Спалах вірусного гепатиту А в Україні: які симптоми та як уберегтися від "хвороби Боткіна"

Спалах вірусного гепатиту А в Україні: які симптоми та як уберегтися від

Через спалах вірусного гепатиту А на Вінниччині оголосили надзвичайну ситуацію обласного значення. У Вінниці дітей перевели на дистанційне навчання, ярмарки заборонили. У лікарнях, станом на 31 жовтня, було понад 150 хворих. Враховуючи міграцію між областями, є ризики й для інших регіонів. Зокрема для столиці, про що попереджають у КМДА. Що треба знати про вірусний гепатит А, які його симптоми, наслідки, як від нього уберегтися, розповідає "Ми – Україна".

Що таке гепатит А?

Гепатит – це запалення печінки. Часто викликати його можуть віруси. П'ять основних вірусів гепатиту – A, B, C, D, E. Найпоширеніші з них – А, В, та С. Нині в Україні – спалах саме вірусного гепатиту А, який у радянські часи ще називали "хворобою Боткіна".

Віруси А, В, та С на початку захворювання можуть викликати схожі симптоми. Проте гепатит А, на відміну від В і С, є короткочасною інфекцією, яка у хронічну форму не переходить. Загалом прогноз щодо нього для хворих сприятливий. Проте вона може викликати ускладнення – печінкову недостатність, ураження нирок та підшлункової залози, іноді навіть спричинити смерть.

У Всесвітній організації охорони здоров'я констатують, що у дорослих ознаки та симптоми хвороби спостерігаються частіше, ніж у дітей. Більш тяжкий перебіг захворювання та летальні наслідки з більшою вірогідністю можливі у старших вікових категоріях. Діти до шести років, фіксують медики, помітні симптоми не відчувають, і жовтяниця буває у 10% випадків.

У Центрі з контролю захворювань США (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) зазначають, що люди, які захворіли на гепатит А можуть почуватися хворими від кількох тижнів до кількох місяців. У ВВОЗ уточнюють, що іноді гепатит А рецидивує, тобто людина, яка щойно одужала, знову захворює з іншим гострим епізодом. Зазвичай після цього настає одужання.

Зазвичай після гепатиту А, на відміну від гепатитів В та С, людина повністю одужує без наслідків., і у неї виробляється пожиттєвий імунітет на цей вірус гепатиту.

Які симптоми гепатиту А?

Перелік можливих симптомів:

  • жовта шкіра або очі;
  • відсутність апетиту;
  • розлад шлунку;
  • біль у животі;
  • лихоманка;
  • темна сеча або світлий кал;
  • діарея;
  • болі в суглобах;
  • відчуття втоми.

симптоми1.jpg (226 KB)

Симптоми можуть бути усі, а можуть окремі, у декого яскраво виражені, а у когось "змазані". Директорка Департаменту охорони здоров'я КМДА Валентина Гінзбург типову картину описує так:

  • спочатку починаються симптоми, схожі на ті, що у ГРВІ: слабкість, катаральні прояви – симптоми, характерні для ураження верхніх дихальних шляхів, головний біль, підвищення температури (37,5-39 градусів). Це може тривати 1-3 дні;
  • через кілька днів зникає апетит та з'являється дискомфорт в області печінки – праве підребер'я;
  • потім може змінитися колір сечі – потемнішати, колір випорожнень – стати більш світлим, слизові оболонки та шкіра можуть пожовтішати.

Жовтяниця – це вже наслідок боротьби імунної системи із вірусом: в кров потрапляють продукти розпаду заражених клітин.

жовтяниця.jpg (101 KB)

Інкубаційний період, тобто від зараження до появи симптомів, у гепатиту А триває від одного до шістьох тижнів. І навіть не маючи симптомів, інфікована людина може інфікувати інших.

Як поширюється гепатит А?

Нині в Україні не епідемія гепатиту А, тобто не масове поширення за короткий проміжок часу, а саме спалах – декілька захворювань через інфекцію, які пов'язані між собою спільним джерелом. Саме спільне джерело нині й розшукують епідеміологи на Вінниччині.

"Причинами спалаху гепатиту А можуть бути харчові продукти або питна вода. На цих факторах зараз сфокусована робота лікарів-епідеміологів, які розслідують спалах", - каже головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Він додає, що є як мінімум чотири можливі фактори, які вказують на джерело інфекції. Це визначили внаслідок епідрозслідування. Кожен з них опрацьовують.

Джерела інфекції можуть бути різними. Наприклад, цьогоріч досліджували спалах гепатиту А у Німеччині, і найімовірнішим його "транспортним засобом" вважають заморожену полуницю. Зараз спалах цього вірусного гепатиту переживає Словаччина. Найбільш постраждалим є район міста Кошице, а з початку року зареєстрували понад тисячу випадків, і більшість останнім часом – серед дітей до дев'яти років.

