Велике протистояння в Нью-Гемпширі: що потрібно знати про праймеріз Трампа та Гейлі

Велике протистояння в Нью-Гемпширі: що потрібно знати про праймеріз Трампа та Гейлі

Перші сигнали виборчого сезону у США: результати праймеріз у Нью-Гемпширі 23 січня покажуть динаміку боротьби за президентство перед найважливішим етапом - супервівторком. У боротьбі за президентське місце, праймеріз у Нью-Гемпширі стає ще однією ключовою подією, що задає тон для майбутнього США. Він є критичним полем бою, особливо на республіканському фронті, де колишній президент США Дональд Трамп намагається закріпити свій статус фаворита після перемоги в Айові. 

На передовій цього політичного шоу — зіткнення Трампа з його останнім серйозним суперником, колишнім послом ООН Ніккі Гейлі. Перший прагне легкого тріумфу, тоді як друга детально планує здобути бажану перемогу. Ставки високі врешті-решт й для Трампа, який мріє про подвійну перемогу в перших двох республіканських праймеріз, позиціонуючи себе як сильну особу для протистояння з Джо Байденом в можливому листопадовому реванші. Однак стратегічний фокус Гейлі на Нью-Гемпширі, що забрав багато часу та ресурсів, свідчить про її рішучість спілкуватися з незалежними виборцями.

Увага спрямовується на результати опитувань, які закриються о 20:00 вечора за східним часом 23 січня, щоб надати чіткішу траєкторію республіканських та демократичних змагань. Результат цього праймеріз в Нью-Гемпширі буде резонувати за межами штату, формуючи наратив президентських перегонів-2024 та визначаючи динаміку між Трампом і Гейлі в тривалому бою за лідерство в партії.

Трамп та перебіг його судових процесів напередодні виборів

Проте, варто розглянути справи, які “зависли” над Трампом в судах. Наразі проти нього триває чотири судові розслідування, включаючи два з боку колишнього роботодавця Стіла, а також справу про наклеп від журналістки Е. Джин Керрол, яка закінчилася визнанням вини Трампа та 5 мільйонами доларів відшкодування за сексуальне насильство. Додатково, йде розслідування на обвинувачення в шахрайстві від Генерального прокурора Нью-Йорка. Усе це відбувається перед початком його першого кримінального судового процесу 5 березня, який збігається з Супервівторком, коли в 14 штатах відбудуться виборчі заходи.

трамп-1.jpg (4.02 MB)

Трамп обрав стратегію включення його судових непорозумінь у свою кампанію, не приховуючи своїх конфліктів з американською правовою системою. Навіть на минулому тижні, коли його опоненти подорожували Айовою, Трамп залишався у Нью-Йорку та Вашингтоні, де відвідав судові засідання у двох справах проти нього.

"Ви знаєте, що мені висунули більше звинувачень, ніж Аль Капоне, - сказав Трамп натовпу, - Ви коли-небудь чули про Аль Капоне? Напевно, найбільший мафіозі з усіх”.

Трамп, схоже, має намір балансувати між виступами перед виборцями та своєю юридичною обороною протягом усього року, подібно до того, як він зробив це у середу.

Ніккі Гейлі на виборчому горизонті: Путін, критика Трампа та шлях до Білого дому

Ніккі Гейлі, колишня губернаторка Південної Кароліни, обіймала посаду постійного представника Сполучених Штатів в ООН під час президентства Дональда Трампа. Її робота на цій посаді була визначена конфліктами з Трампом та іншими членами адміністрації. Гейлі зіткнулася з різними геополітичними викликами. Зокрема, вона була причетною до спроби зупинити американське фінансування для програми ООН, яка надавала допомогу палестинським біженцям. Це рішення спричинило конфлікт з багатьма членами організації.

Відносини між Гейлі та Трампом вимірюються періодами співпраці й конфліктів, а його звинувачення в її адресу як "глобалістки" підкреслюють їхні розбіжності в поглядах на світові питання. Попри це, Гейлі отримала найбільший ефект зі співпраці з Трампом, особливо в контексті міжнародних викликів, таких як питання Північної Кореї. Її зусилля допомогли впровадженню санкцій, навіть з урахуванням складнощів у відносинах з Китаєм.

У контексті відносин з путіним, погляди Трампа та Гейлі виявилися розбіжними.

