Скільки мають платити мобілізованим і контрактникам: все, що потрібно знати про грошове забезпечення, доплати та допомогу

Скільки мають платити мобілізованим і контрактникам: все, що потрібно знати про грошове забезпечення, доплати та допомогу

"Ми – Україна" розбирався, на який обсяг коштів та за яких обставин можуть розраховувати українці в разі мобілізації чи укладанні контракту та чим це передбачено.

Грошове забезпечення: скільки та за що?

Порядок виплати грошового забезпечення військовослужбовцям прописаний в наказі Міністерства оборони №260. Зарплату їм не нараховують, але щомісяця виплачують ГО – основні та додаткові його види. Розмір грошового забезпечення визначений постановою Кабміну №704.

Мінімальний розмір ГО становить 20130 грн (з 1 лютого 2023 року).

Калькулятор грошового забезпечення, який постійно удосконалюється, можна знайти за посиланням.

грошове_забезпечення_2024.png (384 KB)

Щомісячні основні види грошового забезпечення:

Посадовий оклад. Порядок – у розділі ІІ порядку МОУ №260. Тарифні розряди для визначення окладів – постанова Кабміну №704 (додатки 2-11), наказ МОУ №90. Із впровадженням нових сержантських та старшинських звань та їхніх розрядів – наказ Міноборони №317 із переліком штатних посад.

посадові_оклади1.png (245 KB)

посадові_оклади2.png (239 KB)

Оклад за військовим званням. Визначений у постанові Кабміну №704 (додаток 14) – це тарифні коефіцієнти.

оклади_звання1.png (267 KB)

оклади_звання2.png (247 KB)

Надбавка за вислугу років. Визначена у порядку МОУ №260 та постанові №704 (додаток 16). Встановлюється як відсоток до посадового окладу та окладу за військове звання. Вислуга до 1 року – 0%, від 1 до 5 років – 25%, від 5 до 10 років – 30%, від 10 до 15 років – 35%, від 15 до 20 років – 40%, від 20 до 25 років – 45%, понад 25 років – 50%.

Основні щомісячні додаткові види грошового забезпечення:

Підвищення посадового окладу. Визначено у розділі V порядку №260. Плюс 25% - за службу у гірських населених пунктах, плюс 50% - за службу на острові Зміїний.

Надбавка за особливості проходження служби. Визначена порядком №260 (розділ VІ) та постановою №704 у відсотках до посадового окладу, окладу за військове звання та надбавки за вислугу років. Мінімальна – 65%. Проте є низка військових, які отримують надбавку у підвищеному розмірі, аж до 100%.

Також постановою №704 встановлюють такі надбавки. За спортивні звання до посадового окладу, якщо їх діяльність спортивним званням відповідає: 5% - майстер спорту, 10% - заслужений тренер, заслужений майстер спорту, майстер спорту міжнародного класу. За почесні звання України, СРСР та союзних республік СРСР до посадового окладу, якщо звання відповідає службовим обов'язкам: 10% - заслуженим та 15% народним.

Наказом МОУ №260 встановлюють надбавки: за службу у Силах Спеціальних операцій (100% прожитмінімуму – інструкторам, 80% - командирам, 70% - у підрозділах забезпечення, 50% - решті), за кваліфікацію (у відсотках до посадового окладу, від 3 до 10%), за кваліфікаційну категорію медикам і фармацевтам ) у відсотках до посадового окладу, від 3 до 11%), за таємність (20% посадового окладу), за безперервний стаж на шифрувальній роботі (у відсотках до посадового окладу, до 20%).

Доплати. Згідно із постановою №704 є доплата за науковий ступінь за профілем до посадового окладу: 5% - доктор філософії, 10% - доктор наук. Також є доплата до посадового окладу за вчені звання: 5% - доцент, старший науковий співробітник, старший дослідник, 10% - професор.

Премії. Прописані у наказі МОУ №260 та доручення міністра оборони №183/уд (з 1 січня 2024 року). Вони залежать від тарифних розрядів та місця служби і встановлюються у відсотках до посадових окладів. Нараховуються за наказом командира і він же може частково або повністю позбавити премії за дисциплінарні стягнення, невихід на службу, вживання алкоголю, створення аварій, притягнення до адміністративної відповідальності за військові адмінправопорушення, порушення законодавства, які призвели до збитків.

