Кільце навколо Ізраїлю стискається. Що буде далі

Кільце навколо Ізраїлю стискається. Що буде далі

Забігаючи наперед, скажу, що маленька територія - головне слабке місце Ізраїлю. Отже, Ізраїль межує з: Єгиптом, Ліваном, Сирією, Йорданом, Сектор Ґази (палестинці).

Хамас, який напав на Ізраїль – палестинський ісламістський рух та правляча партія Сектор Ґази.
ХАМАС визнаний терористичною організацією Ізраїлем, Канадою, США, Японією, Європейським Союзом, Організацією американських держав, а також у низці інших країн. Також заборонений в Йорданії та Єгипті. В Австралії та Великій Британії терористичним визнають лише військове крило ХАМАС.

Сектор Ґази - територія на березі Середземного моря, де-юре є однією з двох частин частково визнаної арабської держави Палестина.

На сході та півночі Сектор Ґази межує з Ізраїлем, від якого він відокремлений розділовим парканом з контрольно-пропускними пунктами, а на південному заході суходолом межує з Єгиптом, від якого відділений бетонною стіною.

Довжина Сектора Ґази становить приблизно 40 км, ширина – від 6 до 12 км. Загальна площа - близько 360 км. Столиця – місто Газа. Населення 3 млн осіб.

Для порівняння, площа м. Київ – 839 км (максимальна довжина та ширина 50 та 56 км відповідно).
Сектор Ґази має артикуловані цілі: "скинути Ізраїль у море, стерти його з карти" і "знищити кожного єврея"
ХАМАС має відкритих і прихованих союзників: Хезболла, Сирія, Ліван, Ісламський Джихад (Сектор Ґази), Талібан.

Чисельність військ кожного угруповання:

  1. ХАМАС. За оцінками Пентагону, загальна чисельність солдатів ХАМАС становить близько 20 000 чоловік, з яких 10 000 осіб становлять регулярні війська, а решта 10 000 осіб - резервісти. Додатково ХАМАС може мобілізувати ще 50 000 резервістів. Хамас має у своєму розпорядженні близько 20 000 ракет, з яких близько 4000 ракет є далекобійними і можуть досягати всієї території Ізраїлю.

    7 жовтня 2023 року ХАМАС застосував наступні типи ракет при ударах по Ізраїлю:
    - "Касам": це прості ракети з низькою точністю, дальність до 16 кілометрів.
    - "М-75": дальність до 40 км.
    - "Р-160": дальність до 160 кілометрів.
    Для розуміння, відстань від Сектор Ґази до Тель-Авіва – 80 км.
    Річний бюджет ХАМАС може досягати $0.7-$1 млрд.
    Основний донор – Іран.

  2. Хезболла. Воєнізована ліванська організація шиїту та політична партія, яка виступає за створення в Лівані ісламської держави за зразком Ірану.

    Збройні сили Хезболли складаються з близько 20 000 солдатів, у тому числі 10 000 становлять регулярні війська, інші 10 000 - резервісти.

    За оцінками Пентагону, Хезболла може мобілізувати до 50 000 резервістів у разі війни.
    Річний бюджет Хезболли складає від $1 до $2 млрд.
    - Іран – від $0.7 до $1 млрд.
    - Бізнес - $0,2-$0,5 млрд.
    - Пожертви - $0,1-$0,2 млрд.

    За оцінками Пентагону, Хезболла має у своєму розпорядженні близько 12 000 ракет, з яких близько 4000 ракет є далекобійними та можуть досягати території Ізраїлю.
    Хезболла також має у своєму розпорядженні близько 100 дронів-камікадзе, які можуть бути використані для завдання ударів по військових об'єктах та інфраструктурі Ізраїлю.

  3. Сирія. Станом на 2023 рік чисельність збройних сил Сирії складає близько 120 000 солдатів, з яких близько 70 000 осіб складають регулярні війська, а решта 50 000 осіб - резервісти. Бюджет армії $2 млрд на рік.

    За оцінками Пентагону, Сирія може мобілізувати до 500 000 резервістів у разі війни.
    Сирія має у своєму розпорядженні близько 10 000 ракет, з яких близько 2000 ракет є далекобійними та можуть досягати території Ізраїлю. Сирія має у своєму розпорядженні близько 100 літаків і гелікоптерів, з яких лише близько 50 літаків і гелікоптерів є бойовими.
  4. Ліван. Чисельність особового складу близько 95 000 осіб, близько 35 000 є регулярними військами.
    У разі війни Ліван може мобілізувати до 400 000 резервістів. Річний бюджет армії $2 млрд.

    Ліванські збройні сили мають у своєму розпорядженні значну кількість ракет і дронів, які можуть бути використані для завдання ударів по ізраїльським об'єктам. У їхньому розпорядженні є:
    - 100 000 ракет, включаючи ракети класу "земля-земля" та "повітря-земля".
    - 500 дронів, включаючи бойові дрони та дрони-камікадзе.
    - 20 винищувачів-бомбардувальників.
    - 10 легких штурмовиків.
    - 20 вертольотів.

