Військовий облік та мобілізація жінок: хто має оновити дані та як призиватимуть за новим законом

Військовий облік та мобілізація жінок: хто має оновити дані та як призиватимуть за новим законом

18 травня набув чинності новий закон про мобілізацію. Які умови зараз висувають до військовозобов'язаних жінок, розповідає "Ми – Україна".

Які жінки мають стояти на військовому обліку?

Обов'язок громадян, без уточнення статі, захищати Вітчизну закріплений ст. 65 Конституції. Відбувають службу вони відповідно до закону, а саме відповідно до профільного, про військовий обов'язок та військову службу.

У квітні 2021 року умови закону (ч. 11, ст.1) змінилися саме щодо військового обліку жінок. Згідно із ним, Міноборони у жовтні 2021 року наказом №313 затвердило перелік з 35 спеціальностей та 76 професій жінок, які споріднені з відповідними військово-обліковими. Придатні за станом здоров'я жінки мали стати на облік, проте згодом умови змінились.

У лютому 2022 року перелік Міноборони скоротився, а обов'язок ставати на облік спочатку призначили на 1 жовтня 2022 року. У жовтні 2022 року також змінили умови ч. 11, ст.1 закону про військовий обов'язок. Тепер жінки, придатні до служби за станом здоров'я, мають ставати на військовий облік, якщо здобули медичну або фармацевтичну спеціальність. Представниці решти спеціальностей та професій, споріднених з військово-обліковими – за бажанням. Тоді ж постання на облік медикинь та фармацевток перенесли на 1 жовтня 2023 року.

У грудні 2022 р. Кабмін ухвалив порядок організації та ведення військового обліку (постанова №1487). У пунктах 50 та 51 прописав умови для жінок. Ті, які навчаються за медичною або фармацевтичною спеціальністю, мають ставати на облік після завершення навчання. Жінкам, які вже мають освіту, мають або вже перебувати на обліку, або ставати на нього, якщо придатні за станом здоров'я (визначає ВЛК) та за віком (з 18 до 60 років). Проте був "перехідний період" – до кінця 2026 року медикиням та фармацевткам, які навчалися до набрання чинності постановою №1487, дозволяли працевлаштовуватися як невійськовозобов'язаним. Нещодавно щодо цього відбулася зміна.

16 травня Кабмін змінив порядок обліку постановою №563. Серед іншого, з пункту 51 викреслили абзац у якому йшлося про перехідний період для фармацевток та медикинь. Тож тепер ті, які не стоять на обліку, не можуть чекати до 2026 року. Вони мають ставати на облік військовозобов'язаних, щоб працювати у медичній та фармацевтичній сферах.

Про які саме спеціальності та професії йдеться, можна дізнатися із наказу Міноборони:

  • фізична терапія, ерготерапія, медична та психологічна реабілітація, громадське здоров’я, фізична реабілітація, промислова фармація, санітарія і експертиза;
  • стоматологія, медицина, медсестринство, фармація, технології медичної діагностики та лікування;
  • біомедична інженерія, біотехнології та біоінженерія;
  • професіонали в галузі наук про життя та медичних наук, професіонали в галузі медицини (крім медичних сестер), професіонали в галузі лікувальної справи, професіонали в галузі стоматології, наукові співробітники (стоматологія), стоматологи, професіонали в галузі фармації, провізори, професіонали в галузі медико-профілактичної справи, наукові співробітники в галузі медико-профілактичної справи, інші професіонали в галузі медицини (крім сестринської справи та акушерства), допоміжний персонал у галузі сучасної медицини, фізіотерапії, фармації (крім медичних сестер), медичні асистенти, дантисти-асистенти, фізіотерапевти та масажисти, фармацевти, інші асистенти професіоналів в галузі сучасної медицини (крім медичних сестер);
  • професіонали в галузі патології, токсикології, фармакології, фізіології та епідеміології, патологи, токсикологи, фармакологи, фізіологи та епідеміологи, наукові співробітники (лікувальна справа), лікарі, фахівці в галузі медико-профілактичної справи, професійні медичні сестри та акушерки, професіонали в галузі сестринської справи та акушерства, медичні сестри та акушерки, гігієністи, окулісти та оптики, медичні сестри та акушерки, що асистують професіоналам, помічники професіоналів-акушерів;
  • оператори медичного устаткування, робітники, що обслуговують устаткування з виробництва фармацевтичних продуктів та косметичних засобів, керівники підрозділів в охороні здоров’я.

У наказі №313 є перелік спеціальностей та професій та споріднені із ними військово-облікові спеціальності у вигляді кодів 878, 879, 880. Яку саме ВОС означає код – розшиває наказ Міноборони №317. Це медичні спеціальності молодшого медичного персоналу, молодших спеціалістів з медичною освітою, медичного обладнання.

