Гроші не винні: чи врятує скасування готівки Україну від корупції

Гроші не винні: чи врятує скасування готівки Україну від корупції

Начебто не ледарі, і могли б жити. Їм би готівку взяти та скасувати!

На міжнародній конференції в Лондоні з відновлення України іноземні інвестори були збентежені заявами Ростислава Шурми про відміну в Україні готівки з метою боротьби з корупцією.

І хоча деякі свідки такої історичної заяви говорять про те, що представника України неправильно зрозуміли, ця новина сколихнула людей із тонкою психічною організацією.

Адже диму без вогню не буває і Шурма вже пропонував раніше скасувати готівку під час розрахунків за підакцизні товари, тобто ідея "настоялась".

Для України такі ідеї вкрай шкідливі

Іноземних інвесторів вони лякають своєю беззмістовністю: адже якщо для боротьби з корупцією хочуть не саджати корупціонерів, а "садити" готівку, це говорить про те, що корупція залишиться, а інвестицій не буде. Адже гроші не винні.

Більше того, в Україні такі заяви можуть спричинити паніку, яка в умовах війни нікому не потрібна. І це ще лагідно сказано. Наші люди, з ментальними травмами ще з радянських часів від "грошової реформи Павлова", звикли тримати ніс за вітром.

Найнешкідливіший наслідок таких експериментів - це перетікання готівкової гривні в готівковий долар. А ви подумали в гривневу безготівку? Наївні. На сьогодні в Україні накопичилося близько 700 млрд грн готівки. Це так званий агрегат М0.

Якщо взяти грошову масу М2 на рівні 2,6 трлн. грн., отримуємо питому вагу готівки на рівні 20-25%.
У разі війни готівковий обіг закономірно збільшується: тіньова економіка і бажання людей мати кеш під рукою. Крім того, в умовах блекаутів та відключень електроенергії (з інтернетом та зв'язком), готівка стає єдиним інструментом розрахунку не тільки на ринках, а й у магазинах.

Тобто заборона готівки призведе до перетікання 300-400 млрд грн у готівковий долар. Що спустошить резерви НБУ та обвалить курс гривні. Більше того, вся тіньова економіка, яка розраховується готівкою, перейде на долар.

До війни оборот готівки у тіньовому секторі можна було оцінити у 50 млрд дол, з яких половину забезпечувала готівкова гривня (в еквіваленті). Рівень вилучень (нагромадження, виведення з країни тощо) з тіньового обороту не менше 20% щорічно, тобто за відсутності гривні доведеться кидати в топку тіньової економіки додаткові 10 млрд. дол. на рік, збільшуючи на вказану суму відтік валюти з банківської системи. у готівку та мінусуючи ці гроші з платіжного балансу країни.

А чи задушить такий підхід корупцію?

Ні. Навпаки, суттєво посилить.

Корупція перейде на крипту, готівкову валюту, валютну безготівку за кордоном. Для сплати корупційної ренти, легальному бізнесу доведеться переводити свою безготівкову гривню у зазначені вище інструменти, тобто відтік капіталу з країни посилиться. Адже зараз для сплати "корупційних рент" бізнес переводить безготівкову гривню в готівку. Іноді у долар. Але гривня також активно застосовується.

Якщо скасувати гривневу готівку, вся країна перетвориться на один величезний "майданчик для переведення готівки".

А якщо поставити своїх людей на фінансових потоках із банків у цифрові гаманці з криптою або в доларову готівку/безготівку, та знімати "плату" за транзакцію в розмірі навіть 5% - це мільярди доларів, коли за сплату корупційної ренти доведеться перерахувати додаткову корупційну плату!
Тобто отримуємо похідну корупцію: змусити платити данину за те, щоб заплатити данину - до цього жалюгідні умії корупціонерів минулого додуматися не змогли.
Як би описав класик нову формулу обороту корупційного капіталу: корупція - корупція (штрих).

Олексій Кущ, економіст, фінансовий аналітик

Головне