Довгострокові наслідки візиту Джастіна Трюдо до Києва

Довгострокові наслідки візиту Джастіна Трюдо до Києва

Візит прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо до України 10 червня 2023 року був другим офіційним візитом до України за останній рік і третім - за вісім років його прем’єрства. Рівно стільки ж разів він відвідав Японію. Таким чином Україна опинилась на п’ятій сходинці пріоритетів в календарі канадського прем’єр-міністра, якщо оцінювати за шкалою офіційних поїздок. Попереду тільки Німеччина та Бельгія (п’ять візитів), Франція (вісім), Великобританія (десять) і США (25 візитів). Зрозуміло, що візити найвищого державного рівня – важливі для обох сторін, але що насправді вони означають?

Візити голів держав мають зазвичай одну або декілька з трьох причин: підтвердити міждержавну співпрацю (політичну, економічну військову тощо). Здійсниння політичного впливу (зазвичай на сторону, яка приймає). Та/або заохотити міждержавну торгівлю. І бонусна причина – змінити внутрішньополітичний фокус у своїй країні.

У перший візит до України в 2016 році Трюдо приїхав з торговельною місією – підписати Угоду про зону вільної торгівлі між Канадою та Україною. У 2022 році канадський прем’єр відвідав Україну в перші місяці після повномасштабного вторгнення з метою демонстрації співпраці всіх рівнів.

Візит Джастіна Трюдо 10 червня 2023 року мав беззаперечну мету – запевнити українців у співпраці і підтримці з боку Канади на всіх рівнях. Та, окрім цього, судячи з деяких відгуків канадської преси, суперечливу мету – перевести увагу всередині країні від проблем внутрішньої політики на глобальні виклики. А серед найгостріших внутрішніх проблем в Канаді - зовнішнє втручання в канадську політику та вибори з боку Китаю. А також росії, Ірану, та інших подібних гравців. На додачу, відставка головного доповідача по цьому напрямку та відмова Трюдо виносити на публічне обговорення витоки секретних документів розвідки та інших спецслужб.

Солідарність через трагедію на Каховській ГЕС

Джастіна Трюдо став першим світовим лідером, хто особисто приїхав до України через декілька днів після трагедії на Каховській ГЕС. Під час спільної з Президентом Зеленським прес-конференції назвав росію винною в підриві цієї дамби. Це – прояв справедливості і солідарності. Окрім цього, Трюдо не лише словом, але й ділом продемонстрував канадську підтримку України в цій трагедії. Канадський уряд виділяє 10 мільйонів доларів нового фінансування для негайного реагування на обвал дамби та перенаправляє 37,5 мільйонів доларів із раніше виділених коштів для України на підтримку організацій, які допомагають постраждалим зараз та на відновлення після повені.

Примітно, що у цей період Канада переживає величезного масштабу лісові пожежі на своїй території, смог від яких накриває частину США. Ці пожежі Канада не може зупинити власними силами, відтак залучає рятівників з Європейського Союзу та Південної Африки. У своїй промові Трюдо підкреслив, що колективний успіх демократій полягає у співпраці і допомозі. Тільки авторитарні режими не дбають про інших, а переймаються лише за себе.

Підтримка заявки України на вступ до НАТО

Ключовою метою цієї поїздки до України було публічне урочисте підписання спільної з Президентом Зеленським декларації про підтримку набуття Україною членства в НАТО. Це вчергове демонструє політичну підтримку та підкреслює статус України як повноправного самостійного учасника міжнародних відносин.

Більше того, промова канадського прем’єра підкреслює лідерську позицію України у формуванні сучасного міжнародного порядку. "Ви – вістря списа, яке визначає майбутнє 21 століття", – проголосив Трюдо під час свого 25-хвилинного виступу у Верховній Раді. Цей візит міг також стати чудовою нагодою у двосторонньому порядку особисто звірити годинники напередодні багатостороннього діалогу на Вільнюському саміті НАТО, що відбудеться на початку липня.  Гарна практика повноправних партнерів, які працюють над спільною задачею.

Тренування пілотів на F-16

І хоча Канада не має на балансі літаків F-16, а користується СF-18 та оновлює авіапарк новими F-35, вона готова тренувати українських пілотів. Прем’єр-міністр Трюдо оголосив, що Канада сприятиме зусиллям всіх партнерів з підготовки пілотів, а також технічного обслуговування та утримання українських F-16. Ще до публічного створення авіаційної коаліції канадські представники були відданими адвокатами української потреби в цих літаках у розмовах с США та іншими країнами НАТО і учасниками Рамштайну.

Додаткові 500 млн військової допомоги

Під час цього свіжого візиту Прем’єр-міністр Канади оголосив про 500 мільйонів канадських доларів нового фінансування військової допомоги. І це на додачу до 2,5 млрд доларів, які канадський уряд виділяє з нового державного бюджету, який нещодавно був проголосований в Палаті громад і переданий далі на розгляд у Сенат. Безперервна фінансова допомога Україні – це промовисте запевнення про прозорість канадських намірів. Канада буде допомагати Україні стільки, скільки потрібно, щоб перемогти і забезпечити сталий мир.

А з приводу мирного плану у Канади, на відміну від деяких деструктивних інших, бачення беззаперечне: потрібен якнайшвидше мир на умовах України, а російська армія має негайно і повністю відійти з української суверенної території і більше ніколи на неї не повертатись.

Анна Лачихіна, партнер міжнародної комунікаційної агенції “Good Politics”, радниця в Канадському парламенті

Головне