  5. Ісламський Джихад. За оцінками Пентагону, чисельність солдатів та резервістів Ісламського Джихаду становить близько 20 000 осіб. Із них близько 10 000 осіб є активними бойовиками, а решта перебувають у резерві. Річний бюджет Ісламського Джихаду становить до $200 млн.

  6. Талібан. За оцінками Пентагону, чисельність збройних сил Талібану становить близько 80 000 чоловік. З них близько 60 000 осіб є активними бойовиками, а решта перебувають у резерві. Річний бюджет приблизно $1,5 млрд. Нагадаю, що після виходу США з Афганістану, Талібану дісталося військової техніки на $7 млрд.

  7. Ну і не забуваємо про Іран. З чисельністю армії 420 000 осіб та річним бюджетом $3 млрд
    Враховуючи наявність в Ізраїлю ядерної зброї, пряма участь Ірану у війні з Ізраїлем є малоймовірною.
    Проте. Іран вже бере участь у фінансуванні прямих супротивників Ізраїлю.

  8. Єгипет. Імовірність того, що Єгипет надасть військову допомогу супротивникам Ізраїлю, невелика. Єгипет прагне підтримувати мир та стабільність у регіоні, і він не хоче бути залученим до воєнного конфлікту.

    Нині Єгипет підтримує мирний процес між Ізраїлем та палестинцями. Єгипет виступає за створення двох держав, Ізраїлю та Палестини, на основі кордонів 1967 року.

    Однак, якщо мирний процес зазнає невдачі, Єгипет може переглянути свою позицію та надати військову допомогу супротивникам Ізраїлю.

    РАЗОМ, ми маємо коаліцію проти Ізраїлю (без урахування Ірану та Єгипту) чисельністю:
    - 200 000 регулярних військ та понад 600 000 додаткових резервістів.
    - Використання резервістів малоймовірне для війни проти Ізраїлю, але до 30%-50% особового складу армій антиізраїльської коаліції може бути використане (це 60-100 тис.).
    - Сукупний річний бюджет противників Ізраїлю: $7,5-$9 млрд.
    - Цей альянс має тисячі ракет і сотні дронів, сотні одиниць важкої та легкої військової техніки, але відносно невелика кількість літаків та гелікоптерів.
    Відмінною рисою антиізраїльського альянсу від Ізраїлю є значне (!) технологічне відставання військової техніки, що стоїть на озброєнні.

    Що являє собою армія Ізраїлю?

Станом на 2023 рік чисельність Армії оборони Ізраїлю становить близько 190 000 осіб. У тому числі 170 000 осіб є військовослужбовцями термінової служби, а 500 000 є резервістами.

Резервісти ЦАХАЛ становлять близько 10% населення Ізраїлю. Вони проходять щорічну підготовку і можуть бути призвані на службу у разі потреби. У складі ВПС Ізраїлю є близько 400 бойових літаків, у тому числі винищувачі F-16, F-35 та A-4, а також штурмовики A-10 та гелікоптери AH-64 Apache.

У складі сухопутних військ Ізраїлю є близько 4000 танків, зокрема Merkava IV, і навіть близько 10 000 броньованих машин, зокрема M113 і Namer.

У складі ВМС Ізраїлю є близько 40 бойових кораблів, у тому числі фрегати, корвети та ракетні катери.
Річний бюджет армії оборони Ізраїлю становить близько $24 мільярдів. Це становить близько 6% ВВП Ізраїлю.
+ у Бюджеті США щорічно закладено пости $4 млрд на підтримку обороноздатності Ізраїлю.

Якщо безпосередньо порівнювати антиізраїльський альянс і військову міць Ізраїлю, очевидно, що Ізраїль має більший бюджет. Порівняна з Альянсом кількість живої сили (ми пам'ятаємо, що у нападника не буде шансів без як мінімум 3-х кратної чисельної переваги).

Слабкою стороною Ізраїлю є мала територія та оточення майже з усіх боків ворогами. Масовані ракетні атаки можуть повторюватись і тут Ізраїльська ППО не дасть 100% ефективності, адже вся територія Ізраїлю знаходиться в зоні ураження. При цьому в Ізраїлю в рази кращий наступальний потенціал - сучасна авіація, танки, ракети та... близько 200 ядерних боєголовок.

Ну і незабутня організованість. Ізраїль на порядок організованіший за своїх ворогів. Хоча прорив кордонів показав, що не все є ідеальним в Ізраїлі з організацією.

Попереду на Ізраїль чекають непрості часи. Я впевнений, що Ізраїль звільнить території, але ризики збережуться і наступні 5 років зростатимуть у геометричній прогресії, наближаючи ризик прямого військового зіткнення Ірану та Ізраїлю, де не виключено застосування ядерної зброї.

Автор: Анатолій Амелін, економіст, директор економічних програм Українського інституту майбутнього

Головне