Грип чи коронавірус: захворів - сиди вдома

Грип чи коронавірус: захворів - сиди вдома

Ну що, з поверненням в епідсезон?

Перша хвиля обміну вірусами та бактеріями після літніх канікул та відпусток минула і тепер ми поступово входимо в тривалий сезон респітаротно-вірусних захворювань.

За даними центру громадського здоров’я МОЗ України на зараз показник захворюваності на ГРВІ включно із COVID-19, становить на 26,3% менше епідемічного порога, розрахованого для України.

Коронавірус не зник

До речі, про коронавірусну інфекцію, а саме вчені США виявили новий штам цього вірусу, так званий ХЕС, що вперше заявив про себе на початку літа в Німеччині.

Згодом захворювання асоційоване з саме цим штамом розповсюдилось у Великій Британії, США, Данії та інших країнах Європи. Певні мутації дозволили мати деякі переваги щодо розповсюдження, якщо порівнювати з попередніми видами вірусу. Але поки що, даний тип вірусу не викликає важкого перебігу захворювання серед більшості населення та існуючи вакцини можуть захистити від ускладнень цього захворювання.

Вакцинація в аптеці

Що стосується вірусу грипу, то наразі його циркуляції майже не зареєстровано. Але треба розуміти, що "ворог не спить", тому таку епідеміологічну ситуацію можна поки що враховувати, як сприятливу і саме зараз час подумати про сезонну вакцинацію.

Не скільки не сумніваюся, що вісім з десяти українців вже приготували щось важке, щоб кинути в бік кабінетів щеплень. Але все ж таки двоє з десяти, як і населення більшості країн світу, на це не зверне уваги і продовжить йти цивілізованим шляхом, а саме – шляхом профілактичної імунізації.

До речі, цьогоріч МОЗ України зробило крок на зустріч спрощення процедури вакцинації і, дивлячись на багаторічний досвід Канади та США, дозволило проводити щеплення проти вірусу грипу прямо в аптечних пунктах-місцях продажу вакцин, оскільки вакцина проти вірусу грипу вважається однією з найбезпечніших з найменшою часткою проявів алергічних реакцій, має широкий віковий показ: від 6 місяців і до 90+.

Якщо все ж таки немає впевненості або у якості препаратів, або ви не в змозі самокритично оцінити свій стан здоров’я, тоді необхідно звернутися за кваліфікованою порадою та оглядом лікаря-спеціаліста.

Захворів - сиди вдома

Хотілося б зауважити, що не одним Ковідом та грипом живуть останні епідсезони. Розповсюдженість бактеріальної інфекції серед дитячого та дорослого населення, особливо збудника скарлатини, риновірусної та інших з групи респіраторних інфекцій теж досить висока. Тому слід не забувати основні правила недопущення розповсюдження захворювань: захворів - залишайся вдома, при будь-якому погіршені стану своєчасно звертатися за кваліфікованою допомогою, особливо це стосується людей з груп ризику, у яких захворювання може мати блискавичний характер.

Застосування засобів індивідуального захисту та антисептиків теж ніхто не скасовував.

Євгенія Менжуліна, лікарка-інфекціоністка

Головне