Масовий призов громадян рф: в чому полягає стратегія путіна

Масовий призов громадян рф: в чому полягає стратегія путіна

Питання масового призову громадян рф активізувалося ближче до осені. Адже попередня хвиля відправлення мобіків на фронт закінчилась. Є втрати, є відсутність успіхів у наступальних діях. І поки що російська пропаганда створює для населення “образ успіху” як “утримання територій”.

Але мобілізація вже триває. На даному етапі з метою поповнення втрат і у форматі "непомітному" для жителів рф у її межах (1991). Для розуміння суті варто звернутись до історії 2022 року. Коли Кремль дав добро на швидке розгортання індустрії ПВК. Тоді, до осені армія рф протрималася завдяки загонам БАРС, найманцям (у приватних компаніях) з депресивних регіонів і, з липня місяця, ув'язненим.

У результаті Кремль відносно спокійно пройшов щорічну електоральну кампанію, і мобілізацію було оголошено у жовтні.

Яка ситуація у 2023 році?

Логіка дій Москви ідентична. Тільки поле для мобілізації дещо ширше. Не виключаючи категорії, вже використаної роком раніше. Я ще кілька місяців тому опонував низці “оптимістичних” українських спікерів та журналістів, які говорили, що, мовляв, “зеки закінчились”. НІ! Це поновлюваний ресурс. Про це у моєму тематичному відео “скільки зеків може закликати путін” .

Тут дам коротке резюме з прихованої мобілізації:

  1. У рф змінилося законодавство і тепер є легальна можливість закликати та запрошувати на контракт ув'язнених. Більше того, у 2023 році норми були доповнені можливістю звільнення від відповідальності осіб, щодо яких ведеться розслідування.

    Для розуміння – це підозрювані та обвинувачені, чия вина ще не доведена судом. Але вони можуть підписати контракт та переслідування припиняється. Більше того, з'явилася інформація про те, що адвокати активно пропонують такий варіант. Через кримінальне переслідування щорічно проходить близько 600 тисяч осіб. При необхідності можна "збільшити" число з прицілом на такий специфічний рекрутинг. Разом із ув'язненими, Кремль може розраховувати на щонайменше близько 100-120 тисяч протягом року.
  2. Законодавчо було дозволено залучати на договір іноземних громадян. Насамперед йдеться про мігрантів із країн Центральної Азії. І такі вже потрапляли навіть у полон. Це близько 20 тисяч на рік з можливістю кратного збільшення числа покликаних у майбутньому.
  3. Найнеприємніше для нас – мобілізують громадян України, які перебувають на території рф, а також на захоплених українських територіях. Така мобілізація, повторюю, "непомітна" для росіян. Але вона болісна для нас – на лінію фронту проти захисників України виставляють громадян нашої країни. Може йтися про десятки тисяч.
  4. Звісно, залишки “армійських корпусів”, “ДНР” і “ЛНР”. Тут у рф у принципі не було жодних обмежень і раніше. Питання лише тому, що мобілізаційний ресурс цієї території обмежений.
  5. Продовження практики найму на договір мешканців депресивних регіонів росії.

Таким чином, сумарно росія може щомісяця відправляти на фронт для поповнення втрат від 30 до 40 тисяч осіб. Достатньо, щоб "дотягнути до осені", але недостатньо для більш амбітних планів.

Передумови мобілізації та можливі терміни

А амбіції у росії ще є. Кремль намагається шантажувати світ затяжною війною. І тут потрібна "історія успіху" як мотиватор для власного населення та аргумент на користь заморозки для західних партнерів України.

Наприкінці 2022 року, якщо пам'ятаєте, була російська ідея перекинути Сили оборони України на бахмутському напрямку та розвивати наступ у бік Слов'янська та Краматорська. Соледар та Бахмут росіяни взяли. А далі сил не вистачило. Та й образ перемоги виявився змазаним, оскільки всі лаври привласнив Пригожин.

путіну потрібна нова активізація та нова "перемога". Особливо перед виборами. Тобто росія намагатиметься наступати. З застереженням – не створюючи завищених надій у населення. Тобто пропаганда говоритиме про “активну оборону”, не озвучуючи амбітних цілей. А будь-який, навіть тактичний успіх звеличуватиметься як прояв управлінського генія царя.

Але до осінніх виборів проводити мобілізацію ризиковано. Ризиковано і перед президентськими. Вибори путіна призначено на 17 березня 2024 року. Для того, щоб населення “забуло” шок від мобілізації, такий захід має завершитись не пізніше середини грудня. Ось і виходимо на можливі дати нової мобілізації в росії – з жовтня по листопад. Далі місяць підготовки нашвидкуруч і спроба активізації на фронті взимку 2024 року.

Плани Кремля на активну кампанію, звісно, можуть змінитися. Причина – результати дій ЗСУ. Але, незалежно від планів та бажання “масштабної перемоги”, закликати нових солдатів Кремлю доведеться.

Ігар Тишкевич, політолог, експерт Українського інституту майбутнього

Головне