Відстрочка від мобілізації та військовий облік студентів: що треба робити та про що знати при вступі та навчанні

Відстрочка від мобілізації та військовий облік студентів: що треба робити та про що знати при вступі та навчанні

Які вимоги до військового обліку студентів, як їм оформити відстрочку від мобілізації та хто це право цього року втрачає, розбирався "Ми – Україна".

Де студенти стоять на обліку?

Базовий документ для усіх призовників, військовозобов'язаних, резервістів – це порядок організації та ведення їхнього військового обліку (постанова № 1487) та прописані у його додатку правила військового обліку. Саме за порушення правил передбачена адміністративна відповідальність за ст. 210 Кодексу законів про адміністративну відповідальність. В особливий період – це штраф від 17000 до 25500 грн.

За правилами призовники, військовозобов'язані та резервісти стоять на військовому обліку:

  • у ТЦК та СП або розвідоргані за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання;
  • за місцем роботи (навчання).

У правилах немає сполучників "або", "чи". Отже, студент на обліку стоїть і у ТЦК, і у навчальному закладі.

Якщо заселяється у гуртожиток і не змінює задеклароване (зареєстроване) місце проживання, тоді не має обов'язку ставати на облік у ТЦК та СП у тому населеному пункті, де навчаються. Такі студенти надалі перебувають на обліку у своєму ТЦК та СП.

Якщо студенти реєструватимуться у гуртожитках, повинні знятися з військового обліку у своєму військкоматі і проставити відповідну печатку у приписному. Після зарахування до вишу треба взяти документ про поселення у паспортиста гуртожитку, довідку про статус студента, стати на обліку у ТЦК і потім подати ксерокопію приписного з відповідною відміткою до вишу.

Які військово-облікові документи потрібні вищому навчальному закладу?

За законом про вищу освіту (ст. 44), на навчання приймають згідно із затвердженими МОН Умовами прийому. Наказ про порядок прийому МОН затверджує кожного року. Про прийом на навчання у 2024 р. ухвалили наказом №266.

За цими умовами військово-обліковий документ призовники, військовозобов'язані, резервісти повинні подавати, коли виконують вимоги до зарахування. Порядок і строки подання у правилах прийому конкретного закладу вищої освіти визначає вчена рада вишу.

Проте у документі МОН чітко вказано, який саме документ має бути у конкретної категорії: у призовника – посвідчення про приписку до призовної дільниці, у військовозобов'язаного – військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного. Недостовірні дані щодо перебування чи не перебування на військовому обліку – підстава для того, щоб скасувати наказ про зарахування вступника до вишу.

Згідно із рекомендаціями МОН, які там зробили для керівників ВНЗ:

  • військово-облікові документи подають при зарахуванні усі чоловіки у віці від 17 до 60 року, жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність або які є військовозобов'язаними;
  • особи, яким виповнилось 25 років, не можуть подавати посвідчення про приписку, бо мають вже статус військовозобов'язаних;
  • електронний військово-обліковий документ прирівнюється до паперового. Паперовий військово-обліковий документ не має встановленого строку дії, а от електронний дійсний протягом року. Приймальній комісії електронний військово-обліковий документ треба надавати у роздрукованому вигляді;
  • вступники з числа ВПО мають ставати на облік у ТЦК за місцем перебування протягом семи днів після того, як оформили статус. Приймальній комісії вони повинні подавати військово-обліковий документ, виданий за місцем реєстрації ВПО.

Трохи більше уваги варто приділити допризовникам. Це хлопці у віці до 18 років. За порядком обліку, вони мають ставати на військовий у рік, коли їм виповнюються 17 років. Вони збирають документи, проходять ВЛК, отримують у ТЦК приписне. Більшість випускників шкіл в Україні до їх закінчення вже проходять цю процедуру. Проте не з усіма хлопцями вона можлива.

