Скільки зараз у росії ядерної зброї та чому шантаж нею вже не працює

Скільки зараз у росії ядерної зброї та чому шантаж нею вже не працює

Невдалі випробування російської стратегічної ракети "Сармат", яка здатна нести ядерний заряд, днями зафіксували OSINT-дослідники. Ця міжконтинентальна балістична ракета є новітньою розробкою, про вдалі випробування якої агресор сповіщав у квітні 2022 року. "Сармат" в росії називають ключовим компонентом свого стратегічного ядерного стримування. Яким саме є потенціал ядерної зброї ворога, розповідає "Ми – Україна".

Скільки ядерної зброї у світі та яка частка у росії?

У 1968 році було укладено Договір про нерозповсюдження ядерної зброї, який базувався на тому, що в світі є п'ять країн, які мають ЯЗ. Це так звана "стара п'ятірка" та ці держави входять до Радбезу ООН: США, Франція, Велика Британія, Китай та СРСР, правонаступницею якої оголосила себе росія.

Згодом перелік розширився за рахунок нової трійки держав, які не приховують власні програми ядерної зброї – Індія, Пакистан та Північна Корея, проте до договору не доєдналися. Дев'ятою країною, яка ані заперечує, ані визнає програму ЯЗ, є Ізраїль.

Тож загалом дев'ять країн є такими, що мають ядерну зброю. До того ж США розміщує обмежену кількість одиниць на своїх авіабазах у п'ятьох країнах: Туреччині, Італії, Німеччині, Нідерландах та Бельгії. росія сповістила про розміщення своєї ЯЗ у Білорусі.

Згідно із оцінкою Федерації американських вчених (FAS) стану світових ядерних сил та за даними щорічника SIPRI 2022 (Стокгольмський міжнародний інститут досліджень проблем миру), на початку 2024 року дев'ять держав володіли орієнтовно 12121 боєголовкою. Для порівняння за даними щорічника SIPRI 2022 їх було 12705.

"У всьому світі загальний запас ядерної зброї скорочується, але темпи скорочення сповільнюються порівняно з останніми 30 роками. Більше того, ці скорочення відбуваються лише тому, що Сполучені Штати та росія все ще демонтують раніше зняті з експлуатації боєголовки. На відміну від загального запасу ядерної зброї, кількість боєголовок у глобальних військових запасах, яка включає боєголовки, призначені оперативним силам, знову зростає. Сполучені Штати все ще повільно скорочують свої ядерні запаси. Франція та Ізраїль мають відносно стабільні запаси. Але вважається, що Китай, Індія, Північна Корея, Пакистан і Велика Британія, а також, можливо, росія, збільшують свої запаси", - вказують у FAS.

Запаси боєголовок у країн, які володіють ЯЗ:

  • росія – 5580, кількість зростає
  • США – 5044, кількість скорочується
  • Китай – 500, кількість зростає
  • Франція – 290, запаси стабільні
  • Велика Британія – 225, кількість зростає
  • Індія – 172, кількість зростає
  • Пакистан – 170, кількість зростає
  • Ізраїль – 90, кількість стабільна
  • Північна Корея – 50, кількість зростає.

зброя.png (708 KB)

У агресора 46% від орієнтовних світових запасів ядерної зброї. З 5580 боєголовок, згідно з неурядовими оцінками, 1200 відслужили своє, 2670 в резерві та нерозгорнуті та 1710 розгорнуті стратегічні.

Яка саме ядерна зброя у росії?

Класична ядерна тріада – це повітряний, сухопутний та морський компоненти засобів доставки боєголовок. Російська тріада – пускові установки міжконтинентальних балістичних ракети, підводні човни та стратегічні бомбардувальники. Точна кількість російських боєголовок – під питанням. Дослідники ведуть статистику, проте посилаються на невизначеність через непрозорість.

З 1991 року росія та США укладали договір про скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО). Він передбачав, зокрема, взаємні інспекції та обмін інформацією і, коли термін дії спливав. Новий СНО підписано у 2010 році, у 2021 році кремль згодився на пролонгацію його дії до 2026 року.

