Чи можна вважати успішним візит Зеленського до США

Чи можна вважати успішним візит Зеленського до США

Кількаденний візит Президента України В. Зеленського у вересня 2023 року до США відзначився значною кількістю різноманітних зустрічей, переговорів та заяв. Змістовно він складався з кількох компонентів. Перший – це Нью-Йорк та виступ на Генеральній асамблеї та Радбезі ООН.

Не зважаючи на те, що ООН залишається організацією, що не показала належну ефективність у питанні відсічі російській агресії проти України, але все одно вона залишається найбільш представницькою організацією світового масштабу, і ігнорувати її не варто. На даний момент дипломатія України бореться за увагу та підтримку з боку т.зв. "Глобального півдня", який поки що прагне, переважно, залишатися "нейтральним". Виступи Президента України переслідували мету розширити підтримку українського мирного плану, який було оприлюднено раніше.

Чому це важливо? Бо зараз відбувається інтенсивна боротьба за статус "головного миротворця". Не зважаючи на те що росія здійснила агресію проти України, зараз її дипломатія наполегливо просуває тезу, що, мовляв, вони готові до переговорів, але Україна "не хоче миру". При цьому, в якості миру кремль пропонує "припинення вогню" - тобто, короткотермінове замороження війни, аби мати змогу підтягнути резерви та повторити спробу захоплення України.

Показово, що росія настільки зацікавлена у такому сценарії, що їхній міністр закордонних справ навіть заговорив про готовність "визнати територіальну цілісність України", очевидно, прагнучи подібними маніпуляціями затягнути Україну за стіл переговорів. Тому просування української формули миру, що ґрунтується на необхідності виведення російських військ за межі нашої держави, є дуже важливим, тому не дивно, що цим зайнявся особисто Президент України.

Чи є успіхи для України?

Другий важливий напрямок візиту – це переговори з Президентом США Дж. Байденом, які стосувалися багатьох аспектові підтримки України. Зокрема, нових озброєнь. Тут важливо підкреслити, що українська та американська сторони вперше домовилися про спільне виробництво озброєнь, і у тому числі – засобів ППО.

Це проривні результати, які матимуть стратегічне значення як для партнерства наших держав, так і для підвищення обороноздатності України. Те, що ще вчора було важко собі уявити, сьогодні стає реальністю. Також були окремі домовленості про постачання зброї уже зараз, але, як сказав про це за підсумками візиту особисто В. Зеленський у зверненні до українців, ця зброя сама про себе скаже на полі бою.

Важливе питання – підтримка України у Конгресі, де зараз відбувається жорстоке політичне протистояння між демократами та республіканцями. Зустрівшись із спікером Палати представників К. Маккарті, сенаторами, В. Зеленський засвідчив збереження двопартійної підтримки для України, вираженням цього стали запевнення у підтримці у Конгресі наступного траншу допомоги для України.

Загалом, підсумовуючи усе сказане вище, необхідно відзначити, що візит Президента України до США мав низку цілей. Як суто дипломатичних – підтримання української формули миру, так і практичних – нова зброя для ЗСУ. І цілі були досягнуті, тому, мабуть, візит виявився досить успішним.

Петро Олещук, політолог, експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна”

Головне