Данила Галицького не існувало - це міф

Данила Галицького не існувало - це міф

Розповім яскравий приклад дуже жорсткого міфу накинутого нам росіянами. В історії ніколи не існувало Данила Галицького. Так, була історія, була Україна, а от Данила Галицького – ні. "Данило Галицький" - це вигадка.

Справа у тому, що "Галицьким" російські історики прозвали у 19 столітті одного з найвидатніших правителів Русі – короля Данила Романовича. У такий спосіб була принижена роль та діяльність короля Русі, а виділеним йому "історичним місцем для існування" – став Галич з околицями. Для ідеологічної програми "збирання Москвою земель" дуже важко було пояснити існування Данила Романовича – він, як і його держава були зайвими.

Слід було зробити з нього не старшого з Мономаховичів, а якогось успішного околичного князя, що все життя боровся за Галич чим, власне, і прославився! Ну, а хто і не замислювався, тому і наш Галич асоціювався з невеличким однойменним княжим центром неподалік Москви (це своєрідна і дуже улюблена гра слів для підміни понять: Катинь/Хотинь, Січневе повстання поляків/Січневе повстання арсенальців).

Пошук істини у сучасній українській історіографії

Сучасні українські історики поступово викидають "Галицького" і пишуть/говорять про Данила Романовича, або ж короля Данила. Шкільний курс взяв такий саме напрямок. Проте, у ширші кола вийти з цим неможливо, бо аудиторія просто не зрозуміє про кого йдеться. Тож, товариство, поки соцмережі "рвуть" про Україну-Русь – насправді, маємо незліченну кількість проблем в історичній термінології.

Наведу прекрасну цитату Ярослава Дашкевича:

"Намагання применшити або навіть принизити постать короля Данила Романовича налічують в російській історіографії та в покірній їй українській – уже півтора сторіччя. Було спрепаровано штамп "князь Данило Галицький" (у повсякденному звучанні він навіть скоротився до ініціалу прізвища "Д.Галицький"), який не має покриття джерелами, але дуже добре підходив для утворення асоціації до малого провінційного містечка Галича (на схід від Костроми). Це кидало тінь провінційності й цієї славної глушини на "князя Данила Галицького". Очевидно українській історіографії треба остаточно відмовитись від такої дискримінуючої вигадки. Тим більше, що тогочасний літопис жодного князя Данила Галицького не засвідчує. Штамп про "князя Данила Галицького" був придуманий та використовується досі, щоби звести значення його та його об’єднаної держави до мінімуму".

Олександр Алфьоров, історик, військовослужбовець ЗСУ

Головне