Як ставати на облік?

Жінки, які навчаються за медичною або фармацевтичною спеціальністю. Йдеться про їхню підготовку у закладах професійної, професійно-технічної, фахової передвищої та вищої освіти.

За два місяці до завершення навчання заклади освіти мають подавати до районних (міських) ТЦК СП списки жінок, які його проходять. У списку зазначають ПІБ, дату народження, паспортні дані та податковий номер, зареєстроване місце проживання, спеціальність та дату завершення навчання, номер військово-облікової спеціальності.

На підставі цих списків жінкам оформлюють тимчасове посвідчення військовозобов'язаного. Видає їх їх ТЦК СП, до якого територіально прив'язаний навчальний заклад.

Строк дії таких посвідчень становить 30 діб. Але протягом тижня після того, як жінка його отримує, вона має прибути до ТЦК СП за своїм зареєстрованим чи задекларованим місцем проживання і стати на військовий облік.

Жінки, які вже мають освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю. Про тих медикинь та фармацевток, які не стоять на військовому обліку, зобов'язані повідомляти районним або міським ТЦК та СП їхні роботодавці – керівники держорганів, органів місцевого самоврядування, підприємств, організацій, установ.

Військовий облік ведеться за місцем роботи, у роботодавців щодо його ведення є обов'язки та, в разі порушення, відповідальність за ст. 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Штрафи за цією статтею для посадових осіб в особливий період з 19 травня зросли до 25500-34000 грн. Тож роботодавці зацікавлені педалювати облік вже працевлаштованих. Також тепер вони не можуть приймати на роботу тих фармацевток та медикинь, які ще не стоять на обліку.

На облік такі жінки мають ставати за місцем своєї реєстрації. Для визначення придатності мають пройти ВЛК.

Непрацевлаштовані жінки з медичною та фармацевтичною освітою мають самі прийти до ТЦК СП, пройти ВЛК і стати на облік як військовозобов'язані.

Для того, щоб стати на облік потрібні такі документи:

  • заява (її надають у ТЦК);
  • паспорт;
  • податковий номер;
  • документ про освіту, здобуття спеціальності;
  • довідка з роботи, якщо жінка працює;
  • свідоцтво про народження дітей або дитини, свідоцтво про шлюб;
  • кольорова фотокартка.

Які особливості ВЛК жінок?

Положення про військово-лікарську експертизу – у наказі Міноборони №402. Жінки під час ВЛК проходять гінеколога на додачу до огляду такими спеціалістами:

  • хірург;
  • терапевт;
  • невропатолог;
  • психіатр;
  • офтальмолог;
  • отоларинголог;
  • інші – за показаннями.

Також потрібна флюорографі чи рентген органів грудної клітини – під час воєнного стану військовозобов'язані мають прибувати на медогляд вже із ними. Комунальні та державні медзаклади, які залучені до медогляду військовозобов'язаних, можуть видавати направлення на:

  • загальний аналіз крові;
  • загальний аналіз сечі;
  • серологічний аналіз крові на антитіла до ВІЛ, антиген до гепатиту "В", гепатиту "С", RW;
  • визначаються група крові та резус-фактор;
  • вимір тиску, аналіз крові на цукор – тим, хто старше 40 років;
  • ЕКГ – тим, хто старше 40 років та за наявності показань.

Ці аналізи та дослідження також потрібні для проходження ВЛК.

За наказом №402 придатними визнають в разі таких хвороб і станів, які бувають саме у жінок:

  • хвороби молочної залози (фібрознокістозна мастопатія, кісти молочних залоз, аденоматоз, ектазія протоків, гіпертрофія молочних залоз, мастодінії, виражений птоз). Якщо з незначними порушеннями функцій;
  • сальпінгіт і оофорит, запальна хвороба матки, запальна хвороба шийки матки, інші запальні хвороби жіночих тазових органів, хвороби бартолінової залози, інші запальні хвороби піхви і вульви ( у жінок). Якщо з незначними порушеннями функцій;
  • незапальні хвороби жіночих статевих органів. Якщо з незначними порушеннями функцій;
  • вагітність, пологи та післяпологовий період без ускладнень.