Премія у Силах Спеціальних операцій: 620-390% в залежності від тарифного розряду:

премія_ссо.png (76 KB)

Премія тим, хто служить у Десантно-штурмових військах, Морській піхоті, в екіпажах надводних кораблів, у військових частинах А0952, А1420, А1420-А, А1420-Б, А1420-Г, А1420-М, А1556, А1778, А1927, А4267, А3715, А3892, А3029: 620-390% із такою прив'язкою до тарифних розрядів:

премія_дшв.png (107 KB)

Премія офіцерам у командуванні Морської піхоти та ДШВ, решті військових, які проходять службу за контрактом, призовом на посадах рядового, старшинського та офіцерського складу: 633-390% із такою прив'язкою до тарифних розрядів та вислуги років:

премія_решта.png (90 KB)

Додаткові виплати та винагороди

На період дії воєнного стану. "Бойові" виплати передбачені постановою Кабміну №168 в усталених сумах на місяць, проте пропорційно дням участі у відповідних заходах:

  • 30 тис. грн – участь у складі діючих угрупувань військ ППО чи у складі військ забезпечення в районах бойових дій;
  • 50 тис. грн – участь у складі органів оперативного чи бойового управління. Тобто у складі органу військового управління, штабу, який здійснює управління задіяними у боях чи на відстані виконання бойових завдань частинами та підрозділами першого ешелону оборони або наступу;
  • 100 тис. грн – участь у бойових діях та заходах з нацбезпеки і оборони: повітряний бій, у складі ракетних військ і артилерії, у першому ешелоні оборони або наступу.
  • 15-30 тис. грн – здійснення підготовки та навчання в навчальних військових частинах, центрах та підрозділах військовослужбовцям на посадах керівного та інструкторсько-викладацького складу. Розмір залежить не тільки від періоду підготовки, але й від кваліфікації.

Додаткові бойові. Військовослужбовцям ЗСУ, СЗРУ, ГУР Мінооборони, Нацгвардії, ДПС, Управління держохорони, Держспецзв'язку, Держспецтранспорту постановою №168 також додатково передбачили одноразову винагороду 70 тис. грн за кожні сумарно обчислені 30 днів виконання бойових чи спеціальних завдань.

Це завдання на лінії зіткнення військовою частиною чи підрозділом у складі першого ешелону оборони, наступу, контрнаступу, контратаки, на ТОТ, на території між позиціями нашими і ворога в районі бойових дій.

Збільшення винагороди за успішне виконання бойового завдання та за знищену техніку та озброєння. Наказом Міноборони №340 затверджені суми збільшення винагороди на військову частину та групу за успішне виконання завдання, яке офіційно наказом встановив вищий орган військового управління. Суму на частину чи підрозділ мають розподіляти між військовими, які брали участь у завданні та відповідного від їхнього внеску.

Розміри збільшення винагороди:

  • 365 400 грн – виконання завдання бригадою;
  • 243 600 грн – полком, БТГ;
  • 121 800 – батальйоном, дивізіоном та прирівняними до них частинами та підрозділами%
  • 60 900 грн – ротою, батареєю, ескадрильєю, взводом, групою та прирівняними до них підрозділами.

За знищення чи захоплення ворожої техніки та озброєння тим же наказом також передбачена винагорода від 12 180 грн до 121 800 грн. Також має розподіляється між тими, хто брав участь та відповідно до внеску.

знищення1.png (214 KB)

знищення2.png (151 KB)

"Для підтвердження факту знищення або захоплення техніки є зазначений алгоритм. Потрібний відповідний рапорт командира, запис у журналі бойових дій, донесення "суміжників", які за результатом візуального спостереження підтверджують знищення техніки, дані фото- або відеофіксації, акт оприбуткування трофейного майна – щодо захопленої техніки. Вказані документи передаються по вертикалі до органів управління, де приймається рішення", - каже заступниця міністра оборони України Наталія Калмикова.

Грошова допомога: в яких випадках і скільки?

Лікування після поранення. Згідно із законом про соціальний і правовий захист військовослужбовців на цей період зберігається грошове та матеріальне забезпечення. У тому числі й на тривале лікування до 12 місяців. Потребу у тривалому лікування має визначати ВЛК.

Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань. Вона передбачена згідно із наказом МОУ №260 та дорученням міністра оборони №183/уд. Сума дорівнює грошовому забезпеченню військовослужбовця. Підстави для нарахування:

  • смерть військовослужбовця, його дружини чи чоловіка, дітей, батьків;
  • поранення (контузія, травма, каліцтво), інвалідність, отримана внаслідок поранення (контузії, травми, каліцтва);
  • порушення стану здоров'я, реабілітація в разі онкологічного захворювання, туберкульозу, ВІЛ/СНІД, вірусного гепатиту В, вірусного гепатиту С;
  • сім'ї військовослужбовця, захопленого у полон чи у заручники, інтернованого чи безвісно відсутнього.

Допомога при укладанні першого контракту. Ця виплата стосується тих, хто підпише контракт після мобілізації. Надається після рапорту, набрання контрактом чинності, призначення на посаду та початку виконання обов'язків на підставі наказу командира. Призначається за постановою Кабміну №704 та наказом МОУ №260. Допомога є одноразовою і передбачена у таких розмірах:

  • 24 224 грн (8 прожитмінімумів станом на 1 січня 2024 р.) – контракт на 3 роки, рядовий склад;
  • 27 252 грн (9 прожитмінімумів) – контракт 3-5 років, сержантський та старшинський склад;
  • 30 280 грн (10 прожитмінімумів) – контракт 1-5 років, офіцерський склад.

Виплати військовослужбовцям в регіонах

Подекуди місцева влада за рахунок місцевих бюджетів призначає одноразові виплати мобілізованим чи військовослужбовцям. При мобілізації, а відбувається це далеко не завжди за місцем реєстрації чи проживання, варто дізнаватися про наявність програм з підтримки у громадах. Ми наводимо деякі в обласних центрах і столиці.

Київ. Сума – 30 тис. грн. Надається мобілізованим у період з 1 грудня 2023 року. Йдеться тільки про тих, які стояли на обліку у районних ТЦК та СП Києва та мобілізувалися через них. Якщо киянин мобілізувався через ТЦК та СП в іншому населеному пункті, а так дуже часто буває, то гроші не передбачені.

Івано-Франківськ. Сума – 20 тис. грн та 50 тис. грн. Гроші надаються на забезпечення спорядженням. 20 тис. грн – особам, які проходять військову службу чи беруть участь у заходах з нацбезпеки та оборони, відсічі агресії. 50 тис. грн – тим, хто у 2024 році бере безпосередню участь у бойових діях. На допомогу можуть розраховувати ті, хто був зареєстрований на території Івано-Франківської тергромади не пізніше 31 грудня 2023 року. Ці строки реєстрації обов'язкові і для ВПО, але вони мають надати ще й дійсну довідку про реєстрацію. Отримати допомогу можуть й зареєстровані у 2024 році захисники і захисниці, якщо служать у військовій частині на території громади та можуть надати витяг з наказу про призначення на посаду.

Чернігів. Сума – 20 тис. грн. Кошти передбачені для придбання форми, елементів екіпірування, ліків, матеріально-технічних засобів. Допомога передбачена для тих, хто зареєстрований у Чернігові та для ВПО, якщо на момент мобілізації не менше року фактично проживали у Чернігові і це відображається у реєстрі внутрішньо переміщених осіб.

Одеса. Сума – 20 тис. грн. Надається мобілізованим і контрактникам після 1 січня 2024 року. Стосується тих, хто зареєстрований у місті.

Луцьк. Сума – 15 тис. грн. Проте надається не мобілізованим, а контрактникам, які контракт укладають через Луцький об'єднаний ТЦК та СП, Луцький районний ТЦК та СП або у військових частинах на підставі підтвердних документів.

Рівне. Сума – 20 тис. грн в разі укладання першого контракту з Рівненського об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки

Львів. Сума – 50 тис. грн. Надається також не мобілізованим, а контрактникам з числа мешканців громади та ВПО, які стоять у місцевих ТЦК на обліку. Передбачається тільки при укладанні контракту з військовими частинами ДШВ та ВМС ЗСУ. Йдеться як про перші, так і про повторні контракти, але строком не менше 3 років.

Тернопіль. Сума – 10 тис. грн на забезпечення спорядженням і техзасобами. Право є у військових, мобілізованих і контрактників, які беруть безпосередню участь у бойових діях та зареєстровані на території громади до 27 грудня 2023 р.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, як зміниться статус дітей, постраждалих внаслідок воєнних дій, та яку соціальну допомогу їм планують надавати.

Головне