Москва vs Єреван: вірменському коньяку в росію зась

Москва vs Єреван: вірменському коньяку в росію зась

росія оголосила торговельну війну Вірменії на тлі ратифікації парламентом країни Римського статуту.
Чи витримає і без того квола економіка Вірменії економічний тиск з боку росії? Основні категорії вірменського експорту в росію: це фрукти, овочі, баструма, інші м`ясопродуккти. Але найбільше від торговельних обмежень з боку Москви постраждають вірменські винороби та виробники вірменських аменьяків та коньяків.

Усе це відбувається на тлі намагань Вірменії вийти з віськового міждержавного об`єднання ОДКБ та ратифікації вірменським парламентом Римського статуту, що зобов`язує владу Вірменії арештувати путіна згідно з вироком Кримінального суду в Гаазі.

3 жовтня Вірменія стала 124 країною світу, що приєдналася до МКС. Раніше прем'єр республіки Нікол Пашинян повідомив, що рішення було прийняте для розслідування подій у Нагірному Карабаху. Залучення суду до Гааги суттєво посилить безпеку Вірменії, "у той час, коли ОДКБ не виконала і не виконує своїх зобов'язань", - заявив прем`єр Вірменії Нікол Пашинян.

Російська ж сторона сторона пояснює обмеження на імпорт продуктів і алкогольних виробів низькою якістю цієї продукції. У результаті такого рішення Москви на КПП Верхній Ларс, єдиному пункті пропуску, що діє, на грузино-російському кордоні, зібралося більше сотні вантажівок. Припинено обіг та закупівля росією найбільш ходового коньяку трьох марок — "Вірменський коньяк АВЗ", Вірменська фортеця — витримка 8 років" та "Вірменський коньяк 5 років". У цих напоях експертиза начебто виявила ароматизатори, фенольні сполуки та спирти "неконьячного походження".

Російське МЗС минулого тижня назвало ворожим і "токсичним" рішення Єревана щодо Римського статуту, а також повідомило, що Вірменію попереджали по дипканалах: приєднання до МКС "неприйнятне" в умовах, коли суд видав ордер на путіна.
Крок, на який наважилась Вірменія, сміливий і рішучий. Чи вдасться тепер Заходу допомогти Вірменії безболісно вийти з орбіти впливу росії і заново відновити рух у бік Європейського Союзу?

Ростислав Демчук, журналіст, політичний оглядач, експерт з міжнародних відносин

Головне