Придатними з обмеженнями щодо служби визнають при таких хворобах та станах, які бувають саме у жінок:

  • хвороби молочної залози (фібрознокістозна мастопатія, кісти молочних залоз, аденоматоз, ектазія протоків, гіпертрофія молочних залоз, мастодінії, виражений птоз). Якщо з помірними порушеннями функцій;
  • сальпінгіт і оофорит, запальна хвороба матки, запальна хвороба шийки матки, інші запальні хвороби жіночих тазових органів, хвороби бартолінової залози, інші запальні хвороби піхви і вульви (у жінок). Якщо з помірними порушеннями функцій;
  • незапальні хвороби жіночих статевих органів (ендометріоз, випадіння статевих органів у жінок, уретероцеле, грижа сечового міхура, свищі із залученням жіночих статевих органів, незапальні хвороби яєчників, фаллопієвих труб та широкої зв’язки матки, фолікулярна кіста яєчника, кіста жовтого тіла, перекручення яєчника та фаллопієвої труби, гематосальпінкс, поліпи жіночих статевих органів, дистопія матки, ерозія та екстропіон шийки матки, дисплазія шийки матки, порушення оваріально-менструальної функції, звичний викидень, жіноча безплідність тощо). Якщо з помірними порушеннями функцій.

Чи потрібно оновлювати дані жінкам, які вже стоять на обліку?

За новим законом про мобілізацію до 16 липня 2024 року треба оновлювати військово-облікові дані. Перед набранням законом чинності увага була прикута саме до військовозобов'язаних чоловіків. Але формулювання у законі більш широке.

Дані мають оновити громадяни, без зазначення віку та статі, які перебувають на військовому обліку. Тобто і жінки, незалежно від того, ставали вони на облік добровільно чи в обов'язковому порядку.

Для жінок умови оновлення дані ті самі, що й для чоловіків: засобами мобільного застосунку "Резерв+", через ЦНАП або у ТЦК та СП. Жінок-військовослужбовиць це не стосується. Як і чоловікам-військовослужбовцям, їм не треба оновлювати дані та завантажувати "Резерв+". Для них буде окремий застосунок "Армія+", запуск якого анонсували у червні.

Яка відповідальність за порушення для військовозобов'язаних жінок?

Відповідальність для військовозобов'язаних жінок така сама, як і для чоловіків. У випадку із правилами військового обліку (вони у додатку 2 постанови №1487) – за ст. 210 КУпАП. У випадку із дотриманням законодавства про оборону та мобілізацію – за ст. 210-1 КУпАП. Адже жінці можуть видати повістку для взяття на облік, проходження медогляду, оновлення та уточнення даних і за законом про мобпідготовку вона має за викликом з'явитися. Також до 16 липня військовозобов'язані жінки мають оновити дані. Штраф в особливий період за адмінпорушення – від 17000 до 25500 грн. Тепер ТЦК та СП ще й немає потреби укладати протоколи про їхнє призначення.

Норма щодо штрафу за зіпсуття та недбале зберігання військово-облікового документу (ст. 211 КУпАП) також виписана без урахування статі для усіх призовників, військовозобов'язаних та резервістів. В особливий період розміри – від 850 до 1700 грн.

За ухиляння від військового обліку військовозобов'язаних передбачена й кримінальна відповідальність за ст. 337 ККУ: штраф від 5100 до 8500 грн або виправні  роботи на строк до одного року. Приклад призначення судом покарання щодо жінок за цією статтею вже є. Зокрема, рішення Мукачівського міжрайонного суду від 13 травня цього року проштраф 5100 грн для військовозобов'язаної медикині (спеціальність "Сестринська справа"), яка отримала повістку про медогляд під підпис, але не з'явилася у визначений день і час.

Проте до жінок, які стоять на військовому обліку, новий закон про мобілізацію не вимагає мати при собі та пред'являти на вимогу ТЦК, поліцейського чи прикордонника військово-обліковий документ. Така умова виписана саме на чоловіків у віці від 18 до 60 років. За правилами перетинання кордону (постанова №57) у військовозобов'язаних має бути підтвердження права на відстрочку. Але військовозобов'язані жінки можуть виїжджати в інші країни, оскільки прикордонники не вимагають у них військово-облікові документи для перевірки.

Як мають призивати жінок під час мобілізації?

При першому поданні законопроєкту про мобілізацію були очікування, що військовозобов'язаних жінок призиватимуть під час мобілізації так само або майже так само, як і чоловіків. Насправді у законі про військовий обов'язок та військову службу (п. 12) раніше йшлося, про можливість призову жінок на службу чи залучення для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. Формально призвати на рівних із чоловіками могли, але не призивали. Мобілізувалися жінки добровільно.

З 18 травня призов жінок на службу чи залучення до робіт у воєнний час саме у добровільному порядку – пряма умова закону про військовий обов'язок та військову службу. Також за ним базова військова служба, яка буде обов'язковою для чоловіків у віці від 18 до 25 років, для жінок буде добровільною.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав про нові правила щодо військового обліку та уточнення даних за кордоном та електронної форми військово-облікового документа.

Головне