Кволість, інертність або стратегічні переміни: чому політика США раптово змінилася

Кволість, інертність або стратегічні переміни: чому політика США раптово змінилася

США ще ніколи не були такими кволими та інертними як сьогодні. І візит держсекретаря Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкена в Європу є цьому яскравим підтвердженням і свідченням.

Напередодні Ентоні Блінкен цілий день вештався по Парижу і намагався переконати усіх парижан і загалом французів, що ідея їх лідера надсилати французьких солдатів в Україну - це хибна і небезпечна ідея. Однак усі аргументи Блінкена не переконали ані президента Франції Макрона, ані його колегу, міністра закордонних справ Франції Стефана Сежурна.

Макрон, взагалі красунчик, відпарирував Блінкену і сказав, що у такому випадку Франція не буде просити допомоги в усього НАТО і не вимагатиме задіяння 5 параграфу Вашингтонського договору навіть якщо її військові зіштовхнуться з російськими загарбниками.

Відтак, не солоно сьорбнувши Ентоні Блінкен подався у Брюссель, у штаб-квартиру НАТО. І уже з високої трибуни НАТО пан Блінкен заявив, що керівництво США не підтримує відправку іноземних військ в Україну.

За словами американського держсекретаря, США не підтримують ідею з військами в Україні, бо не хочуть стати стороною цього конфлікту.

"США не підтримують відправку військ воювати в Україну. Ми дуже чітко заявили про це з першого дня: ми не зацікавлені в тому, щоб стати стороною цього конфлікту, але ми хочемо підтримати Україну, яка захищається від російської агресії", – зазначив Блінкен.

А далі взагалі тринди-ринди!

"Наразі у США не бачать ознак того, що російська агресія може поширитися на країни НАТО", - заявив Ентоні Блінкен.

"Зараз ми бачимо, що росія повністю втягнута в цю агресивну війну всередині України, але ми не маємо індикаторів і попереджень про те, що війна росії на території НАТО неминуча", – додав пан Блінкен.

Видно у команди Джо Байдена геть кепські справи. Ніхто його не слухає вже ні вдома у США, ні в Європі. Зверніть увагу на формулювання Ентоні Блінкена: "США хочуть допомагати Україні (розумієте? "хочуть допомагати"), але проти іноземних військових на території України".

А натомість більшість європейських країн НАТО (окрім Німеччини, Австрії, Угорщини й Італії) не проти, аби їх військові брали небойову участь в допомозі Україні й на території України. Тепер оці поїздки Блінкена в європейські столиці - як мертвому припарка.

Самі бачимо як флюгер на даху Білого дому розвернувся на усі 180 градусів. Риторика офіційного Вашингтону стала абсолютно протилежною тій, якою вона була ще кілька днів тому.

Адже усі лідери НАТО включно з США стверджували, що якщо Україна не переможе у війні з росією, то наступними жертвами росії стануть країни Європи. А сьогодні вже все змінилося. Мовляв, росія наглухо зав`язла в Україні, тож нехай там самі і борсаються, а Європі вже нічого не загрожує.

Отже, бачимо яскраву ілюстрацію того, що США сьогодні демонструють не політику, а політичну проституцію!

Ростислав Демчук, журналіст, політичний оглядач, експерт з міжнародних відносин

Головне