Катастрофа, яку відчують близька мільярда людей

Катастрофа, яку відчують близька мільярда людей

"Бессмысленный русский бунт" на чолі з керівником ЧВК "Вагнер" Є.Пригожиним відволік увагу від набагато більш серйозної небезпеки – ситуації навколо Запорізької АЕС. Під час цього "заколоту" в рф Сполучені Штати і весь світ приділяли підвищену увагу ситуації навколо арсеналів з ядерною зброєю. І це правильно. Проте ядерна катастрофа може статися не лише внаслідок несанкціонованого використання ядерних боєприпасів озброєними заколотниками, а й в результаті цілеспрямованого підриву атомної електростанції. І коли йдеться про найбільшу атомну електростанцію в Європі, та ще після катастрофи внаслідок підриву каховської ГЕС, такий ризик треба сприймати серйозно і максимально уважно.

Страшна загроза для мільярда людей

Нагадаю, що саме Запорізька АЕС є найбільшою атомною електростанцією в Європі. Вона знаходиться під російською окупацією. А в декількох десятках кілометрах від неї йдуть активні бойові дії. Навіть гіпотетична можливість форсування Дніпра українськими військами підштовхнула Кремль до злочину з підривом Каховської ГЕС. А якщо українські війська підійдуть до Енергодару і Запорізької АЕС, чи не будуть росіяни діяти відповідним чином? За принципом  - "так не доставайся ты никому!". Ми вже бачили, що вони робили з цілими містами і територіями заради суто військових завдань.

Керівник військової розвідки України Кирило Буданов в інтерв’ю і коментарях мас-медіа, а також на зустрічах з дипломатами різних країн, в тому числі і дружніх до росії, попередив, що російські окупанти завершили мінування Запорізької АЕС. Це може призвести до її підриву та катастрофи, що матиме глобальні наслідки, які відчують близько мільярда людей.

Спочатку стало відомо про мінування водойми-охолоджувача атомної станції. Після підриву Каховської ГЕС охолоджувач Запорізької атомної станції і так не отримує в повному обсязі воду, яка йшла з Каховського водосховища. А підрив охолоджувача може призвести до повного руйнування системи охолодження Запорізької АЕС. Внаслідок втрати системи охолодження розплавлення ядерних реакторів може статися за період від 10 годин до 14 днів.

Однак найбільшу катастрофу може спричинити підрив енергоблоків. За даними української військової розвідки, окупанти замінували 4 із 6 реакторів станції, підігнавши під них транспорт, начинений вибухівкою. “План теракту на ЗАЕС повністю розроблений та затверджений. Для прискорення катастрофи вони можуть використати технічні засоби… Ніколи ситуація не була такою серйозною, як зараз", - попередив К. Буданов.

Масштаби ядерної катастрофи внаслідок підриву Запорізької АЕС можуть бути набагато більшими, ніж після аварії на Чорнобильській АЕС. Головний і найбільш руйнівний удар буде по території Україні, але в залежності від рози вітрів можуть постраждати багато європейських країн, країни Чорноморського басейну, і навіть росія. Але загибель і страждання власних громадян, вже не кажучи про людей з інших країн, ніколи не хвилювали путіна.

Навіщо Кремлю потрібна ця катастрофа?

По-перше, щоб у разі прориву лінії фронту зупинити український наступ на півдні у напрямі Криму. Після минулорічних військових поразок в Україні і пригожиньского бунту путін не може допустити свого чергового і вже фатального фіаско. Будь-якою ціною йому треба буде зупинити українські війська, щоб вони не почали звільнення Криму.

По-друге, треба максимально зруйнувати українську енергетику і економіку, щоб Україна багато років не оговталась і після завершення війни. Прямі втрати України внаслідок російської агресії і так вже оцінюються в сотні мільярдів євро. Внаслідок ймовірної катастрофи Запорізької АЕС вони можуть зрости на порядок, рахунок піде вже на суми більше трильйону євро. Але головна мета полягає в іншому – якщо путіну не вдається перемогти Україну військовим шляхом, то він буде намагатися її знищити фізично і економічно в будь якій спосіб.

По-третє, Кремль спробує дискредитувати Україну, звинувативши саме нашу країну в цій катастрофі. Безпідставні звинувачення на адресу України в обстрілах Запорізької АЕС і руйнуванні Каховської ГЕС не спрацювали. Потрібно щось більш масштабне і шокуюче саме під час українського наступу.

Але для України немає мотивів та необхідності знищувати Запорізьку АЕС. Бо від цієї катастрофи постраждає саме Україна. Для звільнення Запорізької АЕС українським військам не потрібно штурмувати станцію та обстрілювати її. Запорізька АЕС фактично розташована на півострові, неподалік Дніпра. Тому в процесі наступу українських військ цю територію легко взяти в оточення. І тоді росіяни будуть змушені або піти з Енергодару, або будуть блоковані там і через деякий час капітулюють.

В-четвертих, путіну треба шокувати і залякати увесь світ, в першу чергу країни Заходу. Після приниження з бунтом Пригожина потреба в цьому для російського диктатора суттєво зросла. Страшилки з розміщенням тактичної ядерної зброї у Білорусі, і з повідомленнями про те, що українці нібито хочуть застосувати проти росії "брудну атомну бомбу" не дуже працюють, потрібна реальна і масштабна катастрофа. В Кремлі сподіваються, що після цього Захід буде прохати про завершення війни на будь-яких умовах. Але реакція цивілізованого світу може бути прямо протилежною. Стане очевидним, що путін готовий на будь-який глобальний злочин, і російського диктатора треба зупинити поки не пізно.

Поки не пізно! Саме про це треба думати зараз у Вашингтоні і Пекіні, у Брюсселі, Берліні, Делі та інших столицях світу. путіна треба зупинити до того, як він скоїть злочин глобального масштабу, а не після цього.

Володимир Фесенко, політолог

Головне