Весна прийшла, а Україна не замерзла: як російські пропагандисти брехали про “останню” зиму

Весна прийшла, а Україна не замерзла: як російські пропагандисти брехали про “останню” зиму

Щойно настав вересень 2023 року, російські пропагандисти вкотре взялися за балачки про “замєрзающую Україну” та спробували викликати паніку серед українського населення, поширюючи міфи про критичний стан української енергетики. 

Однак реальна ситуація, яку ми побачили взимку 2023-2024, виявилася кардинально протилежною. Нам обіцяли “холодомор” і апокаліпсис, натомість цього не сталося. У цій статті ми розглянемо кілька гучних пропагандистських текстів, які не мали підґрунтя, а також якою виявилася реальна ситуація в Україні з погляду енергетики.

Почнемо з того, що українські ЗМІ восени масово розповсюджували інформацію про те, що зима 2023-2024 буде складнішою та страшнішою за попередню, адже енергетика зазнала істотних руйнувань. 

міф.jpg (44 KB)

Загалом ми, переживши неодноразові атаки з боку Росії, мали серйозні підстави для обурення та тривоги стосовно енергетичної безпеки. Після попередніх російських нападів на енергетичну інфраструктуру, були сумніви щодо спокійної зими. В умовах постійної загрози важко передбачити, яким буде електропостачання.

Державні органи розробляли та впроваджували плани екстрених заходів, щоб забезпечити стабільну енергетичну ситуацію та запобігти можливим атакам з боку росії. Водночас українське населення також виявляло тривогу та невпевненість стосовно комфорту під час зимового періоду.

міф1.jpg (46 KB)

міф2.jpg (20 KB)

міф3.jpg (23 KB)

Відтоді на російських сайтах почали з’являтися постійні погрози та слова “ви всє замьорзнітє і умрьотє”. Ось що нам нагадали російські пропагандисти восени 2023 року: 

міф4.jpg (134 KB)

“Военный эксперт и аналитик Борис Джерелиевский считает, что никакая помощь Запада уже не спасет Киев от холодной зимы. Единственное, на что стоит надеяться украинцам — нежелание России спровоцировать ядерную катастрофу”.

Герой військової аналітики, Борис Джерелиевський, вирішив стати відомим своїми "геніальними" прогнозами. Він стверджував, що жодні зенітні ракетні комплекси не врятували б Україну від холодів. Насправді, таких “прогнозів” було дуже багато.

міф5.jpg (125 KB)

міф6.jpg (53 KB)

Російські медіа часто використовували іноземні джерела для підтвердження своїх тез та створення образу України, яка знаходиться на межі краху. Це могло включати цитування представників Держдепу США та іноземних медіа, які мали дещо критичний погляд на різні аспекти ситуації в Україні. Пропагандисти часто навмисно перекручували інформацію, надаючи їй більш негативного відтінку, ніж вона насправді була.

Якщо іноземне видання писало до того ж про економічні труднощі чи корупційні скандали в Україні, російські пропагандисти могли використовувати ці факти, щоб засипати Україну гіркими пророцтвами щодо неминучого занепаду. Вони часто цитували експертів або аналітиків, які висловлювали песимістичні прогнози щодо зими в Україні.

міф7.jpg (79 KB)

У цьому матеріалі пропагандисти наголошували на тому, що навіть без військових дій з боку росії, Україні загрожувало замерзання через недостатність енергетичних ресурсів. Також слід зазначити, що майже всі матеріали посилаються на українські джерела, навмисне прибільшуючи весь негатив.

“Директор Центра исследований энергетики Александр Харченко на пресс-конференции в Киеве заявил, что предстоящей зимой Украина не сможет обеспечить себя теплом и электроэнергией”.

міф8.jpg (190 KB)

Російські медіа неодноразово розповсюджували інформацію й про те, що зимові умови виявляться несприятливими для ведення бою з боку ВСУ, і тому Україна буде не в змозі витримати тиск на фронті. Вони активно використовували цитати іноземних джерел, які насправді закликали до більшого об'єму допомоги Україні у зброї.

Проте, з приходом зими, окупанти не змогли досягти значних успіхів. Навіть попри складні умови, українські війська продовжували захищати свою землю й утримувати ворога. Це свідчить про те, що постійні погрозливі прогнози росіян здебільшого направлені на дестабілізацію настроїв українців.

Такий підхід до використання іноземних джерел демонструє спроби російської пропаганди маніпулювати і формувати громадську думку як в Україні, так і в інших країнах. Важливо бути обережними та критично оцінювати інформацію, яку ми споживаємо, і розрізняти об'єктивні факти від пропагандистських міфів.

Єва Попсуй

Головне