Дональд Трамп та таємна кімната

Дональд Трамп та таємна кімната

Розслідування проти Дональда Трампа – 45-го президента США – набирає обертів. Хоча чергове судове засідання не принесло жодних сенсацій (і не могло апріорі, враховуючи американську систему правосуддя), подія сама по собі – абсолютно скандальна та безпрецедентна. Адже до сьогодні жодному колишньому президенту США не висували федеральних звинувачень. Однак Трамп примудрився і тут попасти (точніше, вляпатися) в історію.

Фабула справи

Федеральне бюро розслідувань ще у 2022 році розпочало перевірку інформації, згідно якої Трамп після завершення своєї президентської каденції вивіз з Білого дому величезну кількість документів (з різним ступенем секретності). Зрозуміло, що на це він не мав жодного права – але коли це його зупиняло?

В серпні минулого року в резиденції екс-президента США у Мар-а-Лаго було проведено обшуки. Нарешті, у червні вже 2023 року присяжні, уповноважені схвалювати федеральні кримінальні звинувачення, звинуватили Трампа у справі про таємні документи.

Обвинувальний акт, опублікований Міністерством юстиції, налічує 37 пунктів звинувачень, максимальне покарання за які – близько 400 років в’язниці. Там і самовільне зберігання інформації (в туалетній кімнаті!), і змова з метою перешкоджання правосуддю, і приховування з корупційною метою офіційних документів і багато іншого. До речі, аналогічні звинувачення були висунуті й помічнику Трампа Волту Науті (який примудрився особисто тягати коробки з документами). Не виключно, що в якості обвинувачених будуть ще й фігурувати адвокати екс-президента – принаймні, передумови для цього можна побачити у матеріалах Міністерства юстиції.

Позиція Трампа у справі проти нього – цілком очікувана. Він вже кілька разів у залі суду відхиляв всі звинувачення проти себе, водночас наголошуючи, що мова йде про звичайне "полювання на відьом" та політичні переслідування. Проте приймати рішення по справі буде суд присяжних, відбір до якого вже почався.

Головне питання на сьогодні – скільки це займе часу. Існує навіть думка, що вибори відбудуться раніше, ніж Трампа почнуть реально судити. Останній, звичайно, не мав би нічого проти такого сценарію – однак, скоріш за все, процес почнеться набагато раніше за фінал президентських перегонів. Адже за справу відповідає спецпрокурор Джек Сміт, який має надзвичайно широку автономію, тож може не зважати на політично чутливі моменти, а просто займатися своєю роботою.

Наслідки для Трампа

Важливий момент – поки що весь процес не має жодних негативних практичних наслідків для Трампа. Причому як з процесуальної, так і безпосередньо політичної точки зори. Він як вів свою кампанію, так і веде. Більше того, навіть визнання його винним з подальшим утриманням під вартою не завадить йому займатися виборами (звичайно, якщо він буде номінований від партії). Так, це створить певні незручності з технічної точки зору – але не більше.

У випадку ж своєї перемоги Трамп може скасувати всі звинувачення проти себе та припинити розслідування, оскільки буде мати таке право як президент США.

Та й з політичної точки зору для Трампа все виглядає не так вже і погано. Принаймні, поки що. По-перше, 80% республіканців вважають, що звинувачення проти нього є політично вмотивованим (серед всіх американців цей показник складає 47%).

По-друге, Трамп є беззаперечним лідером на внутрішньопартійних перегонах (61% республіканців підтримує його кандидатуру і лише 18% – кандидатуру ДеСантіса). Однак слід враховувати, що офіційно праймеріз Республіканської партії ще не стартували, а внутрішні конкуренти Трампа взагалі не починали свою кампанію.

Водночас багато відомих діячів, пов’язаних з партією, вже публічно заявили про загрози, які несе його балотування від партії. Зокрема, Арнольд Шварценеггер прямо сказав про те, що буде голосувати за Байдена, якщо кандидатом від республіканців буде Трамп. І таких як колишній губернатор Каліфорнії у партії – хоч греблю гати. Не всі вони, звичайно, виступлять публічно проти Трампа, але й працювати на його перемогу точно не будуть. І тут вже не важливо, скільки рядових республіканців підтримає Трампа. Адже без підтримки верхівки та спонсорів партії виграти вибори буде практично неможливо.

Справа Капітолія

Нарешті, є ще один момент, який може кардинально змінити ситуацію. Мова йде про справу, пов’язану зі штурмом Капітолія у січні 2021 року. Курує її, до речі, також спецпрокурор Сміт. Так от, якщо Трампу висунуть звинувачення по цій справі, то це може поховати його шанси на участь у виборах. Адже, по-перше, більше половина республіканців вкрай негативно ставиться до того, що відбулося 6 січня біля Капітолію. Тож вони можуть змінити і своє ставлення до Трампа, який безпосередньо брав у цьому участь.

І, по-друге, звинувачення у підбурюванні до повстання може теоретично дозволити Конгресу заборонити Трампу ставати президентом (про це йдеться у 14 поправці до Конституції США). Таким чином, спочивати Трампу на лаврах точно не варто. Вся боротьба ще попереду.

Що робити Україні?

Що робити у цій ситуації нам? Передусім, уважно спостерігати та робити висновки. Не втручатися у внутрішні справи США (що і так зрозуміло, але російські пропагандисти будуть максимально качати цю тему, тож слід бути готовими до всього). А ще – наполегливо працювати над збереженням американської двопартійної та двопалатної підтримки нашої країни. Підписувати нові договори та угоди (у тому числі про гарантії безпеки), які президент США (хто б ним не став) у майбутньому не зможе відмінити. Адже сила Америки – в її інститутах та інституціях. І цим треба навчитися користуватися у власних інтересах.    

Ігор Рейтерович, кандидат політичних наук, керівник політико-правових програм Українського Центру суспільного розвитку

 

Головне