Чи надовго з нами війна. Гірка правда, яку давно вже слід усвідомити

Чи надовго з нами війна. Гірка правда, яку давно вже слід усвідомити

Питання завершення війни залишається досить складним. З одного боку, українське суспільство (і це засвідчують усі опитування громадської думки) однозначно налаштоване на перемогу у війні, і розуміння, що лише перемога забезпечить можливості для повноцінного розвитку України. Але що означає перемога на практиці? Параметри цього теж, загалом, зрозумілі, і озвучувалися неодноразово президентом В. Зеленським. У тому числі і під час промови до Дня Конституції. Зокрема, мова про наступне:

  1. Звільнення усіх українських територій.
  2. Повернення усіх незаконно-вивезених громадян України, заручників та полонених.
  3. Відновлення суверенітету України в межах міжнародно-визнаних державних кордонів України без будь-яких обмежень, суверенних прав України. Україна сама повинна обирати для себе членство у тих або інших альянсах.

Що означає перемога на практиці?

Програма – зрозуміла та чітка. Але її реалізація потребуватиме як значних зусиль, так і певних конкретних зовнішньополітичних умов. На даний момент головна задача для України – це звільнити усі свої території та своїх громадян. Але що далі? Чи означатиме це насправді припинення війни?

Насамперед, треба відзначити, що війна та бойові дії – це не обов’язково синоніми. Так, війна саме з бойовими діями у нас асоціюється, але це далеко не синоніми, бо війна триває до того моменту, поки її причини не будуть вирішені та якось врегульовані у дипломатичний спосіб, і безумовна капітуляція однієї зі сторін – це теж форма дипломатичного врегулювання. Тобто, підсумком війни має бути якийсь документ, який чітко закріпить стан справ, що склався за підсумками війни.

У випадку російсько-української війни досить важко уявити собі, що Україна буде домагатися повної перемоги шляхом розгрому ворога на його території та захоплення столиці. Очевидно, на це є ціла низка причин. Від геополітичних, і до суто військових. Значить, війна може завершитися без повного розгрому рф? Або не завершитися?

Цілком реальним є сценарій, коли, приміром, Україна реалізує усі задачі, пов’язані зі звільненням своїх територій, виходить на свої конституційні кордони, але у самій росії нічого не відбувається. Режим путіна існує і далі, обстріли території України продовжуються, росія продовжує мобілізовувати та озброювати війська. Чи буде це завершенням війни? Навіть зупинкою війни це буде назвати досить важко. Водночас, інтенсивність бойових дій може знизитися до "мінімальної кількості обстрілів", що, однак, теж не означатиме зупинки чогось, і тим більше не означатиме припинення війни.

Чи означатиме це насправді припинення війни?

Все це ставить перед нами досить складну проблему, сенс якої полягає у наступному. Перше- звільнення України не означає припинення війни. Друге - зниження інтенсивності бойових дій не означає припинення війни. Але навіть якщо бойові дії зупиняться взагалі, це теж не означатиме припинення війни.

 За великим рахунком, війна завершиться лише тоді, коли росія відмовиться від імперіалістичних зазіхань на Україну, і це буде зафіксовано та надійно гарантовано – очевидно, у форматі членства України у НАТО. Скільки на це знадобиться часу? Ніхто не візьметься це прогнозувати, однак це один з найбільш сприятливих сценаріїв, що буде означати досить швидку перемогу ЗСУ на території самої України. Як буде насправді, скільки триватиме український контрнаступ, як довго може здійснюватися звільнення українських земель – це окреме питання.

У підсумку ж треба готуватися до того, що війна – це надовго, адже завершення війни не відбудеться до серйозних геостратегічних зсувів, які уже запущені, але які мають дійти до свого логічного КІНЦЯ. У підсумку ми матимемо геть інший світ з зовсім іншим становищем у ньому України, але все ж шлях до цього – зовсім не простий і вимагатиме від нас нових і нових жертв.

Петро Олещук, політолог, експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна”

Головне