Є категорії вступників, які мають складнощі із оформленням військово-облікових документів. Перша – ті, які проживають на ТОТ чи вибули з ТОТ і території активних бойових дій за кордон. Щодо них до порядку обліку у липні внесли зміни (постанова №801) і їм взяття на облік при зарахуванні на навчання відстрочують. Братимуть на облік їх протягом семи днів з дати припинення чи скасування воєнного стану.

Друга категорія – хлопці, яким у рік виповнення 17 років районні ТЦК на територіях активних чи можливих бойових дій, де вони проживають, відмовляють у взятті на облік. МОН у своїх рекомендаціях вказує орієнтувати їх на те, щоб вони робили до районного ТЦК запити на отримання публічної відповіді про строки взяття на облік та причину відмови.

Відповіді збиратимуть у МОН та спрямують у Міноборони, щоб там ухвалили якесь рішення. Якщо хлопцям дають письмову відмову чи у відповіді ТЦК йдеться про відстрочення взяття на облік, МОН рекомендує їх зараховувати до ВНЗ. Але оформити письмове зобов'язання вступників подати облікові документи протягом поточного року, тобто до кінця 2024 року.

Третя категорія – допризовники, які виїхали за кордон не з ТОТ або території активних бойових дій і на військовий облік не встали. Такі вступники, пишуть у МОН "повинні повернутися в Україну для взяття на військовий облік та оформлення військово-облікових документів". Нагадаємо, що студенти українських та іноземних вищих навчальних закладів не можуть виїжджати за межі України. Щоб виїхати, має бути або інша, крім навчання, офіційно оформлена відстрочка від мобілізації, передбачена правилами перетинання кордону, або участь у програмі академічної мобільності.

З тими, хто виїхав за кордон ситуація має змінитися. 22 серпня набрала чинності постанова №932 про експериментальний проект з автоматичної верифікації та перевірки відомостей про призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Згідно із ним (пункт 4) до реєстру призовників, військовозобов'язаних, резервістів вноситимуть відомості та ставитимуть на військовий облік шляхом електронної взаємодії. Це стосується усіх чоловіків у віці від 16 років, яким у рік взяття на облік виповнюється 17 років, до 25 років.

"Все це здійснюється в автоматичному режимі, тобто без подачі заяв, без проходження ВЛК. Вони збирають усі персональні дані, персональну інформацію з інших джерел і таким чином наповнюють реєстр. Це стосуватиметься й тих громадян, які виїхали за кордон і знаходяться за кордоном", - каже адвокат Ростислав Кравець.

Проте постанова тільки-но набрала чинності. У ній відведено певний час на збір даних від Державної міграційної служби та Державної прикордонної служби, тоді як навчальний рік вже розпочинається.

Які обов'язки студент має перед ТЦК?

За правилами військового обліку призовники, військовозобов'язані та резервісти повинні:

  • протягом семи днів особисто повідомляти ТЦК, де стоять на обліку, про зміни персональних даних. Повний і дуже широкий перелік персональних даних – у ст. 7 закону про єдиний держреєстр призовників, військовозобов'язаних, резервістів. Серед них відомості про форму навчання. Також протягом семи днів треба сповіщати про відстрочку за ст. 23 закону про мобілізацію, а послідовне здобуття освіти за денною та дуальною формою – підстава для відстрочки;
  • щороку до 1 жовтня подавати до районних ТЦК та СП документи про право на відстрочку від призову на базову військову службу. Після того, як ухвалили новий закон про мобілізацію, базова військова служба замінила строкову. Хоча вона ще не запроваджена, проте передбачена під час воєнного стану. Про відстрочку від направлення на неї йдеться у ст. 17 закону про військовий обов'язок та військову службу. Навчання за денною або дуальною форму, в інтернатурі або докторантурі до 24 років – це підстава для відстрочки від БВС.

Тож вступники мають підтвердити ТЦК, що вступили на навчання, і студенти до 1 жовтня мають підтверджувати, що навчаються, бо це є право на відстрочку від мобілізації та базової військової служби.

