"Залізний промінь" Ізраїлю: що відомо про лазерну систему ППО та наскільки вона ефективна

15 жовтня у соцмережах розповсюджувалися ролики із начебто першим застосуванням Ізраїлем лазерної системи ППО: "Залізного променю" – Iron Beam. Хоча офіційного підтвердження не було, а деякі ролики виявилися з комп'ютерної гри, лазерна система протиповітряної оборони існує. І саме Ізраїль стає першою країною, яка її розгортає. Що таке "Залізний промінь" (Iron Beam) та як він доповнить загальновідому систему ППО "Залізний купол" (Iron Dome), розбирався "Ми – Україна".

Немирний лазер

У жовтні 2022 р. видання Axios поділилося листом, який начебто є українським запитом Ізраїлю щодо систем протиповітряної оборони. Посилаючись на можливе постачання росії іранських ракет Fateh-110 і Zolfaghar, у ньому йшлося про співпрацю та отримання у найкоротші терміни зокрема ізраїльських систем "Залізний купол", "Праща Давида", "Стріла" та Iron Beam – "Залізний промінь".

Лишаючи посаду міністра оборони Ізраїлю у листопаді минулого року Бені Ґанц пояснив, чому країна відмовляється передавати Україні летальну збою та системи ППО. Бо не має потужностей для відправки, але не тільки.

"Зрозуміло, що навіть якщо ми вирішимо змінити нашу політику, ми не зможемо спустошити наші запаси систем ППО", - заявив Ґанц.

До того ж Iron Beam на той момент, коли лист з'явився у відкритому доступі, був перспективою для Ізраїлю. Вона почала втілюватися у реальність згодом.

Проект "Залізний промінь" вперше було оприлюднено у 2014 р. на Сінгапурському авіасалоні. Замовником системи є Міністерство оборони Ізраїлю, а підрядником – ізраїльська компанія Rafael Advanced Defense Systems Ltd., яка розробляла і "Залізний купол". У лютому 2022 р. тодішній прем'єр-міністр Ізраїлю Нафталі Бенет попередив про розгортання Iron Beam, навесні 2022 року "Залізний промінь" проходив випробування, які підтвердили його працездатність.

Влітку 2022 р. Iron Beam продемонстрували Джо Байдену, і рік тому американська компанія Lockheed Martin, яка спеціалізується на виробництві авіаційної, авіакосмічної техніки та суднобудуванні, уклала угоду із ізраїльською Rafael. Вона стосувалася випробування та виробництво системи лазерної зброї високої енергії (HELWS) у США та Ізраїлі саме на базі "Залізного променю".

У травні на виставці IMDEX 2023 ізраїльська оборонна компанія продемонструвала можливість військово-морського застосування своєї лазерної системи – Naval Iron Beam.

морський_залізний_промінь.jpg (57 KB)

У серпні 2023 р. голова Rafael Юваль Стейніць заявив, що Ізраїль просувається до розробки лазерних систем ППО, стане першою країною, яка отримає частковий лазерний захист.

"Через два роки може бути повний захист… Це убезпечить нас як на півдні, так і на півночі", - сказав Стейніць.

Нині профільні військові ЗМІ кажуть, що в Ізраїлі прискорюють розгортання Iron Beam, аби застосовувати його раніше, ніж у 2025 році. І на тлі протистояння із ХАМАС, 15 жовтня отримали два відео начебто використання нової системи.

Перше з них стовідсотково є фейковим та лише фрагментом комп'ютерної гри Arma 3, зміненим у цифровий спосіб.

Друге наче справжнє, але й офіційного підтвердження щодо використання лазерної ППО від Міноборони Ізраїлю не було, і у OSINT-аналітиків є сумніви.

Канал OSINTdefender, хоча й ставлення до нього в Україні через особливості висвітлення російської агресії є суперечливим, називає ефекти на другому відео або відблисками камери, або відбиттям світла у хмарах. Iron Beam, пояснюють там, для перехоплення таких цілей та на такій відстані, як у ролику, не передбачений.

Що відомо про "Залізний промінь"?

Система протиповітряної оборони Ізраїлю є багаторівневою. На першому рівні Iron Dome – "Залізний купол", проти ракет малої дальності. На другому рівні David's Sling – "Праща Давида", проти ракет середньої дальності, крилатих та балістичних малої дальності. На третьому рівні Arrow Interceptor – "Стріла-2" та "Стріла-3", проти балістичних ракет великої дальності.

Як працює система "Залізний купол"

купол.jpg (252 KB)Лазерна ППО "Залізний промінь" передбачена саме для захисту першого рівня та доповнення до "Залізного куполу", проти широкого спектру загроз, таких як снаряди реактивної артилерії, мінометні снаряди та безпілотники, на відстані від сотень метрів до кількох кілометрів. А точніше на дальність до 10 км. І нова система буде додатковим, а не єдиним захистом у системі ППО. Принаймні на перших етапах застосування.

промінь2.jpg (269 KB)

Надзвичайно великої кількості деталей щодо Iron Beam зараз навряд чи варто чекати, враховуючи бойові дії. Але низка особливостей є відомою.

Батарея лазерної ППО є мобільною. До неї входять радар із блоком керування лазеру високої енергії для лазерної ж гармати. Система генерує безшумний і не помітний неозброєному оку промінь потужністю 100 кВт та діаметром із монету (вище на фото - візуалізація). Шум йде тільки від генератора, який забезпечує батарею енергією.

