2024 рік – роздоріжжя для України та світу

2024 рік – роздоріжжя для України та світу

2023 рік добіг кінця і логічно було б коротко підбити підсумки та виокремити основні тенденції, що  в ньому формувалися. Це дасть нам можливість спробувати  спрогнозувати,  що нас очікує у наступному 2024 році.

Перш за все слід зазначити, що у всіх нас були дещо завищені очікування від цього року. Ми сподівалися на відвоювання більшої частини нашої території і швидке завершення війни, але дійсність є дійсність і вона вносить свої корективи. Незважаючи на це, 2023 рік подарував усім нам надію на світле майбутнє, а саме після прийняття у грудні п.р. Європейською радою політичного рішення щодо надання Україні можливості розпочати перемовини про членство в ЄС, наша країна остаточно виходить з-під впливу росії і завершує свою майже 400 літню історію боротьби за свою реальну незалежність.

Тепер давайте разом розглянемо тенденції, що формувалися в політичній, економічній та безпековій сферах і як вони впливатимуть на події у 2024 році.

Політика

  • У березні 2023 року міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента рф володимира путіна, а голова КНР Сі Цзіньпін завітав до нього з офіційним візитом для демонстрації своєї підтримки.
  • Протягом всього року відбувалися змагання між США та Китаєм на різних міжнародних площадках за прихильність країн Глобального Півдня. На саміті БРІКС (23.08.23) було прийнято до лав організації шість країн китайських фоловерів і організація здійснила спробу розширити свою діяльність за межі економічних, на політичні питання. Також Китай здійснив на цьому саміті невдалу спробу запропонувати членам організації свій юань, як єдину валюту для торговельних операцій блоку. Натомість на засіданні Великої двадцятки (створена була країнами Заходу) в Індії (09-10.09.23) було прийнято до лав організації Африканський союз з його 55 членами. Китай після цього провів святкування 10-ї річниці функціонування своєї ініціативи "Один пояс, один шлях" (жовтень 2023), зібравши більше ста країн та 30 міжнародних організацій, демонструючи світу свою зростаючу політичну роль. Україна протягом року промотувала розроблену разом з західними партнерами свою "Формулу миру", засновану на нормах і стандартах статуту ООН, намагаючись донести до країн Глобального Півдня свою позицію щодо українсько-російської війни.
  • ЄС на червневому саміті вносить правки у свою стратегію стосунків з КНР, акцентуючи увагу на необхідності диверсифікації та зниження ризиків (деріскінг) у відносинах з Китаем. Грудневий саміт КНР-ЄС підтверджує різнонаправленість позицій сторін по основних безпекових питаннях, але робляться спроби зберегти торговельно-економічну співпрацю, зробивши її більш збалансованою.
  • На грудень 2023 року Кремль, реалізуючи свої ІПСО вдалося призупинити європейську (50 млрд.євро до 2027 року) та допомогу США (61 млрд.дол.США) Україні. Ключову роль у цьому в Європі відіграли Прем’єр-міністр Угорщини Орбан та Словаччини Фіцо. У США відповідно зіграла карта Дональда Трампа та його республіканців-трампістів, які взагалі заявили, що всі ресурси, що планується виділяти на допомогу Україні, слід розвернути на вирішення міграційних питань на Південному кордоні США.
  • Прийняття історичного рішення Європейською Радою в грудні 2023 про надання зеленого світла Україні на початок перемовин про вступ до ЄС, запустило процес розбудови нової архітектури безпеки в Європі і зруйнувало старий статус кво Заходу з рф про її уявні сфери впливу. росія остаточно втратила Україну, що згодом призведе до фрагментації всієї російської імперії.

