Військовий облік та уточнення даних за кордоном, QR-код та військовий квиток: нові правила

Військовий облік та уточнення даних за кордоном, QR-код та військовий квиток: нові правила

Уряд підготував чимало змін до нормативно-правових актів у зв'язку із новим законом про мобілізацію. Останніми днями виправили порядок військового обліку, затвердили експериментальний проєкт із уточнення даних для українців, які перебувають за кордоном, та ухвалили нові умови оформлення військово-облікового документа. Що вони змінюють, розбирався "Ми – Україна".

Облік тих, хто виїхав за кордон

Порядок організації та ведення військового обліку (постанова №1487) відкоригували 16 травня постановою №563 та прив'язали її до набрання чинності новим законом про мобілізацію.

Одна із норм закону про мобілізацію є у його прикінцевих та перехідних положеннях. Про те, що громадяни, які стоять на обліку, мають оновити свої дані протягом 60 днів, до 16 липня, мабуть не знає тільки лінивий. Але менш жваво обговорювалася вимога до тих, хто знявся з обліку у зв'язку із вибуттям за межі України на строк понад три місяці.

Той, хто виїхав за кордон, знявшись при цьому з обліку в Україні, має стати на облік протягом 30 днів після того, як набере чинності урядова постанова "що визначає особливості ведення військового обліку громадян України, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном". З 18 травня такою постановою є порядок організації та ведення військового обліку. Це прописали у першому пункті документу.

З обліку не виключати. До урядових змін за порядком обліку призовники, військовозобов'язані та резервісти, які виїжджали за кордон на строк понад три місяці, мали б з'являтися особисто до ТЦК та зніматися з обліку.

Тепер умови інші. Якщо призовник, військовозобов'язаний, резервіст виїжджає за кордон (про якісь строки вже не йдеться), то з обліку не знімається, не виключається.

Облік на загальних підставах. Саме на загальних підставах, тобто ТЦК та СП чи розвідорганами, здійснюється облік громадян, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном.

Правила військового обліку призовників, військовозобов'язаних, резервістів є у додатку 2 до постанови №1487. Саме їхнє порушення є підставою накласти штрафи за ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Їхні розміри нещодавно зросли до 17000-25500 грн.

У правилах обліку до тих, хто знявся з нього через виїзд за кордон, тепер є пряма вимога. Протягом 30 днів після набрання чинності постановою №563, тобто до 16 червня 2024 року, вони мають стати на військовий облік:

"шляхом особистого прибуття до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів за їх вибором".

Тобто щоб стати на облік тим, хто перебуває за кордоном, треба приїхати в Україну. Чи зможуть вони потім виїхати, залежить від того, чи є у них право на відстрочку та дозвіл на виїзд за правилами перетинання кордону.

Що можуть дипустанови? Щодо військового обліку їхні зобов'язання змінилися і тепер дипустанови України:

  • здійснюють інформування призовників у віці від 18 до 25 років, які перебувають на постійному або тимчасовому консульському обліку. Хоче це у порядку і не розшивають, вочевидь інформувати треба про проходження базової військової служби, яка стає обов'язковою для чоловіків у віці від 18 до 25 років, та про необхідність стати на військовий облік. Інформувати громадян, які досягли призовного віку про початок призову дипустанови мали і до цього, але вимога була щодо тих, хто стоїть на тимчасовому консульському обліку;
  • інформують військовозобов'язаних та резервістів, які не мають відстрочки від призову під час мобілізації та сприяють їх поверненню в Україну. До змін йшлося тільки про сприяння поверненню, а не про відстрочку;
  • повідомляють відповідні ТЦК та СП, органи СБУ чи підрозділи розвідорганів про взяття на постійний або тимчасовий консульський облік призовників, військовозобов'язаних та резервістів та про зняття з нього. До змін це треба було робити у семиденний строк, але не було вказано, у який спосіб. Тепер зазначають, що повідомляти треба на офіційну електронку органу ведення обліку. Але це поки, бо має бути впроваджена електронна взаємодія ресурсів.

Як і зараз, дипустанови не беруть не облік, не організовують ВЛК чи дистанційний зв'язок громадян із військкомами, а також не впливають на способи уточнення військово-облікових даних тих, хто з обліку не знявся. Щодо них у Кабміну свої наміри.

Уточнення військово-облікових даних тих, хто за кордоном

За новим законом про мобілізацію громадяни, які перебувають на обліку, мають уточнити дані до 16 липня цього року. Це стосується й того, хто знаходиться за кордоном та з обліку не знімався.

За законом вони можуть написати на офіційну електронку чи зателефонувати у свій ТЦК та СП для уточнення даних. Проте очевидно, що із цим найближчим часом будуть проблеми – у військкоматах аншлаг. Другий спосіб – уточнити дані через електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного резервіста. Під це уряд запускає експериментальний проєкт (постанова №565 від 16 травня 2024 року).

Основні умови експерименту. Учасники – призовники, військовозобов'язані, резервісти, які тимчасово або постійно знаходяться за кордоном. Але не можуть брати участь ті з них, які стоять на обліку в СБУ чи розвідорганах.

