Корупція, як феодальна піраміда, і чи можливо зробити Prozorro - прозорою

Корупція, як феодальна піраміда, і чи можливо зробити Prozorro - прозорою

Колишній директор аеропорту, який збільшував доходи, нині сидить у в'язниці. Нинішній, який збільшує витрати, навпаки, на свободі. Бо коли ти збільшуєш доходи держави, це нікому не цікаво. А коли ти збільшуєш витрати, частина цієї суми може піти добрим людям за захист від злих антикорупціонерів.

Зверніть увагу: овочерізки, барабани, пляжний пісок та вивіз сміття з порожнього аеропорту - це все чесні тендери через Prozorro.

Як побороти феодальну піраміду

Ми знаємо, що відкриті електронні аукціони самі по собі не вирішують проблеми публічних закупівель. Треба ще постійна увага громадськості. Але й цього замало. Треба ще персональна відповідальність. А її не буде, бо керівники "в темі". І керівники керівників. Це феодальна піраміда. Не обов’язково вищі керівники отримують частку грошей знизу - часом сюзерену потрібні від васала не гроші, а особиста відданість і готовність виконати будь-яке розпорядження. За це у нас можуть пробачити все, навіть паралельну роботу на російські спецслужби.

Саджати феодалів у в'язницю не допоможе - на їхнє місце стануть нові. Місце у феодальній піраміді вільним довго не буває. Та й у в'язницю сяде скоріше чесний керівник, який не має грошей відкупитися (або не стане цього робити).

У зіткненні феодальних країн перемагає більша. Феодальна Україна не може відборонитися від феодальної росії. Ми перемагаємо через три причини:

  • значна частина України вже модерна, і саме ця частина б'ється й перемагає (водночас стікаючи кров'ю, помираючи, емігруючи, релокуючи бізнес в Європу, психологічно виснажуючись);
  • росія пішла від феодалізму глибше в рабовласницьку архаїку;
  • нам допомагає світ, який прагне нашої модерності.

Але по факту після перемоги матимемо в Україні зміцнений феодалізм та значно послаблений модерн.

Повертаючись до аеропорту, комунального підприємства Плесо й барабанів. Як цьому запобігти? Механізм давно відомий - наглядові ради з незалежних людей. Зарплата іноземного члена наглядової ради в десятки разів менше коштів, які він/вона не дасть вкрасти. Але ні, у нас нині цей підхід не вітається. Причому для пояснення цинічно використовується посилання на необхідність збільшити виплати військовим, хоча суми неспівмірні на порядки. На гроші, які не дадуть вкрасти наглядові ради, можна придбати для армії цілі ешелони різних корисних речей, що рятують життя наших і забирають життя ворогів.

Валерій Пекар, підприємець, викладач Києво-Могилянської бізнес-школи

Головне