На один крок ближче до вступу в ЄС: що ще має зробити Україна

На один крок ближче до вступу в ЄС: що ще має зробити Україна

Єврокомісія рекомендує Раді ЄС ухвалити рішення про початок переговорів про членство України. Разом з тим оголошено поточні рекомендації, які потрібно розглянути максимально детально.

Щодо законодавства про мови – то для угорської мови та інших мов меншин (окрім корінних народів та російської) буде вимога розширити можливості їх застосування у освіті, медіа та сфері обслуговування.

Для російської мови Венеційська комісія не погоджується із обмеженнями на п’ять років після закінчення воєнного стану, і тому російська мова може отримати ті ж права, що і угорська, раніше ніж через п’ять років після війни.

Щодо посилення боротьби з корупцією пропонується збільшити на 300 детективів штат НАБУ. Справ там накопичилося багато, і детективи перевантажені. Можна до речі переглянути підслідність, щоб справи про хабар у 300-500 доларів не заважали зосередитися на топ-корупції.

Право повторно перевіряти активи, які вже були перевірені раніше – може суперечити принципу Non bis in idem [принцип юридичної відповідальності, який полягає в тому, що особа не може бути притягнута до юридичної відповідальності двічі за одне й те саме правопорушення.] та духу статті 61 Конституції України, тому важливо правильно виписати деталі.

Щодо закону про лобіювання – взагалі цікава історія. Навряд чи до нього потраплять норми законів "про іноагентів", які є в інших країнах, проте розділити адвокацію і лобіювання може бути проблематично. Цікавий виклик для юристів і громадянського суспільства.

Пікантно, що окремі політики вже публічно оголошують про існування якихось додаткових вимог про реформи, яких немає у офіційних документах, але саме цим політикам високі представники начебто "сказали на вушко". У роботі уряду і ВРУ варто посилатися на документи офіційних інституцій.

А загалом – вітаю всіх причетних, пройдено черговий проміжний фініш, наступні – політичне рішення Ради ЄС у грудні і новий звіт Єврокомісії навесні, про динаміку виконання рекомендацій.

Ігор Попов, експерт Українського інституту майбутнього

Головне