Глобальна тривога: ШІ – це шанс для людства чи його загибель

Глобальна тривога: ШІ – це шанс для людства чи його загибель

Щодо того, що більшість заходів у Давосі були присвячені штучному інтелекту, а не глобальній безпековій кризі. Це не "don't look up", це нормально.

Захід (і політики, і бізнес, і аналітики) добре здатен моделювати "кінетичні" загрози. Простір сценаріїв зрозумілий, проговорений і окреслений.

На одному краю - посилення допомоги Україні аж до поразки рф, від якої розгалужуються різні сценарії подальших подій та світоустрою.

На іншому краю простору можливого - поразка України та Заходу, який покаже власну неспроможність дати собі раду навіть з однією, середніх масштабів кризою, і викличе лавиноподібне згортання теперішнього світу, який сяк-так, але тримається на взаємовигідній глобальній взаємодії – спеціалізації, торгівлі, науковій співпраці і так далі.

Самоізоляція США з поступовим падінням рівня життя (бо високий рівень добробуту Заходу тримається на глобальній економіці, яка тримається на вірі світу у те, що США завжди готові роздати чортів всім, хто цій глобальній економіці загрожує).

Поступовий занепад Європи з можливими катастрофічними прискореннями. Втягування молодих демократій в тоталітарний кіберпанк Китаю, чи фундаменталістську диктатуру.

Між оцими екстремумами - простір можливого. Якісь сценарії імовірніші, якісь - менше. Якісь - win-win, якісь - про нові Темні Віки в асортименті.

Захід може помилятися в оцінках імовірності сценаріїв, у нього є розбіжності щодо оптимальної стратегії. Але цей простір сценаріїв – доволі зрозумілий, порахований та усвідомлений, кимось більше, кимось – менше.

Натомість ШІ – це територія невідомого

Можливо всі трохи похайпують, як з блокчейном, топи виробників чіпів та технологічних компаній зберуть свої багатомільярдні вершки, і світ спокійно піде далі, зрозумівши, що загальний ШІ поки недосяжний, а вузький ШІ даватиме істотний приріст продуктивності, але не більше.

А що, як ні? Що, як ми таки провалимося у сингулярність, або близько до неї, коли володіння проривною моделлю дасть необмежену владу у світі, у той чи інший спосіб.

Або ШІ так швидко переверне теперішню економічну модель, що значна частина людства, цілі галузі, країни, континенти - опиняться за бортом.

Або він уможливить створення нової чи доступність відомої зброї – хімічної, біологічної, ще якоїсь – для теперішніх андердогів, і баланс сили та хаосу/порядку в світі радикально зміниться.

Або почнеться нова енергетична криза, бо проривна модель потребуватиме значно більше енергії, і почнуться нові перегони за ресурси.

ШІ значно менш прогнозований за рф та її союзників з осі зла. В цій системі потенційно значно більше змінних, і немає історичних даних, щоб її змоделювати (тільки не наводьте приклади е/е чи парових машин, тут все може піти по експоненті).

Тому домінування теми ШІ в Давосі зрозуміле і нормальне. Багато глобальних гравців цей ризик оцінюють значно вище за класичний безпековий, що йде від рф та осі зла. Саме через невизначеність та безпрецедентність.

Для багатьох глобальних гравців ШІ здається потенційним джерелом шалених грошей та влади. І відправлення цього поїзду страшно пропустити. От і обговорюють, і хайпують теж.

Автор: Юрій Гайдай, старший економіст Центру економічної стратегії

Головне