У ВООЗ пояснюють, що поширюється гепатит А найчастіше через їжу або воду, які забруднені фекаліями інфікованої людини. Проте не конкретна людина із гепатитом А може бути джерелом того чи іншого спалаху. Вірус гепатиту А, як зазначають у CDC, може виживати поза організмом місяцями. Нагрівання їжі та рідини до температури 85°C протягом принаймні хвилини вірус може вбити, а от за мінусових температур вірус не вмирає.

"Гепатит А зустрічається спорадично та у вигляді епідемій у всьому світі з тенденцією до циклічних рецидивів, - зазначають у ВООЗ, - Епідемії, пов’язані з зараженою їжею чи водою, можуть вибухнути, як, наприклад, епідемія в Шанхаї у 1988 році, яка вразила близько 300 000 осіб. Вони також можуть бути тривалими, впливаючи на громади місяцями через передачу від людини до людини. Віруси гепатиту А зберігаються в навколишньому середовищі та можуть протистояти процесам виробництва харчових продуктів".

У Центрі громадського здоров'я МОЗ України також вказують, що шлях передавання вірусів гепатиту А та Е – фекально-оральний. Також у сім'ях можна заразитися через брудні руки, наприклад, коли інфікована людина готує їжу для інших. Окрім перебігу і наслідків, інфікування також відрізняє його від вірусів гепатиту В, С та D. Найчастіше вони передаються, коли на пошкоджену шкіру чи слизові оболонки потрапляють рідини організму, переважно кров, інфікованої людини.

як_заразитися1.jpg (220 KB)

Як уберегтися від гепатиту А?

Вірусний гепатит А ще називають "хворобою брудних рук". І саме їхнє миття регулярно та ретельно – дуже корисна звичка.

"Найперше – це мити руки, обробляти їх так само ретельно як під час пандемії COVID-19, перелічує заходи індивідуальної безпеки Ігор Кузін, - Уникати покупки продукції на стихійних ринках. Якщо це харчі без індивідуального пакування, овочі чи фрукти – обов’язково мити їх та бажано "обдавати" окропом перед вживанням. Будь-яку не бутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перш ніж пити. Не вживати молочні продукти, куплені на ринках без попередньої термічної обробки. Купувати продукти швидкого харчування лише у відведених для цього місцях, перед вживанням "вуличної їжі" – мити руки та обробляти їх дезинфектантом".

тест.png (1.43 MB)

Наявність у людини саме вірусного гепатиту А можна встановити після аналізів. Діагностувати його треба якнайшвидше, поки інфікована людина ще не встигла заразити інших. Тому за появи перших симптомів вже треба звертатися до лікаря.

"Чому так важливо поставити діагноз якнайшвидше? Звісно, тому що занедбану хворобу лікувати складніше. А ще раннє виявлення і госпіталізація хворих із гострою формою – найкращій спосіб запобігання та припинення розповсюдження вірусу, - каже Валентина Гінзбург, - Адже коли з’являється потемніння сечі та жовтяниця – можна бути впевненим майже на 100%, що людина вже встигла заразити когось із тих, із ким перебувала у безпосередньому контакті вдома чи на роботі".

Як лікують гепатит А?

Етіотропного лікування, тобто такого, що усуває причину захворювання, у випадку із гепатитом А не існує. І хворого лікують симптоматично.

"Основною умовою для одужання є уникнення прийому зайвих лікарських засобів, зокрема парацетамолу та протиблювотних препаратів (за рекомендацією ВООЗ). За відсутності гострої печінкової недостатності також немає потреби в госпіталізації. Основна терапія спрямована на детоксикацію та відновлення водно-електролітного балансу, що міг порушитися внаслідок частого блювання та діареї", - вказують у Центрі громадського здоров'я.

Що із вакцинацією від гепатиту А?

Вакцини від гепатиту А існують, але в Україні таке щеплення не входить до переліку обов'язкових, тому зробити його можна за власний кошт після консультації із сімейним лікарем.

"Вакцина від гепатиту А не є обов'язковою, вона рекомендована, - каже заступниця директорки департаменту охорони здоров’я Вінницької області Тетяна Бондаренко, - Вона в усьому світі виробляється в дуже обмеженій кількості. І саме такі міжнародні організації, як ВООЗ та ЮНІСЕФ, допомагають країнам, де реєструються спалахи. В Україну була поставлена вакцина у певній кількості після екологічної катастрофи, на яку наразила нас російська федерація, а саме після підриву Каховської ГЕС".

Нині в Україні зареєстровані дві інактивовані, тобто неживі вакцини від гепатиту А. Одна з них є комбінованою і захищає від гепатитів А і В. Обидві вакцини дозволені до використання дітям від одного року. Курс щеплень: дві дози з інтервалом у шість місяців.

За рекомендаціями МОЗ, екстрену вакцинацію від гепатиту А рекомендують протягом двох тижнів після контакту з інфікованою людиною.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав про симптоми та особливості нового штаму коронавірусу Еріс.

Головне