Протягом двох місяців Міноборони має забезпечити їм можливість уточнити облікові дані через е-кабінет. Загальний строк дії проєкту – два роки. Уточнювати дані громадяни будуть на основі затвердженого порядку.

Які дані зможуть уточнити? Поки зазначено, що тільки три види – це мінімум, який визначили у новому законі про мобілізацію:

  • адреса проживання;
  • номери засобів зв'язку;
  • електронка.

Як тільки у людини змінюється електронка, вона має оновлювати дані через е-кабінет. Але неможна змінювати електронку частіше, ніж раз на сім днів.

Як будуть ідентифікувати? Міноборони запустило застосунок "Резерв+", який є е-кабінетом призовника, військовозобов'язаного, резервіста. Авторизуються там користувачі через BankID, але ті, хто знаходиться за кордоном, далеко не завжди мають дійсну карту українського авторизованого банку. За порядком виписують такі можливості авторизації у межах експерименту:

  • кваліфікований електронний підпис;
  • удосконалений електронний підпис, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису;
  • інші засоби електронної ідентифікації, які дозволяють встановити особу.

Що буде після уточнення? Уточнені дані, разом із ПІБ, датою народження, податковим номером або паспортними даними, якщо податкового коду немає, через е-кабінет автоматично підуть в реєстр "Оберіг".

В результаті уточнення даних після ідентифікації та автентифікації, людина також автоматично отримає такі відомості з реєстру:

  • ПІБ та дата народження;
  • податковий номер;
  • номер запису в реєстрі "Оберіг";
  • рішення ВЛК про придатність
  • дані про відстрочку;
  • звання та військово-облікова спеціальність;
  • запис в Єдиному державному демографічному реєстрі, якщо він є;
  • відомості про військову службу та військовий облік;
  • дані про подання щодо розшуку у Нацполіцію (порушення правил обліку, законодавства про оборону та мобілізацію, ухиляння);
  • дату і час формування.

Громадянин отримає цю інформацію та/або військово-обліковий документ в електронній формі. Про е-військовий квиток уряд тепер має новий порядок.

Нові форми військово-облікових документів: QR-код та паперовий бланк

З 18 травня чоловіки у віці від 18 до 60 років зобов'язані мати при собі військово-облікові документи та пред'являти їх на вимогу представників ТЦК, поліцейських, прикордонників.

16 травня Кабмін постановою №559 ухвалив порядок оформлення та видачі військово-облікових документів призовників, військовозобов'язаних, резервістів та їхні нові форми. Видані раніше документи є дійсними. Це вказують і у цій постанові, і у новому порядку призову під час мобілізації.

Міноборони запустило застосунок "Резерв+", через який зараз можна уточнити та оновити військово-облікові дані онлайн на вимогу нового закону про мобілізацію. У ньому після оновлення даних відображається, що це відбулося. Тож у разі перевірки з боку ТЦК та СП і копів не має бути запитань. Але застосунок передбачили не тільки для уточнення військово-облікових даних.

"Наступний крок – генерація QR-коду, який буде заміною необхідності носити з собою військовий квіток. По аналогії з Ковід-сертифікатом", - анонсував голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Речник Міноборони Дмитро Лазуткін уточнив, що повноцінна версія "Резерв+" буде у червні і через нього можна буде отримати електронний аналог військово-облікового документа. Він порівняв це із тим, як у "Дії" відображається посвідчення водія або паспорт.

"Резерв+" створений для тих, хто стоїть на обліку. Для військовослужбовців запустять інший сервіс – "Армія+", тож зараз у Міноборони їх закликають не перевантажувати систему та не встановлювати "Резерв+".

Саме електронний військово-обліковий документ у формі QR-коду є фішкою нового урядового порядку. Ближче до активації цього функціоналу вочевидь буде більше роз'яснень, але за постановою Кабміну вже можна зрозуміти основні умови.

Чи взаємозамінні паперовий та електронний військово-облікові документи? Вони мають однакову юридичну силу.

Який вигляд матиме електронний військово-обліковий документ? У ньому в електронній формі у вигляді QR-коду (двовимірного штрих коду) відображатимуться наявні відомості з такого переліку:

  • ПІБ та дата народження:
  • податковий номер;
  • номер запису у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов'язаних, резервістів;
  • дані про ВЛК щодо визначення придатності;
  • дані про відстрочку як від проходження базової військової служби (для призовників), так і від мобілізації (для військовозобов'язаних та резервістів);
  • звання;
  • військово-облікова спеціальність. Для військовозобов'язаних та резервістів це код профілю підготовки та напрям службової діяльності;
  • номер з Єдиного державного демографічного реєстру;
  • відомості про виконання військового обов'язку та про військовий облік;
  • інформація про адміністративні або кримінальні правопорушення (про звернення щодо них до Нацполіції);
  • дата і час формування електронного документа.

Коли е-військовий буде сформований, інформація про це підтягнеться у реєстр "Оберіг".

