Чи переможе Україна в довгостроковому конфлікті

Чи переможе Україна в довгостроковому конфлікті

У подкасті The Telegraph вийшло свіже інтерв'ю Тімоті Снайдера. Я не буду цитувати, що він сказав про Зеленського, бо буде срач вище неба. Але наведу переклад його відповіді на одне запитання журналістів: "Коли ви дивитеся на загальну картину, як історик – ви оптиміст? Чи Україна вже виборола власну свободу у росіян, з гарантованим майбутнім на Заході, чи ще зарано про це говорити?"
відповідь Тімоті: "Я гадаю, що майбутнє України в ЄС пов’язане радше з її опором, ніж із остаточною териоріальною перемогою. І я думаю, що дуже важливо, аби люди розуміли, що Україна може приєднатися до ЄС, та, зрештою, і до НАТО, не відвоювавши кожен квадратний кілометр території.

Маємо приклад найбільш важливої країни в обох цих інституціях, принаймні у континентальній Європі – Західної Німеччини. Західна Німеччина від початку обох цих інституцій десятиліттями не контролювала власної конституційної території.

Тому дуже важливо визнати, що просто окупувавши частину території України фізично, росія не може зупинити цих процесів, і що Україна здобула право бути у Європейському союзі своїми діями.

Щодо воєнного питання – я вважаю, що Україна досягнула оперативних успіхів, яких люди не очікували. Я вважаю, що росія у цей момент не має вагомого наступального потенціалу, і допоки Україна буде постачатися західними партнерами, а це велике "якщо", з точки зору історика. Війна такого масштабу більше схожа на ПСВ та ДСВ, ніж на інші, простіші кампанії, тому я не здивований, що уже майже два роки війна, і не здивуюся, якщо буде майже три.

У цих довших війнах шлях до перемоги йде через перетворення економічного потенціалу на позбавлення (denying) іншої сторини її логістики, та на забезпечення власних збройних сил. Ми були повільними у цьому.

Щоб ви розуміли, економічна перевага Заходу над росією величезна. Економіки країн НАТО у 250 разів більші за економіку України, тому нам має бути доволі легко забезпечувати Україну. Ми дуже повільно проходимо це перетворення, але проходимо.

Довша війна жахлива з купи причин, вона означає більше руйнувань, більше смертей, більше українських страждань, більше російських солдатів, які помруть нізащо, але у довшій війні непряма економічна перевага українців буде.

Знаєте, я скажу те, що звучатиме вельми оптимістично... Я звісно сподіваюся, що американці ухвалять допомогу Україні, що американське керівництво продовжить теперішню політику, але навіть якщо ні – одні лиш німці, і точно вже Євросоюз, і тим паче з Великобританією істотно переважають росію, тому українці зможуть перемогти навіть лише із вашою, європейською підтримкою.

Автор: Юрій Гайдай, старший економіст Центру економічної стратегії


 

Головне