Дебати Трамп – Харріс, що це було та які подальші перспективи передвиборчих перегонів

Дебати Трамп – Харріс, що це було та які подальші перспективи передвиборчих перегонів

Відверто кажучи – ці дебати були одними з найменш цікавих за останній час. Кожен з кандидатів продовжував грати за обраним для себе сценарієм, майже без артистизму та з дуже маленькою кількістю конструктивних аргументів. Камала сконцентрована на своєму позиціонуванні, де вона – прокурор, а Трамп – злочинець. Більшість її аргументів та випадів в бік колишнього президента було обумовлені саме цим. Трамп в свою чергу апелював до того, що нинішня адміністрація Байден-Харріс – найслабша в історії США.

Наступні 9 важливих тем, які піднімалися модераторами:

    1. Економіка.

Харріс почала свій спіч про «економіку можливостей» зі зниження податків для середнього класу, створення нових робочих місць. Вона акцентувала саме на цьому, тому що її ключова теза проти Трампа в цьому блоці була наступна: "Я знижу податки для малого бізнесу, а Трамп знизить податки для олігархів та корпорацій. Через податки Трампа зростуть ціни на товари першої необхідності. За логікою Трампа - середній клас має оплатити зниження податків для мільярдерів".

Трамп на це відреагував тим, що за час адміністрації Байден-Харріс в країні сильна інфляція, ціни майже на все виросли на 50-60-70%. «Психи, зеки та інші мігранти зараз мігрують в нашу країну та відбирають роботу у місцевих темношкірих та латиноамериканців. Мігранти захоплюють цілі міста та псують життя місцевого населення - це люди, яких Байден та Харріс пустили в цю країну. Ці мігранти небезпечні, вони скоюють найбільшу кількість злочинів і ми маємо якнайшвидше викинути їх з країни», додав він.

    2. Аборти.

Останнім часом ця тема є однією з вирішальних в кампаніях обох кандидатів і модератори вирішили зробити на ній особливий акцент. Починав Трамп: "Демократи радикальні в цьому питанні, деякі з них навіть пропонують робити аборт на 9 місяці, тобто - фактично стратити народжену дитину. Її віце притримується саме такої позиції. Це страта, саме страта, а не аборт. Ця проблема є в нашій країні існує вже 52 роки, і її треба вирішити".

У відповідь Камала апелювала до «трампівських» обмежень на аборти, які діють у 20 штатах. Вона вважає, що не гуманно залишати жінок без права вирішувати, що робити з їх тілом.

    3. Міграція.

Це була мабуть найгарячіша тема цих дебатів, бо більшість звинувачень в бік обох кандидатів ідуть саме стосовно їх міграційної політики. Трамп закликав до масової депортації нелегалів та злочинців, приводив приклади міст, які майже повністю захоплені мігрантами, через що місцеві жителі мають залишати домівки та переїжджати. Він також звинувачував адміністрацію Байден-Харріс в тому, що саме вони не змогли провести біль про безпеку на кордонах через конгрес і в результаті це призвело до найбільшого напливу нелегальних мігрантів в історії країни. Харріс в свою чергу звинуватила колишнього президента в тому, що саме він тиснув на конгрес, щоб збити біль про безпеку кордонів.

Після цього кандидати перейшли до класичного поливання лайном турів один одного та взаємних звинувачень у некомпетентності. Харріс акцентувала на штурмі капітолію, Трамп – на відсутності успіхів адміністрації Байдена.

    4. Попередні вибори.

"Я не програв у 2020, я отримав найбільшу кількість голосів в історії. В нас неякісні вибори, зараз демократи намагаються зробити так, щоб нелегальні мігранти голосували. Навіть ті, які не говорять англійською і не дуже розуміють, де вони знаходяться. Саме для цього вони впускають їх в нашу країну, щоб отримати додаткові голоси" - почав Трамп.

Харріс у свою чергу акцентувала на тому, що Трамп до сих пір не зміг прийняти свою поразку на виборах та через це починає вендетту проти неї та діючого президента. Вона звинуватила Трампа в любові до диктатури і заявила, що він несе загрози для демократії, на що він відповів: "Ви говорите про загрози демократії? Тоді що ви зробили з Байденом? Ви побачили, що він точно програє і просто викинули його. Яка ж це демократія? Байден ненавидить Камалу за те, що вона з ним зробила".

    5. Війна в Ізраїлі.

Харріс повністю підтримала Ізраїль та наполягала на їх праві захищати себе, але уточнила, що ця війна несе дуже велику кількість невинних цивільних жертв серед палестинців.

Ключове з реакції Трампа:

  • "Якщо я був би президентом - не було б війни ні в Ізраїлі, ні в Україні. Я добре знаю Путіна , він би на це не пішов".
  • "Харріс не поважає Нетаньяху, вона навіть не захотіла з ним зустрітись, коли він виступав у конгресі. Вона ненавидить Ізраїль, так само як і ненавидить арабів".
  • "Коли я був президентом - Іран був бідною країною, зараз вони обійшли санкції і в Ірану є гроші на ХАМАС і Хезболлу".
  • "Якщо мене оберуть, я закінчу війну в Україні ще до інаугурації".

 

    6. Війна в Україні.

Найцікавішому для нас блоку нажаль приділили найменше уваги, а тези обох дебатерів були занадто простими та шаблонними. Трамп обіцяв завершити війну ще до своєї інаугурації, Камала в свою чергу знов звинувачувала його у любові до диктаторів, та заявляла, що якщо Трамп був би президентом – то Путін вже сидів би в Києві та голодними очима дивився на Польщу та Румунію.

Трамп ухилявся від прямих питань про те, чи хоче він перемоги України. Його відповіді були лише про те, що для США потрібне найшвидше закінчення цієї війни, а також потрібно тиснути на ЄС, щоб ті збільшили фінансування України та зрівнялись з США в об’ємі допомоги.

    7. Афганістан.

Тут теж без новин – звичайний обмін звинуваченням про провальність політик обох адміністрацій щодо роботи з Афганістаном.

Харріс: "Я погоджуюсь з рішенням Байдена вийти з Афганістану. Це зекономило велику кількість американських грошей та повернуло солдатів додому. Трамп запросив терористів з Талібан в Кемп-Девід, це неприпустимо".

Трамп: "Переговори з Талібан зупинили вбивство американських солдатів. Байден залишив в Афганістані військової техніки на 85 млрд $. Росія напала на Україну, бо вихід з Афганістану підтвердив некомпетентність адміністрації Байдена та Харріс".

8 та 9 темами стали актуальні передвиборчі перегони та кліматичні зміни.

Опитування після дебатів дали абсолютно різні результати CNN спочатку опублікували результати, де 63% віддали перевагу Харріс, а 37 – Трампу. Через годину вони оприлюднили нове опитування, де результат був 50/50. В опитуванні FOX – навпаки, 70% підтримало Трампа, а лише 30 – Харріс.

Реальних висновків щодо переможця виборів робити ще зарано, ці дебати не сильно вплинуть на голоси, адже ніхто не зазнав повного провалу і не втратив своїх виборців. Штаб Камали вже запропонував Трампу 2й раунд дебатів у жовтні. Можливо саме він і повпливає на результати майбутніх виборів.

Богдан Попов, експерт АЦ "Обʼєднана Україна"

Головне