Геополітична поліфонія: російська агресія в Україні, як злочин проти людства та природи

Геополітична поліфонія: російська агресія в Україні, як злочин проти людства та природи

Сучасний світ стає чутливим до екологічних проблем. Різні часи формують свою шкалу цінностей.

Саме тому, під час процесу у Нюрнберзі над нацистами після Другої світової війни, ніхто не судив представників режиму Гітлера за екологічну шкоду, наприклад за сотні затоплених в Атлантиці танкерів з нафтою.

Але часи змінюються і зараз злочини проти біосфери Землі розглядаються у цивілізованому світі як злочини проти людства.

Є проекти спеціального міжнародного законодавства, яке визначає поняття екоциду, але поки не має сталої практики його застосування.Але саме зараз, такі передумови почали активно формуватись у контексті екоциду, здійсненого рф на території України. Це і підрив греблі Каховської ГЕС, і масштабна екологічна катастрофа на півдні країни, пов'язана з цим. І загроза аварії на Запорізькій АЕС, і знищені заповідні ресурси: отруєна земля, спалені ліси, тисячі загиблих у Чорному морі дельфінів.

Колишній президент рф Дмитро Медведєв минулого року написав у контексті війни рф проти України: "......... и узнаете, что Я Господь каратель" (Иез. 7:9)". А мені згадалися слова Оппенгеймера, коли він розробив атомну бомбу: "Тепер я став Смертю, руйнівником світів".

Екоцид, який здійснює рф проти України, стає саме тим проявом "некрополітики" або "політики смерті", коли "карають" все живе.

росія руйнує природу України

Керівник ОП Андрій Єрмак у у співавторстві з Маргот Вальстрем - колишньою міністеркою закордонних справ Швеції, написав статтю "росія руйнує довкілля України. Світові лідери мають діяти негайно".

Андрій Єрмак теж згадує Оппенгеймера та його цитату з Бгаґавад-Ґіти і додає: "Україна також стикається з руйнуваннями навколишнього середовища та природи у таких масштабах, що їх наслідки поширюватимуться далеко за її кордони. ...Багато природних заповідників України - їхній тваринний і морський світ, вода та вражаюче біорізноманіття — зазнали страшних збитків і забруднення. Токсини потрапляють у довкілля з пошкоджених промислових підприємств та інфраструктурних об'єктів. Глобальна продовольча безпека перебуває під загрозою. Світ не може дозволити собі ігнорувати цю зростаючу екологічну загрозу.

...Рафаель Гроссі, генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії, відвідав Запоріжжя в червні і назвав ситуацію "надзвичайно нестабільною". Гра з вибухівкою на Запорізький АЕС загрожує екологічною катастрофою — для України та всієї Європи. Ядерне забруднення не знає кордонів. росію буде притягнуто до відповідальності. І Міжнародний кримінальний суд, і Генеральна прокуратура України розслідують ці дії як воєнні злочини. Як українським, так і російським законодавством деякі з цих злочинів кваліфікуються як екоцид — влучний термін для цих жахливих часів: "масове знищення флори та фауни, отруєння повітря чи водних ресурсів та будь-які інші дії, які можуть спричинити екологічну катастрофу" за визначенням законодавства України".

ООН поки не визнала екоцид міжнародним злочином

В 2021 команда міжнародних юристів розробила проект закону, який зробить екоцид п'ятим міжнародним злочином і війна рф проти України прискорить прийняття цього міжнародного акту.

Що цікаво, в кримінальному праві рф екоцид теж визнано злочином проти миру та безпеки людства.

Екоцидом вважається масове знищення рослинного чи тваринного світу, отруєння атмосфери чи водних ресурсів, і здійснення інших цілеспрямованих дій, здатних викликати екологічну катастрофу. Такий злочин карається позбавленням волі терміном від 12 до 20 років і за ним немає строку давності. Немає строку давності як і за будь-які інші злочини проти людства і людяності.

Олексій Кущ, економіст, фінансовий аналітик

Головне