Глобальна нестабільність показує вразливість атомної енергетики

Глобальна нестабільність показує вразливість атомної енергетики

Цікавий і несподіваний ракурс у Сергія Плохія на атомну енергетику. Він, як історик, вважає, що АЕС не є добрим і сталим рішенням для зеленого переходу. Тезово:

  1. Після кожного серйозного інциденту/аварії на АЕС ми вдосконалюємо процеси і технології. Але кожна така аварія штовхає до політичних рішень, які надовго заморожують розвиток атомної енергетики.
    Три-Майл-Айленд зупинив видачу нових дозволів на АЕС у США на 30 років. Після Фукусіми Німеччина відмовилася від ядерної енергетики.

    В таких умовах робити ставку на атомну енергетику ризиковано і політично, і з точки зору бізнесу та інвестицій - наступний серйозний інцидент може знову все поламати на десятиліття.

  2. При цьому, незважаючи на технологічний прогрес і врахування попередніх помилок, серйозні ядерні інциденти - імовірні.

    В термінах стратегічних іграшок, технологія "ядерна енергетика" добре працює у поєднанні з технологією "демократія".

    Чорнобиль, натомість, гарно показав, як авторитарний режим, централізація рішень, секретність і бажання "зрізати кути" призводить до катастроф зі значними наслідками.


На сьогодні новим фронтиром ядерної енергетики є Близький Схід. Який, м'яко кажучи, має на найкращу історію демократичних інституцій. Також це буде перше покоління інженерів-атомників у цих країнах, що є додатковим фактором ризику.

Окрім того, жоден із +/- 440 реакторів, що на сьогодні є у світі, не розроблявся з розрахунком на роботу в умовах бойових дій. Які значно збільшують імовірність помилок операторів через нестабільний психологічний стан, плюс ризики втрати джерел живлення включно з резервними, плюс ризики прямих прильотів ракет.
Все це підвищує імовірність того, що наступний серйозний інцидент трапиться, і знову штовхне галузь у тривалу заморозку, або й заборону.

І саме це робить серйозні інвестиції у атомну енергетику мало привабливими комерційно та політично.

Як на мене, це важливий контекст ще й з огляду на те, що Україна (в обличчі Міненерго) планує збудувати 9 нових енергоблоків для АЕС за американською технологією АР1000 (Westinghouse), та купити у болгар два російських ВВЕР-1000 для заморожених з радянських часів 3 і 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС.

Хоча всі події останніх двох років, як на мене (не експерта з енергетики) волають про те, що нам слід швидко рухатися в бік децентралізації енергосистеми. Проте, одне не суперечить іншому.

Розгорнутіше Плохія про атомну енергетику можна почитати у його книзі "Atoms and Ashes: A Global History of Nuclear Disasters" 2022 року, або послухати у (тригодинному!) подкасті Лекса Фрідмана, що вийшов місяць тому.

Автор: Юрій Гайдай, старший економіст Центру економічної стратегії

Головне