"Грузинська мрія" показує зуби

Проросійська правляча партія "Грузинська мрія" продовжує посилювати свій тиск на опозиційні сили та західні інституції в Грузії.

Після обшуків у будинках співробітників Atlantic Council, вони фактично пішли на пряму конфронтацію з Заходом. Напередодні кілька критиків влади, включно з політиками та журналістами, також опинилися під тиском через кримінальні справи, які багато хто розглядає як політично вмотивовані.

Впродовж останніх років "Грузинська мрія" активно застосовує кримінальне переслідування для придушення опозиції. Наприклад, одним із найбільш гучних випадків стало затримання лідера опозиційної партії "Єдиний національний рух", Ніки Мелії у 2021 році за звинуваченням в організації протестів.

Це викликало масові протести в країні та осуд з боку західних партнерів Грузії, однак уряд продовжує використовувати правову систему для тиску на своїх критиків.

Інший вагомий фактор - закон про іноагентів, який фактично злизаний з російського відповідника. Законопроєкт, що передбачав реєстрацію організацій, фінансованих з-за кордону, як "іноземних агентів", став ще однією спробою правлячої партії посилити контроль над суспільними рухами та опозиційними медіа. Не дивлячись на всі протести та навіть бійку в парламенті - позиція "Грузинської мрії" не змінилася.

Одним з найпоказовіших трендів є антизахідна та антиукраїнська реклама, що активно поширюється в медіа під впливом "Грузинської мрії".

Проросійські наративи про те, що Захід намагається втягнути Грузію в конфлікти, а Україна нібито відповідальна за дестабілізацію регіону, дедалі частіше з’являються в публічному просторі. Зокрема, в передвиборчій кампанії активно використовуються меседжі про "захист національних інтересів" від Заходу, що значно ускладнює відносини Грузії з ЄС і НАТО та її євроатлантичні прагнення.

Дії проти західних організацій, таких як Atlantic Council, свідчать про активізацію силовиків перед виборами для придушення будь-якої прозахідної та опозиційної діяльності. Уряд дедалі частіше критикує західних дипломатів та організації, звинувачуючи їх у втручанні у внутрішні справи країни.

Таким чином, ситуація в Грузії стає все більш напруженою, оскільки правляча партія продовжує наступ на демократичні інституції, опозиційні сили та західні інституції, що підтримують незалежний розвиток країни.

Якщо "Грузинська мрія" отримає парламентську більшість - це фактично повністю розв’яже руки росіянам в країні, а в чорноморські порти Грузії можуть перебазувати частину Чорноморського флоту РФ. Також це буде великим програшем Заходу в регіоні, точніше це буде фінальним ударом, адже Грузію вони відпустили під російський вплив ще у 2012 му.

Богдан Попов, експерт АЦ "Обʼєднана Україна"

Головне