Економіка

  • У світі зруйнована глобалізація і триває прискорена фрагментація світової економіки через геополітичні зміни, а саме, його поділ на два табори - персоналістських режимів на чолі з КНР та демократичного світу на чолі з США.
  • Активізувалася кооперація в середині прокитайського блоку: рф  - Північна Корея, росія – Іран, росія - КНР, росія- Індія.
  • Активно розбудовувався трансконтинентальний торговий шлях (Іран-рф-Балтика) від Південних портів Ірану - Бандар Аббас та Чабахар через Каспійське море, рф до Балтійського моря у рамках китайського блоку та спроби перетягнути на свій бік Індію (порт Мумбай). Маршрут передбачає 20 млрд.дол. США інвестицій, розширення волго-донського каналу та з’єднання портів Астрахані та Азовського моря. Новий торговельний шлях буде коротшим, ніж чинний міжнародний торговий маршрут через Суецький канал та Червоне море.
  • Країни ЄАЕС (рф, білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан) 25.12.2023 підписали угоду про вільну торгівлю з Іраном. Довідково: Євразійський економічний союз (ЄАЕС) — економічний союз, створений 29 травня 2014 року. З 1 січня 2015 року договір набрав чинності. До нього увійшли Білорусь, Казахстан і росія. 2 січня приєдналася Вірменія, а 14 травня — Киргизстан.
  • Рішення "Великої сімки" у м.Хіросима (Японія) 21.05.23 про зменшення залежності країн Глобального Півдня від КНР шляхом створення Фонду на 600 млрд дол. США та запуск альтернативного китайському торговельного шляху від Індії через Близький Схід до Європи.
  • Західні партнери вирішували питання з пошуком юридичного рішення про передачу заморожених російських суверенних активів на підтримку України. США розглядають це як план Б допомоги Україні у разі, якщо не вдасться провести через Конгрес США пакет допомоги Україні на 2024 рік. США виступили ініціатором цих дискусій, говорячи, що це може стати справедливою відповіддю на несправедливе вторгнення рф в Україну і передавати хочуть ці кошти авансом до російських репарацій Україні за нанесені війною збитки. Рішення обговорюватиметься на черговому засіданні "Великої сімки" в лютому 2024 року. Поки Франція, Італія, Німеччина виступають проти такої передачі. На цей час є рішення про передачу Україні відсотків від використання заморожених активів рф.
  • Тривало посилення технологічного тиску США на КНР через подальші обмеження постачання технологій, обладнання та інженерних кадрів, які можуть бути пов’язані з розробкою, виготовленням та застосуванням чіпів для роботи зі штучним інтелектом. Реалізовувалася політика США випереджального технологічного розвитку.
  • Зміна економічних стратегій США (орієнтовно лютий 2023) та ЄС (червень 2023 року) проти КНР. Європа відкоригувала свою стратегію розвитку стосунків з КНР, ввівши такі поняття як диверсифікація і дерискінг. Стратегія передбачає, що Китай перестає бути монопольним постачальником продукції до ЄС та основним ринком збуту для європейської продукції. США роблять акцент на виведення інвестицій з КНР та перенесення технологічних підприємств до країн супротивників КНР  - Індії та В’єтнаму.
  • Санкції західних країн спрацювали не належним чином протягом року. Якщо у першій половині 2023 року можливо було казати, що вони нанесли шкоду прибуткам рф, то уже починаючи з липня 2023 р. спостерігалося нарощування рф прибутків від нафтового експорту, що компенсувало збитки рф у першій половині 2023 року. ЄС приймає 12-й пакет санкцій, який обмежує продаж алмазів, але головний удар буде нанесено по шпаринах, які дозволяли рф до цього обходити попередні санкції. Тобто мова йде про підвищення ефективності економічного тиску, шляхом накладання вторинних санкцій та їх порушників.