За декларацією СНО від вересня 2022 року, росія має розміщувати 1549 стратегічних боєголовок на 540 стратегічних системах доставки (міжконтинентальні балістичні ракети, балістичні ракети підводних човнів і важкі бомбардувальники). Проте кремль в односторонньому порядку дію договору призупинив. У лютому 2022 року росія не виконала зобов'язання щодо надання оновлених даних та ігнорує їх й надалі. Проте обмежень за договором про СНО США та рф мають дотримуватися до 2026 року.

Тож маємо орієнтовні оцінки потенціалу ядерної зброї росії. За неофіційними даними вони такі.

Стратегічна ядерна зброя

Загальна кількість розгорнутих пускових установок міжконтинентальних балістичних ракет – 326. Є й цифри щодо 329, проте три з них можливо здатні передавати тільки коди запуску і не містять боєголовок. Серед цих пускових установок:

  • 34 – РС20В "Воєвода", найстарші з розгорнутих – з 1988 року. Класифікація НАТО SS-18 M6 Satan. Кожна може нести 10 боєголовок, тому їхня загальна кількість 340;
  • 10 – "Авангард". Класифікація НАТО – SS-19 M4. Кількість боєголовок – 10;
  • 18 та 60 – "Тополь-М" RS-12M1 та RS-12M2. Класифікація НАТО SS-27 Mod 1 (mobile) та SS-27 Mod 1 (silo). Кількість боєголовок – 18 та 60;
  • 180 – РС-24 "Ярс" одного варіанту. Проте, дослідники вказують, що є два різновиди системи: оснащені "легкими" боєголовками та більш потужними, відомі як "Ярс-С", тому рахують плюс 24 пускові установки іншої системи. Класифікація НАТО SS-27 Mod 2. Кожна може нести по чотири боєголовки, тому загальна кількість 720 та 96;
  • невідома кількість – "Сармат". Класифікація НАТО SS-29. Розгорнутих систем немає, тому в статистику не потрапляють ані пускові установки, ані кількість боєголовок.

Підводних човнів з балістичними ядерними ракетами у росії 12. Загальна кількість пускових установок на них – 192, а загальна кількість боєголовок – 992. Проте не усі боєголовки розгорнуті одночасно, бо кілька човнів одночасно можуть перебувати на капітальному ремонті.

Систем РСМ-54 "Сінєва"/"Лайнер" (класифікація НАТО SS-N-23 M2/3) загалом 80 на 5 човнах. Кількість боєголовок – 320. Систем РСМ-56 "Булава" (класифікація НАТО SS-N-32) загалом 112 на 7 човнах. Кількість боєголовок – 672.

Бомбардувальників-ракетоносців, здатних нести стратегічні ядерні боєголовки, у росії 67 із сукупною можливістю нести до 650 боєголовок. З них Ту-95 МС – 52 одиниці. Дослідники враховують, що близько 20 Ту-95 були модернізовані і це дозволяє їм нести до 280 боєголовок, тоді як інші версії можуть нести по 150. Також сім із них або на техобслуговування, або на модернізації.

Загальна кількість ядерних снарядів, які можуть нести наявні Ту-95 – 430 одиниць. Також є Ту-160М – 15 одиниць. З них два на ТО чи на модернізації, а решта 13 можуть нести до 156 боєголовок. Вважається, що росія розгорнула 58 бомбардувальників з 67, і вони здатні нести 586 боєголовок загалом.

У FAS вказують, що діючих стратегічних пускових установок загалом у росії 588. Також є 250 нерозгорнутих, більшість з яких законсервовані або у процесі демонтажу. Загальна кількість боєголовок, які можна задіяти на установках – 1822, проте із різними "але" вийде саме 1710.

Тактична ядерна зброя

На відміну від ядерної тріади стратегічної зброї, яка хоч поверхнево регулюється, тактична не була предметом угод між росією та США. У звітах та статистиці світового ядерного потенціалу та у розрізі країн її не враховують.

