Атомна загроза в Україні: чи буде реакція світу на застосування ядерної зброї

Атомна загроза в Україні: чи буде реакція світу на застосування ядерної зброї

Демократ Річард Блументал і республіканець Ліндсі Грем  зареєстрували  у Сенаті США двопартійну резолюцію, відповідно до якої у разі використання росією ядерної зброї в Україні  для перешкоджання контрнаступу ЗСУ, то таку атаку члени Північноатлантичного альянсу мають вважати нападом на НАТО.

Це дуже правильна ініціатива, яка має спонукати і США і інших союзників не тільки подати публічний сигнал росіянам не використовувати атомку, а спонукати і себе діяти в разі застосування росіянами, або теракту на ЗАЕС, або любого іншого способу використання ядерної чи брудної бомби на  території України.  Приклад США важливий. Бо досвід показує, що в прийняті рішень і по важкому озброєнню і боєприпасам партнери НАТО орієнтуються на США. І якщо США зволікають, то зволікають і інші. США мають діяти і швидко. Бо можливість здійснення росіянами теракту на ЗАЕС вкрай висока

Росіяни натхненні кволою реакцією світу на теракт у Каховці, тому думають, що світ зціпить від жаху на Запоріжжі і всі вони залишаться бездієвими, а контрнаступ ЗСУ буде зупиненим.  Це не в наших інтересах. І це не в інтересах вільного демократичного світу. Це не в інтересах НАТО. 

США та країни НАТО мають чітко вказати росії, що любий вибух на ЗАЕС буде мати миттєву і невідворотню реакцію. Світ і росія мають чітко почути, якою буде така реакція. Не виключено, що росіяни спробують полякати і зроблять жахливий вибух, який не призведе до витоку радіації. Але росіяни будуть розганяти інфо, що радіація пішла.  Така жахлива імітація, яка ненадійна, бо все може вийти із під контролю, також має отримати реакцію. 

Поки ми не чули публічно, якою буде реакція. 

Але якою реакція має бути?

По-перше, катастрофу краще попередити, ніж вирішувати. Тому мають бути і непублічні серйозні спілкування із Кремлем, але також  мають бути і публічні заяви, які розкажуть світу, якою буде реакція.  На мій погляд, президент, керівник розвідки правильно зробили, що вийшли в публічний простір і попередили світ про можливий теракт росіянами. Але і світ має наслідувати цей досвід і сказати росіянам, що їх очікуватиме.

Що би ми хотіли почути?  Що миттєво будуть:

  • нищівні санкції проти "Росатома";
  • карна справа  міжнародного кримінального суду проти путіна, Шойгу, Герасимова та відповідальних осіб по цьому теракту;
  • відключення від SWIFT всіх банків рф;
  • знищення військового угрупування росії на всій окупованій території росії;
  • знищення російського флоту в Чорному і Азовському морях.

Чи зробить такі заяви НАТО і чи перейде до справ ?  Важко сказати. Це залежить від них. 

Але  Україна і свідомий світ мають бути реалістами і вимагати неможливого.  

Бо такий час і такі загрози.

Дмитро Васильєв, політолог

Головне