Що треба знати про відстрочку для студентів?

Хто має право на відстрочку? Після змін у мобілізаційному законодавстві, право на відстрочку втрачено, якщо студент здобуває освіту за денною або дуальною формою не послідовно. Тобто не відповідно до рівнів здобуття освіти згідно із ст.10 ч. 2 закону про світу. Після базової середньої, це такі рівні:

  • профільна середня освіта;
  • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
  • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
  • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
  • фахова передвища освіта;
  • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
  • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
  • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
  • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти – аспірантура чи ад’юнктура.

У листі керівникам вишів МОН перелічує випадки, які не вважаються порушенням послідовності:

  • здобувача поновили на навчання або перевели з іншого ВНЗ і попереднє навчання було за тим самим рівнем, що й поточне;
  • попередній запис про навчання було створено помилково і його скасували;
  • є інші записи про освіту, що здобувається, або її здобуття призупинено на тому ж рівні, що й поточне навчання. Тобто якщо студент одночасно здобуває, наприклад, ступінь бакалавра у двох закладах освіти.

У той же час буде порушенням послідовності навчання на магістра, якщо на цій освітній ступінь чоловік вступив на основі повної загальної середньої освіти, маючи при цьому диплом бакалавра.

Чим підтвердити право на відстрочку? До нового закону про мобілізацію, Кабмін випустив кілька нових постанов, зокрема про порядок призову під час мобілізації (№560). Згідно із ним, студенти за денною або дуальною формою, докторанти, інтерни подають у ТЦК заяву про відстрочку та довідку про здобувача освіти, сформовану в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. Також потрібні будуть копії паспорту та військово-облікового документа.

Заяву (форма – у додатку 4 до постанови 560) юристи рекомендують подавати у двох екземплярах. Обидва реєструвати у ТЦК та один залишати у себе.

Довідку з ЄДЕБО треба оформити у своєму вищому навчальному закладі. Перевірити дійсність довідки можна у системі за посиланням.

довідка.jpg (92 KB)

Заяву у ТЦК мають розглянути протягом семи днів і в разі підтвердження видати довідку про відстрочку, яка й дає на неї право.

Із ухваленням постанови №560 із строком дії відстрочки ситуація така: окрім деяких категорій заброньованих, до яких студенти не відносяться, відстрочка від призову під час мобілізації діє:

"на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України".

Тобто з прив'язкою до указу президента про продовження мобілізації, який видається орієнтовно раз на 90 днів (може ухвалюватися раніше). Виходить, що приблизно кожні три місяці студенти мають знову подавати до ТЦК заяву про відстрочку та надавати довідку ЄДЕБО, хоча навряд чи за три місяці у переважної більшості щось змінюється.

Проте тією ж постановою прописали, що заяву можна подавати через "Резерв+" – електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного, резервіста в разі технічної реалізації (пункт 60) та відстрочка може оформлятися через реєстр "Оберіг" на підставі даних інших реєстрів або баз даних, яке підтверджують право на відстрочку (пункт 59). Тобто за нормативкою автоматично подовжити відстрочку можна, але поки не на практиці.

"Ми прагнемо не змушувати громадян стояти у чергах, а запровадити проактивну автоматичну відстрочку. Як тільки інформація з відповідних реєстрів стане доступною, вона одразу відобразиться в "Резерв+", - каже заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку Катерина Черногоренко.

Автоматичну онлайн-відстрочку через "Резерв+" у Міноборони обіцяють реалізувати до кінця 2024 року.

"У роботі три типи відстрочок: для батьків багатодітних сімей, людей з інвалідністю та студентів денної форми навчання", - каже Черногоренко.

За її словами є великий план перетворити "Резерв+" на онлайн-ТЦК, проте наразі обіцяти можуть саме відстрочки та ще онлайн-рекрутинг.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, які обов'язки, умови та строки базової загальновійськової підготовки для студентів.

Головне