БРІКС-2023: економічні цілі та пошуки розв'язань глобальних проблем

БРІКС-2023: економічні цілі та пошуки розв'язань глобальних проблем

Останній повноцінний саміт БРІКС проходив у листопаді 2019 року у Бразилії. Після того щорічні саміти проводили по відеозв’язку, переважно з міркувань карантину. А без кулуарів і саміт не має тієї ефективності. Тому до сьогоднішнього заходу готувалися особливо старанно.

До участі у саміті запрошено десятки країн, а також Генсека ООН. Мабуть це найбільш статусний майданчик, де країни Глобального Півдня обговорять сучасні виклики. Після надмірної емісії основних резервних валют облікова ставка піднята на такий високий рівень, що забезпечити вищий за неї економічний ріст не можуть собі дозволити більшість країн. Тому основні цілі саміту – економічні. Китай прагне збільшити кількість країн – членів об’єднання, та залучити їх до своїх економічних проектів. Країни Глобального Півдня цікавляться китайськими кредитами як альтернативі західним програмам. Китай може запропонувати менший відсоток та менше політичних вимог. На порядку денному – система взаємних розрахунків без прив’язки до долара.

росія представлена міністром С.Лавровим, і відсутність в.путіна через ризик арешту є показовою. У цьому об’єднанні думку російської федерації вислуховують, але не завжди враховують. Тому побажання росіян щодо обходу санкцій чи підтримки агресії – навряд чи мають шанси на успіх.

Україна представила свою "формулу миру" країнам Глобального Півдня на зустрічі в Саудівській Аравії, і тепер чекає реакції та участі у мирному врегулюванні.

Китай залишається основним торгівельним партнером України, якщо ЄС розглядати не як єдиного гравця, а порівнювати по окремим країнам. За перше півріччя експорт з Китаю становив 4,7 млрд. доларів (перше місце), а український імпорт до Китаю – 1,6 млрд. (третє місце після Польщі та Румунії). Китай має зацікавленість у покупці українських земель сільськогосподарського призначення, поставках технологічного обладнання, участі у проектах післявоєнної відбудови. Україна у своїх рішеннях щодо співпраці з Китаєм має слідувати спільній політиці Євросоюзу, до вступу в який ми і рухаємось.

А загалом про роботі з Глобальним Півднем – викликів і завдань багато, треба рухатись.

Ігор Попов, експерт Українського інституту майбутнього

Головне