бажання росії додатково затягувати війну. По-третє, взагалі відмова від вступу до Альянсу, нейтральний статус в обмін на відновлення територіальної цілісності. І це лише частина можливих сценаріїв, які мають своїх прихильників у різних кабінетах.

Натомість Україна не чекає, доки хтось за неї прийматиме рішення. Ми форсуємо зростання рівня взаємосумісності з НАТО, працюємо над отриманням мінімум запрошення до членства в Альянсі на Вашингтонському саміті, відпрацьовуємо дипломатичний трек з реалізації Мирного плану Президента Зеленського в умовному форматі "Джидда" та посилення військової підтримки у коаліції "Рамштайн". Наші найбільші герої - Сили оборони України під командуванням Залужного використовують всі наявні можливості для подальшого наступу і реалізації стратегічного завдання виходу на міжнародно визнані кордони. Також активно пушиться посилення антиросійських санкцій завдяки аналітичній та адвокаційній роботі групи Єрмака-Макфола. 100 рублів за долар – це лише початок.

Буду відвертим, в подальшому нас очікують серйозні випробування. Зміна політичної кон’юнктури у світі дає про себе знати. Однак основний елемент всієї конструкції – це єдність і цілеспрямованість українського суспільства. І саме на неї направлені різного роду маніпуляції та інформаційні скандали – зламати нашу консолідацію та рух до перемоги. Діагностування подібних атак є надійним щепленням від поширення вірусу зневіри. Проактивність української позиції проведе нас шляхом до справедливого завершення війни та повноправного членства в ЄС і НАТО.

Ігор Чаленко, голова Центру аналізу та стратегій

Головне