Лазер "нагріває" ціль та завдяки цьому знищує її. Ефективна дальність до 10 км не є остаточною, про що у квітні цього року розповіли журналістам розробники. А от і щодо часу роботи лазера, і щодо швидкості перехоплення цілей системою деталей від них немає. Відомо лише, що за результатами випробувань в пустелі Негев у березні 2022 року цілі було знищено.

Саме Бенет після випробувань проголосив і найбільші переваги Iron Beam: відсутність наслідків для довкілля в результаті відпрацювання та надзвичайна низька ціна одного пострілу.

"Якщо ракету можна перехопити за допомогою лише електричного імпульсу, який коштує кілька доларів, ми зведемо нанівець вогняне кільце, яке Іран створив на наших кордонах", - заявив Бенет.

У чому переваги та недоліки Iron Beam?

Щодо довкілля, то можна згадати іншу спробу створити лазерну систему протиракетної оборони – на основі хімічного лазера. Йдеться про програму Nautilus американської військово-промислової компанії Northrop Grumman разом із ізраїльськими оборонними підприємствами. Ізраїль, витративши на неї $400 млн, вийшов з проєкту на початку 2000-х. Хімічна лазерна система створена, отримала назву Skyguard, але не затребувана, і не на озброєнні.

"Хімічний лазер має лише недоліки, - цитує розробника "Залізного променю" ізраїльське видання Calcalist,- Він виділяє токсини в навколишнє середовище та атмосферу, він легкозаймистий і потребує регулярного догляду та обслуговування. Він поганий з точки зору його транспортування та мобільності на полі бою, обмежений у кількості своїх перехоплень, і кожне завантаження системи для додаткових перехоплень коштує великих грошей".

Щодо вартості роботи, то кілька доларів, про які згадував прем'єр Ізраїлю, коштує сам імпульс для лазерної системи Iron Beam. Загалом вартість перехоплення оцінюють приблизно у $2 тис. Звісно, це не копійки, але набагато менше, ніж $50 тис., які коштує перехоплювач Tamir у системі "Залізний купол". До того ж на ураження цілі наявна система ППО першої ланки спрямовує дві ракети, тому вартість зростає удвічі. Вартість однієї ракети, яку ХАМАС спрямовує на Ізраїль – $3-6 тис.

промінь.jpg (4.45 MB)

"Можливо, "Залізний купол" ефективний для перехоплення палестинських ракет, але постійна потреба в його поповненні призводить до величезних витрат. Хоча Ізраїль спочатку проектував і розробляв Iron Dome самостійно, до середини 2010-х його попередні уряди були змушені звернутися до США, щоб розділити фінансовий тягар. Сьогодні підтримка США Iron Dome передбачає фінансову допомогу, спільне виробництво перехоплювачів, а також закупівлю США системи для власних збройних сил. Загалом, за оцінками, США надали $3 млрд на розвиток Iron Dome станом на 2023 рік. З цієї точки зору Iron Beam може полегшити залежність від інших систем і забезпечити дешевший варіант для захисту території Ізраїлю", - зазначає старший науковий співробітник Інституту Близького Сходу Національного університету Сінгапуру, колишній радник Міноборони Франції та НАТО Жан-Лу Самаан.

Але науковець визначив і кілька недоліків "Залізного променю". Хоча на його використання у наявній системі ППО це не позначається, але поки не дозволяє говорити про те, що лазерні технології повністю замінять ракетні. Перший мінус – вплив погоди на ефективність Iron Beam. Хоча про постачання таких систем Україні зараз не йдеться, все ж варто враховувати це навіть при сподіваннях.

"Датчики Iron Beam ефективно працюють в оптимальних умовах, таких як сонячний і безхмарний день, але менш ефективно під час дощу та за наявності хмар. Це ставить під сумнів вибір покладатися на систему, яка може раптово і досить випадково стати неефективною. В Ізраїлі, завдяки середземноморському клімату, можна стверджувати, що це здебільшого буде проблемою протягом зимового сезону", - зазначає Самаан.

Дальність перехоплення, та сама відстань до 10 км, є другою проблемою: коли лазерний промінь проходить через повітря, його енергія поглинається молекулами та аерозолями в атмосфері та з часом втрачає потужність.

"Ще одне важливе обмеження стосується швидкості втручання: процес генерування лазерного променю може тривати лише кілька секунд, але це робить систему повільнішою, ніж Iron Dome, і менш ефективною під час залпу ракет, - додає науковець, - Ці недоліки визнали ізраїльські інженери, які працюють над способами їх усунення. Але на даний момент це також означає, що Ізраїлю потрібна фінансова та наукова підтримка США для нових модернізацій Iron Beam".

Але лазерні системи вже перетворюються з міфічного майбутнього на цілком реальну зброю. США із своїм проєктом HELSI (High Energy Laser Scaling Initiative) також педалюють розробки щодо інтеграції до ППО лазера у 300 кВт. У липні 2023 р. стало відомо про угоду Міноборони із корпорацією Lockheed Martin Aculight на прототип із орієнтовною датою завершення аж у жовтні 2025 р. Тому нині саме Ізраїль може взяти лазери на озброєння першим.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав про те, як 50 років тому розпочалася Війна Судного дня та як Ізраїль здобув у ній перемогу.

Головне