Яким буде майбутнє Сектору Гази

Яким буде майбутнє Сектору Гази

Судячи з низки публікацій у ЗМІ, є кілька ключових позицій у питанні, як виглядатиме Газа після війни.

Перше. США та Ізраїль погодилися, що довгострокової окупації Ізраїлем Сектору Гази не буде. Тобто Ізраїль не стане і не хоче повторювати досвід 1967-2005 років, і керувати анклавом не має наміру. Що автоматично означає, що вигнання всіх палестинців із Гази немає сенсу, а тому і не буде реалізовано.

Друге. США розглядають формат міжнародного контролю за Сектором Гази. Хто саме братиме в цьому участь — поки що відкрите питання. Бажають залучити європейців, а також регіональні країни. Можливо, миротворців із Туреччини, Саудівської Аравії чи Єгипту. Питання лише в тому, чи погодяться вони на такий план, оскільки він виглядатиме як співпраця з Ізраїлем та США, і може бути непопулярним на "арабській вулиці".

Третє. Очевидно, що зрештою анклав передадуть під контроль Палестинської автономії. Але зараз це зробити неможливо, оскільки автономія надто слабка та нелегітимна в очах місцевого населення. Потрібні перевибори, посилення позицій світських політичних сил і якась поступка, яка б дала їм легітимність, наприклад, створення їхньої держави.

Це не точний план, а лише мої враження та здогади від того, що я читаю у медіа та бачу у заявах сторін. Звісно, важливим чинником буде перебіг військової операції Ізраїлю та наскільки їм вдасться ліквідувати ХАМАС. Цей план можиливий, але за умови не виходу конфлікту у регіональну війну.

Ну і нарешті, я думаю, цей план передбачає, що з ізраїльської сторони його реалізовуватиме не Нетаньяху, а інший уряд, помірніший і адекватніший.

Ілія Куса, експерт з міжнародної політики Українського інституту майбутнього

 

Головне