Безпека

  • Штучне створення росією міграційної та продовольчої криз у світі з метою руйнації солідарності ЄС та приведення до влади крайніх правих та крайніх лівих політиків у надії на зупинку допомоги європейців Україні.
  • Вступ до НАТО Фінляндії та заявка на вступ Швеції (триває процес погодження  в Угорщині та Туреччині).
  • Вільнюський саміт НАТО (11-12.07.23), на якому Україна сподівалася отримати запрошення до Альянсу, не став для нас успішним, тоді це виглядало для України як чергова зрада Заходу, тобто Бухарест 2008 і Будапешт 1994 р. в одній склянці. Бо замість запрошення було прийнято політичну декларацію, яка мала б у разі приєднання до неї західних країн, дати нам додаткові гарантії безпеки. Перемовини в цих рамках тривають і сьогодні, але чи стануть ці гарантії ефективними покажіть лише час.
  • Відбувалося просування на різних міжнародних майданчиках української "Формули миру" та Саміту миру з метою заручитися їх підтримкою країнами Глобального Півдня.
  • Двостороння зустріч Байдена і Сі  (15.11.23) розширила міждержавні канали зв’язку на найвищому рівні для уникнення неконтрольованого початку конфлікту, але продемонструвала, що по ключовим безпековим питанням: російсько-українська війна, війна Хамас-Ізраїль та тайванське питання, Сторони мають різні позиції, тому спіраль протистояння зростатиме, але буде більш прогнозованою та керованою.
  • Війна розв’язана Хамасом проти Ізраїлю, зірвала угоду про примирення Ізраїлю та Саудівської Аравії, а також розбудову альтернативного китайському трансконтинентального торговельного шляху з Індії до Європи через Близький Схід, відтягнула увагу та ресурси Заходу від підтримки України.
  • Напади хуситів на торговельні суда у Червоному морі здійснювались крім іншого з метою дискредитації діючого міжнародного торгівельного маршруту (через Суецький канал) на користь ново створюваного іраном та росією, значно коротшого трансконтинентального торгового маршруту від південних портів Ірану через Каспійське море та річки Волга і Дон до Азовського, Чорного, а на Півночі Балтійського моря.
  • США сприяли створенню нового політико-безпекового союзу Японія-Південна Корея- США в рамках політики стримування КНР в АТР. Японія і Південна Корея активно включилися у допомогу Україні.
  • ЄС прийшов до розуміння, що вразі можливого приходу у Білий дім Дональна Трампа, зовнішня політика США може бути кардинально змінена на ізоляціоністську, що зруйнує не тільки НАТО, але й євроатлантичну систему безпеки в цілому і може поставити ЄС, який не має своєї армії, перед питанням виживання, як інтеграційного утворення.
  • Перемога України на морі. Завдяки асиметричній відповіді на чорноморському ТВД (успішне застосування морських дронів проти чорноморського флоту) Україна очистила свою виключну економічну зону, відновивши постачання зернових на світові ринки без погодження з рф, завдала поразки російському Чорноморському флоту, змусивши його перебазуватися з севастопольських бухт до портів Новоросійська та Туапсе. Зараз Україна почала відвойовувати домінування у повітрі.
  • Заява міністра оборони Фінляндії про початок нової холодної війни у світі.
  • Україна отримала гарантії безпеки від ЄС, які більше схожі на продовження підтримки нашої держави, ніж на повноцінні гарантії (9 пунктів: допомога воєнною технікою та обладнанням; навчання українських військових; співпраця з українською оборонною промисловістю; протистояння кібер та гібридним загрозам; допомога з розмінування; реалізація реформ пов’язаних з процесом вступу до ЄС; посилення здатності контролювати запаси зброї; підтримка зусиль з ядерної безпеки; обмін розвідданими, зокрема супутниковими знімками).
  • рф, КНР, США, ЄС запустили на повну потужність свої ВПК, розуміючи, що треба готуватися до можливої великої війни.

Ми коротко розглянули окремі факти та тенденції, що сформувалися у 2023 році.

Спробуємо уявити, яким буде 2024 рік 


Політика

  • Наступний 2024 рік – це виборчий рік, де обиратимуться президент США, пере обиратиметься Європарламент та Європейська Комісія, керівництво у кількох європейських країнах, відбудуться президентські вибори в сусідній Молдові, де проросійські сили прагнутимуть взяти реванш по грузинському сценарію та послабити Україну з тилу, привести до влади в Європі крайніх правих і лівих політиків, які, на думку Кремля, покладуть край, або ускладнять допомогу Україні.
  • Перепризначення путіна на новий термін у 2024 році розв’яже йому руки, у питаннях продовження війни та продовження його агресивної політики в інших куточках світу, в першу чергу на Балканах, у Латинській Америці, Африці. Це також переконає його прихильників у світі, що диктатор може просто пересидіти демократичних лідерів і силовим шляхом протискати свій порядок денний у світі.
  • Країни Глобального Півдня чекатимуть і спостерігатимуть хто буде перемагати у російсько-українській війні, демонструючи свою нейтральність, або вигідно нею торгуючи.
  • У разі перемоги Трампа на президентських виборах в США, може бути підірвано глобальний порядок, заснований на правилах і праві, тоді вірогідно Китай буде визначати порядок денний не лише на Євразійському континенті, але й у світі в цілому.
  • Скоріш за все ми станемо свідками оголошення ЄС так званої рамки перемовин (принципи, суть та порядок перемовин) ЄС-Україна і наша країна почне реальні перемовини про вступ до ЄС, тим самим повністю обнуливши суть розпочатої росією війни проти нашої держави, бо вона мала на меті перш за все зупинити нашу інтеграцію в європейські структури.
  • У разі закінчення російсько-української війни до ювілейного саміту НАТО влітку 2024 року, Україна після "історичного рішення ЄС", також може отримати запрошення і від НАТО. Якщо війна триватиме увесь 2024 р. - це унеможливить такий перебіг подій.