"Вважається, що російська нестратегічна ядерна зброя знаходиться на зберіганні і не розташована разом із своїми пусковими установками, а тому формально не вважається "розгорнутою". Однак багато місць зберігання розташовані відносно близько до гарнізонів і фактично боєголовки можуть бути передані до своїх пускових установок у короткий термін", - вказують у FAS.

Таких боєголовок, дослідники нарахували близько 1558. Серед них морського базування – 784, повітряного (на Ту-22М3, Су-24М, Су-34, Міг-31К) – 334, на базі ПРО чи берегових комплексів – 345, сухопутного базування (у тому числі Іскандер-М) – 95.

Як ядерна доктрина росії та чи варто боятися її погроз?

Чинну наразі доктрину застосування ядерної зброї росія ухвалила у 2020 році. Нещодавно заступник міністра закордонних справ агресора Сергій Рябков казав, що "є чіткий намір внести корективи" через допомогу союзників Україні. Це той самий "дипломат", який у січні 2022 року заявляв, що НАТО "треба збирати манатки" та повертатися до кордонів 1997 року.

Зараз доктринальний російський документ передбачає, що дозвіл на застосування ядерної зброї дає президент. Це може відбутися за сценаріїв, які включають застосування ядерки чи іншої зброї масового знищення проти росії чи її союзника, дії противника проти урядових чи військових цілей, які можуть вплинути на здатність рф відповісти ядеркою, або агресія проти росії "коли саме існування держави під загрозою".

Періодичні залякування світу застосуванням ядерної зброї вже спрацьовують менше, і саме Україна демонструє, що агресор не готовий. "Ядерним пополом" неофіційно російська пропагандистська машина погрожувала Заходу ще до повномасштабного вторгнення. Після неофіційно, напівофіційно та навіть офіційно погрожує усім. Одна із загроз – застосування тактичної на полі бою в Україні.

"Є підстави скептично ставитися до перспективи застосування ядерної зброї на полі бою. Це вважалося прийнятним варіантом під час холодної війни, особливо в її перші роки. І Сполучені Штати, і Радянський Союз проводили масштабні навчання з бойовими ядерними вибухами в 1950-х роках, і обидві ядерні держави розглядали широкомасштабне використання тактичної ядерної зброї в Європі. Однак сьогодні все інакше. "Ядерне табу", яке почало формуватися в 1950-х роках, дуже зміцніло, - зазначає Микола Соков , старший науковий співробітник Віденського центру роззброєння та нерозповсюдження, - Не те, що ядерне використання технічно неможливо. Але політичні та етичні наслідки роблять таке рішення страшним і малоймовірним. Застосування ядерної зброї на полі бою в Україні з будь-якої причини зробить Росію справжньою державою-ізгоєм у міжнародній системі, зробить країнам, як партнерам, так і нейтралам, критичним порушення жорсткого режиму санкцій, встановленого країнами G7 та їхніми партнерами проти Москви. Іншими словами, будь-яке використання ядерної зброї проти України було б для Росії самопрограшем".

Зараз погрози на будь-якому щаблі працюють на те, щоб США не надали дозвіл на застосування їхньої зброї не території росії. Андрій Коваленко, керівник Центру протидії дезінформації РНБО, каже, що росія завжди використовує тактику страшилок, коли Захід може ухвалити успішне рішення. І це єдина тактика.

"Втім – це лише слова. путін не зможе застосувати ядерну зброю, бо проти цього Китай та Індія – головні сили, від яких залежна росія, - каже Коваленко, - Навпаки, удари західною зброєю вглиб росії пришвидшать воєнну поразку режиму, і стимулюватимуть путіна до миру. Відсутність цього рішення тільки наблизить можливу війну в країнах НАТО, зросте імовірність російської агресії в Балтії через кілька років. путін залякує, бо сам боїться. Зараз вирішальний момент. Він не застосує ядерну зброю і це всі прекрасно знають. Він просто намагається вплинути на суспільства".

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав про результати дебатів Дональда Трампа і Камали Гарріс, їхні тези щодо України та прогнози результатів виборів.

Головне