"Міністерство української єдності" — яким воно має бути?

“Я звертаюсь до всіх українців у світі. Нас 65 мільйонів. Так, не дивуйтесь – нас 65 мільйонів. Тих, кого народила українська земля. Українці в Європі та Азії, у Північній та Південній Америці, в Австралії і в Африці. Я звертаюсь до всіх українців на планеті! Ви нам дуже потрібні. Ви повинні їхати в Україну не в гості, а додому. Ми чекаємо на вас. Сувенірів з-за кордону не потрібно, привезіть, будь ласка, свої знання, досвід і ментальні цінності. Все це допоможе нам почати нову епоху. Скептики скажуть: це фантастика. Це неможливо. А може, це і є наша національна ідея? Об’єднавшись – зробити неможливе. Всупереч усьому!”, -- Президент України Володимир Зеленський, інавгураційна промова.

Уже тоді, одразу після приходу Президента України Володимира Зеленського до влади, було абсолютно очевидно, що він усвідомлює всі міграційні та демографічні проблеми України і буде намагатись знайти шляхи їх вирішення. Але то коронавірус, то урядова криза, а то і взагалі повномасштабний напад РФ, змусили перемикати увагу на більш нагальні питання, на питання життя чи смерті для нашої держави.

Але зараз ми бачимо, що питання створення абсолютно нової інституції, яка б ефективно працювала з українцями поза межами України та стала комунікаційним місточком між українцями по всьому світі, знову начасі.

Так, Президент України Володимир Зеленський на днях анонсував створення нової інституції –  "міністерства української єдності" (робоча назва).

Серед іншого він зазначив надзвичайно важливі та символічні пріоритети:

"Готуємо запуск нової інституції, яка забезпечить достатню силу глобальної української єдності. Мільйони наших людей в інших країнах, їхні зв’язки й відносини з Україною, захист наших спільних інтересів як нації – усе це буде сферою відповідальності нової інституції. Фактично це має бути міністерство української єдності та протидії російським впливам на українців. Передусім, за кордоном".

“І це принципово нове завдання для України – раніше ми ніколи не мали такої частини нашого народу за кордоном", -- зазначив Президент України Володимир Зеленський.

На зустрічі з українськими дипломатами президент Зеленський за зазначив, що для нас важливо, щоб наші люди, де б не були, зберігали звʼязок з українською державою, підтримували наш захист. Фактично, нова інституція має стати міністерством української єдності та врегульовувати звʼязки між українцями в різних частинах світу та Україною.

Оскільки раніше у нас не було такої глобальної спільноти українців і це багато в чому новий комплекс завдань, не можемо обійтися тільки роботою МЗС, Міносвіти чи інших наявних інституцій. Має бути інституція-лідер, яка буде об’єднувати зусилля всіх інших державних інституцій. Це буде підтримання освітніх та культурних звʼязків між всіма українцями та Україною, робота із церковними середовищами та релігійними спільнотами, протидія російському впливу. Наразі Росія вдається і дезінформаційно, і працює російська державна церква, і зберігається російський вплив в культурній сфері. Усьому цьому потрібна інституційна відповідь від нашої держави і добре, що вона уже анонсована, і “на марші”.

Головне завдання – зберегти якнайбільше нашого людського капіталу та допомогти Україні стати ще міцнішою у співпраці з українською всесвітньою спільнотою, забезпечуючи повернення українців в Україну, участь у розвитку економічних процесів в Україні, збереження українських дітей в просторі української освіти та культури. Ми маємо зберегти максимальну єдність нашого народу.

Разом з тим, про все це я говорив уже з 2019 року! На різних форумах, круглих столах, експертних бесідах і, звичайно, в багатьох телеефірах.

Більше того, розуміючи, що без вирішення цього питання наша держава просто далі не піде, я продовжував працювати з групою однодумців, навіть коли питання міграції, повернення українців та об’єднання українців по всьому світі, рахували фантастикою та нікому не потрібною ініціативою.

У 2019 році побачила світ моя перша наукова стаття з цієї тематики під назвою:

“ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПАРИТЕТНИХ УМОВ УЧАСТІ ТРУДОВИХ МІГРАНТІВ  ЯК ГРОМАДЯН УКРАЇНИ У ПРОЦЕСІ ПРИЙНЯТТЯ СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНИХ РІШЕНЬ”, а у 2022 році, уже після повномасштабного нападу РФ, у виданні УКРІНФОРМ вийшла і більш публіцистична і оновлена публікація під назвою:

“ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ ЧЕРЕЗ ДІАЛОГ УСІХ УКРАЇНЦІВ СВІТУ. ОБ’ЄДНАВШИСЬ — ЗРОБИМО НЕМОЖЛИВЕ, ВСЕПЕРЕЧ УСЬОМУ!”.

Самі уважні мабуть помітили, що фраза яку я частково використав в назві “Об’єднавшись – зробити неможливе, всупереч усьому!” авторства Президента України Володимира Зеленського. І вона дійсно потужна!

Більше того, у тому ж 2019 році світ побачив завершений комплексний науково-аналітичний проект під назвою: “ПЛАТФОРМА “ЄДНІСТЬ: ДІАЛОГ УКРАЇНЦІВ – М І Г Р А Ц І Я”.

Резюмуючи, необхідно зазначити, що надзвичайно важливо при формуванні нової інституції, про яку говорить президент, врахувати, перше -- це багатолітній досвід інших країн. Таких як, Вірменія, Ізраїль, Азербайджан і, звичайно, Ірландія, про яку багато хто забуває. А саме в Ірландії свого часу мігранти змогли реалізувати так-зване “Ірландське економічне диво”! І друге, вітчизняні напрацювання експертного середовища, які не в межах грантових технічних завдань, а максимально ґрунтовно, науково та професійно займались вищезазначеними питаннями.

Процес напрацювання функціоналу та політик нової інституції має бути максимально інклюзивним та збалансованим. І я глибоко переконаний, що під час війни усі мають працювати на СПІЛЬНИЙ результат — нашу Перемогу!

Єдиний світ в якому фраза “українець для українця” (мого авторства) звучить як символ, як сигнал, зроблять нашу націю успішною, єдиною та непереможною! СЛАВА УКРАЇНІ!

Олексій Буряченко, виконавчий директор “Міжнародної асоціації малих громад”

Головне