Економіка

  • У 2024 році ми станемо свідками протистояння економічних потенціалів двох альянсів проамериканського та прокитайського, хто виграє економічну гонку у російсько-українській війні, той вплине на її результати і фактично  диктуватиме новий порядок у світі.
  • Дискусія в ЄС та США щодо фінансової підтримки України триватиме у новому році і з великою вірогідністю рішення буде знайдено, як допомоги нашій країні, у тому числі, можливо за рахунок заморожених суверенних активів росії.
  • Політика США та ЄС щодо стримування КНР триватиме, а глобалізацію економічних процесів буде зруйнована остаточно, що уповільнить світову економіку і негативно вплине на економічну стабільність країн в обох блоках. Водночас, уповільнення світової економіки призведе до уповільнення виробництв та зменшення споживання сирої нафти, а це у свою чергу до падіння або різкого коливання цін на цю сировину та, як наслідок, поступово ослаблятиме потенціал росії та її можливість до продовження інтенсивної війни.

Безпека

  • Через погіршення економічної ситуації в світі та відсутність порозуміння по ключових питаннях між США та Китаєм зростатиме блокове протистояння, у яке втягуватиметься все більше країн світу.
  • Наступний рік стане роком початку нової холодної війни у світі, а провідні країни будуть готуватися до можливої великої війни.
  • Скоріш за все Швеція приєднається до НАТО, зміцнивши Північний фланг Альянсу, а це вестиме до загострення протистояння з рф;
  • ЄС працюватиме над своїм прискореним реформуванням для посилення єдності та ствердження ідентичності, як світового центру сили.
  • росія усіма засобами намагатиметься демонструвати готовність до продовження війни, водночас вживатиме заходів для її заморозки для відновлення свого потенціалу, при цьому намагатиметься у непрямий спосіб допомагати Дональду Трампу на виборах, руйнування європейської солідарності та перешкоджання Україні на її шляху до європейської інтеграції.

Висновки для України

 2024 рік буде непростим для нашої держави, але водночас він дарує нам значні стратегічні переміни на краще – ми почнемо перемовини про вступ до ЄС, можливо у разі закінчення війни будемо запрошені до НАТО. Все це відбуватиметься в умовах зростаючих загроз як на зовнішньому так і на внутрішньому контурі.

На зовнішньому контурі, як ми розглянули вище, загострюватиметься блокове протистояння, світова економіка і торгівля уповільнюватиметься, а на виборах у Європі та США можуть приходити до влади політики, які не будуть такими лояльними до підтримки України у війні проти рф.

 На внутрішньому контурі, ми також відчуємо часткове погіршення економічної ситуації через уповільнення світової економіки і торгівлі та через затримки допомоги від союзників. Все це накладатиметься на втому суспільства від війни і разом не сприятиме політичній та економічній стабільності нашої держави, чим безумовно намагатиметься скористатися рф, активізуючи у 2024 свої ІПСО та пропаганду проти нашої держави. Але треба розуміти, що саме пройшовши через ці випробування ми зможемо реалізувати свою мету про реально незалежну, демократичну, європейську державу для наших дітей. Пам’ятаємо, що нам так складно, саме через те, що ми обрали вірний шлях - шлях гідності і свободи для наших дітей, а цього ніхто вам не подарує просто так, за це слід боротися.

На що слід звернути увагу у наступному році?


Перше за все і це найголовніше треба зберегти єдність і солідарність всередині держави, попри всі труднощі, бо це є запорукою перемоги у війні.

Єдність можливо буде втримати якщо мати антикризовий план, який даватиме системні відповіді наприклад на зменшене фінансове забезпечення від наших партнерів, необхідність продовження масштабування військового виробництва при дефіциті ресурсів, при цьому тих зразків зброї, якими ми можемо асиметрично відповідати росії, як це було на морському театрі військових дій (ТВД).

Мінятися мусить і тил разом із армією, зокрема перегляду підлягає і політика, яка дає під час війни одним можливість відверто красти в тилу, навіть на військових закупівлях, коли інші за це повинні вмирати в окопах, бо у стані війни в суспільстві різко зростатиме запит на справедливість, і якщо не робити висновків, наслідки можуть бути непередбачуваними. У антикризовому плані має бути місце і для таких заходів, які відновлюватимуть цю справедливість.

Пройшовши через всі ці труднощі, українське сонце продовжить сходити, а ми ставатимемо тільки сильнішими у цьому буремному світі. Переконаний, Україна у довгостроковій перспективі буде диктувати світовому суспільству нові тренди та принципи справедливого співіснування та розвитку.

Руслан Осипенко, український дипломат, експерт міжнародник

Головне