Філософія Mercadona: як функціонує багатомільярдний сімейний бізнес з Іспанії

Філософія Mercadona: як функціонує багатомільярдний сімейний бізнес з Іспанії

Дуже пізнавальний річний звіт найбільшої іспанської мережі супермаркетів Mercadona. Це сімейний бізнес, який заснували батьки теперішнього СЕО, відкривши м'ясний магазин півстоліття тому. Тому їм не треба звітувати акціонерам, це радше комунікація з клієнтами, партнерами та державою.

Виторг у 2023 році - 35,5 млрд євро. 104 тис. працівників.

Що цікавого з погляду податків і філософії бізнесу?

Сплачено податків - 2,6 млрд євро. 7.3% від виторгу. Чи це багато? Наприклад Сільпо у 2021 році сплатило 4.5% від виторгу (2022 непоказовий, даних про сплату податків у публічній звітності за 2023 немає). АТБ у 2023 - понад 12%, якщо не помиляюся.

Але тут є нюанс - в Іспанії до середини цього року діє 0% ставка ПДВ на фрукти, овочі та ще ряд продуктів. Які становлять значну частку у продажах супермаркетів. Тому ПДВ займає менш як 1/5 від усіх сплачених Mercadona податків, 487 млн євро.

ПДФО із зарплат співробітників - 495 млн євро, соціальні внески - 915 млн євро, разом це 54% від усіх податків та зборів, сплачених мережею.

Сукупно ПДФО + соціальні внески дають податкове навантаження на зарплату 34.4%, це від суми, отриманої співробітниками.

 

Взагалі в Іспанії прогресивна шкала ПДФО від 19% до 47% (ТАК, СОРОК СІМ), яка починається десь із 5 тис євро річного доходу.

Податок на прибуток компанії - 342 млн євро, ефективна ставка -23,3%. Решта 360 млн євро податків не деталізовані, це, мабуть, акцизи, податок на пластик і т.д.

Власники показують, що 28,3 млрд було витрачено на закупівлі у місцевих постачальників. Тобто для них це важливо.

І ще дуже цікаво, як бездушні іспанські капіталісти розподілили чистий прибуток до оподаткування - 2.1 млрд євро.

25% пішло на податки, 25% - виплатили бонусами працівникам. З другої половини 80% реінвестували, а 20%, тобто 10% всього прибутку вийняли дивідендами власники, сім'я Роч. Отакий сімейний бізнес.

Автор: Юрій Гайдай, старший економіст Центру економічної стратегії

Головне