"Ми з путіним чудово ладнаємо. Ми дуже добре ладнаємо. Це добре, а не погано. Якби фейкові новини стали справжніми та чесними новинами, 90% наших проблем у цій країні було б вирішено... Ситуація з Україною є так жахливо... І ми вирішимо це, ми вирішимо це дуже швидко", – сказав Трамп. 

Він вражає своїм глибоким захопленням ним, особливо висловлюючи сумнів щодо втручання росії в американські вибори. Це призвело до розбіжностей з Гейлі, яка виступала проти росії та критикувала Путіна за підтримку Сирії. Про це нагадує виступ Гейлі під час зустрічі в Гельсінкі, коли Трамп сказав, що не бачить причин сумніватися в словах Путіна стосовно втручання росії у вибори. Гейлі пізніше висловлювала своє незадоволення цією позицією й писала: “Правда полягає в тому, що росіяни дійсно втручалися в наші вибори”.

Гейлі також висловила свою позицію, наголошуючи, що вона не  підтримує введення американських військ на територію України. Проте, Гейлі підкреслила важливість допомоги Україні для запобігання розширенню глобального конфлікту.

"Йдеться про запобігання війні — це завжди було про запобігання війні, - сказала вона, - Якщо ми підтримуємо Україну, то це лише 3,5 відсотка нашого оборонного бюджету".

Хоча Гейлі врегулювала розбіжності з Трампом, вона залишалася послідовною у своєму неприязному ставленні до Росії та Путіна. Трамп продовжував відкидати звинувачення щодо російського втручання, проте Гейлі запевняла, що його слова "змусили мене відчути себе дуже незручно. Росіяни нам не друзі. Вони ніколи не будуть нашими друзями. А ви сказали це так, ніби ми їм зобов'язані".

З появою Ніккі Гейлі в президентській передвиборчій кампанії низка проблем та суперечок, які виникли під час її роботи в ООН, стають основним об'єктом обговорення. Перш за все, вона акцентує увагу на своєму досвіді у Кабінеті міністрів, намагаючись позначити його як важливий внесок у зовнішньополітичні справи США. Проте, її критика ООН як "місця, де диктатори, вбивці й злодії викривають Америку" викликає обґрунтовані сумніви та запитання щодо її реального бачення ролі Сполучених Штатів у світі. 

гейлі-1.jpg (2.84 MB)

Трамп натомість використовує кожну можливість, щоб висміяти або висловити сумніви в компетентності своєї колишньої представниці в ООН, підкреслюючи, що вона не поділяє його американського патріотизму та "любові до Америки".

Гейлі зі свого боку прагне демонструвати незалежність і відданість національним інтересам, розкриваючи різницю у підході до світових проблем. Зокрема, вона висловлює сумніви у правильності рішень Трампа стосовно Китаю та Росії, а також посилює акцент на важливості збереження та підтримання альянсів з європейськими та азійськими союзниками.

Ще однією ключовою темою є підходи Гейлі до конфліктів на Близькому Сході, зокрема, до кризи в Сирії та відносин з Ізраїлем і палестинцями. Її позиція стосовно переміщення посольства США в Єрусалимі та змін в гуманітарній допомозі в регіоні викликають публічні обговорення і суперечки зі сторони політичних опонентів. Наприкінці цього етапу передвиборчої кампанії важливим є те, як Ніккі Гейлі буде розв’язувати проблеми, що виникли внаслідок її роботи в ООН, і як вона планує змінити або коригувати різні напрямки американської зовнішньої політики.

Останні події

Наразі вже відкрилися виборчі дільниці в Нью-Гемпширі в рамках перших праймеріз у країні. Зазначено, що в ранніх результатах з Діксвіль-Нотча усі шість зареєстрованих виборців висловили свою підтримку Ніккі Гейлі, а не Трампу. Це особливо вражає, оскільки Діксвіль-Нотч визначається як курортне місто та воно було єдиним у Нью-Гемпширі, що проводило голосування опівночі.

Загалом перебіг подій у Нью-Гемпширі не є визначальним, якщо жоден з кандидатів після нього не вийде з перегонів. Наступний важливий етап — супервівторок 5 березня, де кокуси та праймеріз одночасно проводяться як серед республіканців, так і серед демократів у 16 штатах. Цей день може виявитися критичним у визначенні фаворитів серед республіканців, адже результати великої кількості виборчих дільниць визначать долю кожного кандидата.

Єва Попсуй

Головне