Де буде формуватися електронний документ? В уряді передбачили три можливі способи формування:

  • через "Дію" в разі технічної реалізації;
  • у Державному веб-порталі електронних публічних послуг у сфері нацбезпеки;
  • засобами електронного кабінету призовника, військовозобов'язаного, резервіста ("Резерв+").

QR-код в електронній формі і є електронним військово-обліковим документом. Без QR-коду електронний військово-обліковий документ не є дійсним. При перевірці представники ТЦК та СП його зчитуватимуть програмними засобами.

Що буде із паперовими військово-обліковими документами? Видані раніше є дійсними, але Кабмін ухвалив нову форму бланка, який ТЦК та СП, органи СБУ та розвідоргани виготовлятимуть самостійно.

Бланк паперовий, формату А5. На лицьовому боці:

  • кольорова фотокартка розміром 35 на 45 мм, засвідчена гербовою печаткою;
  • належність до категорії військового обов'язку – призовник, військовозобов'язаний чи резервіст;
  • податковий номер або серія і номер паспорту, якщо податкового номеру немає;
  • рядовий, сержантський чи старшинський склад для резервістів та військовозобов'язаних. Для призовників склад не заповнюють;
  • звання для військовозобов'язаних та резервістів;
  • військово-облікова спеціальність;
  • назва останньої ВЛК та її дата;
  • дата проходження повторного огляду, якщо він передбачений;
  • підстава відстрочи від призову під час мобілізації (військовозобов'язані, резервісти) чи від базової військової служби (призовники).

На зворотному боці бланку мають бути такі дані:

  • дата і місце прийняття присяги;
  • вид і період проходження військової служби та зборів;
  • штамп про видачу моброзпорядження із датою;
  • додаткові відомості;
  • дата взяття на облік, найменування ТЦК та СП. Дата і причина виключення чи зняття з обліку;
  • дані про зняття з обліку у зв'язку із призовом, направленням на службу, вступом у військовий навчальний заклад, направленням на альтернативну службу, направленням для відбування покарання. Також тут відображають дані про зняття з обліку через непридатність або після досягнення граничного віку перебування у запасі.

У паперовому військово-обліковому документі та у реєстрі "Оберіг" мають співпадати такі дані:

  • належність до військового обов'язку – призовник, військовозобов'язаний чи резервіст;
  • податковий номер або серія і номер паспорту, якщо податкового номеру немає;
  • рядовий, сержантський чи старшинський склад для резервістів та військовозобов'язаних;
  • звання для військовозобов'язаних та резервістів;
  • військово-облікова спеціальність;
  • штамп про видачу моброзпорядження із датою;
  • додаткові відомості, визначені Генштабом (СБУ чи розвідорганом).

Перевіряють відповідність або через е-кабінет, або через ТЦК та СП (орган СБУ чи розвідорган). Якщо не співпадають, тоді паперовий документ недійсний. У такому випадку треба звертатися із заявою:

  • до ТЦК та СП (органу СБУ чи розвідоргану) за місцем перебування на обліку – якщо не співпадають дані паперового документа;
  • до ТЦК та СП засобами е-кабінету – якщо не співпадають дані електронного документу.

Кому треба замінити паперовий документ на новий? На бланку військово-обліковий документ мають видати або замінити за місцем перебування на обліку у таких випадках:

  • громадянин стає на облік як призовник, військовозобов'язаний або резервіст;
  • до набрання чинності цим порядком призовник не отримував посвідчення призовника, військовозобов'язаний чи резервіст – військовий квиток або тимчасове посвідчення;
  • змінюється категорія військового обов'язку: призовник стає військовозобов'язаним, військовозобов'язаний – резервістом;
  • вже немає місця для внесення змін;
  • є невідповідність даних у паперовому документі даним з реєстру "Оберіг", про які ми вказали вище;
  • документ загубився чи зіпсувався;
  • є бажання замінити документ старого зразка на документ нового зразка.

Замінити старий документ новий мають протягом п'яти робочих днів. Треба подати про це заяву та фото 35 на 45 мм. Старий документ вилучать та знищать.

Якщо до паперового документу треба внести зміни, у ТЦК та СП його приймають під розписку, корінець якої лишається у військкоматі. Зміни мають вносити протягом п'яти днів, за виключенням змін про проходження військової служби, які потребують більшого строку для уточнення у військовій частині чи в архіві.

Також громадянам нагадують, що вони зобов'язані берегти військово-обліковий документ. За зіпсуття або втрату передбачена адміністративна відповідальність. За ст. 211 КУпАП в особливий період це штраф від 850 до 1700 грн.

В разі втрати є прямий обов'язок звертатися до ТЦК та СП (органу СБУ чи розвідоргану) за місцем перебування на обліку із заявою та фотокарткою 35 на 45 мм.

Якщо хтось знаходить втрачений військово-обліковий документ, його треба віднести у найближчий ТЦК та СП.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, які нові правила видачі повісток перевірки військово-облікових документів та надання відстрочки ухвалив Кабмін.

Головне