Що зміниться з 1 вересня: акцизи на пальне, гранти на навчання, умови єОселі, звільнення з роботи

Що зміниться з 1 вересня: акцизи на пальне, гранти на навчання, умови єОселі, звільнення з роботи

Наскільки зросте вартість пального після підвищення акцизів? Як оформити грант на навчання? Для кого зміняться умови програми єОселя та на що передбачений національний кешбек? Що нас чекає у вересні 2024, розповідає "Ми – Україна".

Акцизи на пальне

У липні Верховна Рада ухвалила законопроєкт 11256-2 про підвищення акцизів на пальне. До нього вносили блокуючі постанови, проте наприкінці серпня їх провалили і документ відправили на підпис президенту. Станом на ранок 29 серпня Володимир Зеленський його ще не завізував, проте немає причин, з яких би він це не зробив. Набрати чинності закон має 1 вересня.

Ставки акцизу з цієї дати поетапно збільшуватимуться, поки у 2028 році не досягнуть мінімального рівня, передбаченого європейським законодавством. Як пояснюють експерти, вийти на мінімальний європейський рівень саме у ці терміни – зобов'язання України, передбачене Угодою про асоціацію з ЄС. На це нам відводили 11 років з моменту ратифікації.

З 1 вересня акцизи зростуть наступним чином (за 1000 л):

  • бензини – з 213,5 до 242,6 євро;
  • дизпальне – з 139,5 до 177,6 євро;
  • скраплений газ – з 52 до 148 євро.

Як пояснюють економісти, підвищення акцизів вплине на вартість пального на АЗС протягом кількох тижнів. Оператори напередодні закуповували ресурс, але можливості акумулювати запаси у них різні. За оцінками експертів ринку, здороження внаслідок першого етапу зміни акцизів становитиме 1,5-2 грн за літр бензинів та ДП, близько 5 грн – автогазу.

Надалі акцизи змінюватимуться наступним чином (за 1000 л):

  • бензини: з 2025 року – 271,7 євро, з 2026 року – 300,8 євро, з 2027 року – 329,9 євро, з 2028 року – 359 євро;
  • ДП: з 2025 року – 215,7 євро, з 2026 року – 253,8 євро, з 2027 року – 291,9 євро, з 2028 року – 330 євро;
  • скраплений газ: з 2025 року – 173 євро, з 2026 року – 198 євро, з 2027 року – 223 євро, з 2028 року – 250 євро.

Штрафи за розбіжності у даних про бенефіціарів

З 1 вересня набирають чинності спільний наказ Мінюсти та Мінфіну 2513/5/378 та наказ Мінюсту 2542/5. Заразом із яким виникає загроза застосування штрафу розміром від 17 000 грн до 340 000 грн в разі виявлення розбіжностей щодо даних про кінцевих бенефіціарних власників юросіб.

Дані про кінцевих бенефіціарних власників (КБВ) містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Повідомляти про зміну інформації щодо КБВ юрособи зобов'язані. Такі вимоги не стосуються низки юросіб, які перелічені у статті 5-1 (ч. 8) закону про протидію легалізації злочинних доходів. Серед них, зокрема, політпартії, профспілки, творчі спілки, держоргани та органи місцевого самоврядування, державні та комунальні підприємства, житлові, дачні, садівничі та гаражні кооперативи, ОСББ, сільгоспкооперативи.

Решта ж має підтримувати в актуальному стані таку інформацію щодо кінцевого бенефіціарного власника:

  • ПІБ;
  • дата народження;
  • громадянство;
  • серія і номер документа (документів) про посвідчення особи;
  • місце проживання;
  • податковий номер;
  • найменування, місцезнаходження, код засновника юрособи;
  • бенефіціарне володіння.

Штрафи мають застосовувати за результатами перевірки реєстратором розбіжностей. Повідомляти Мінюст про їхнє виявлення за допомогою спеціального сервісу можуть органи держвлади, правоохоронні органи, банки та суб'єкти первинного фінансового моніторингу, зацікавлені особи. Наказами, які набирають чинності 1 вересня, як раз встановлюють порядок передачі інформації та повідомлення про розбіжності у даних кінцевих бенефіціарних власників.

Завершення проекту "Прихисток"

Проект "Прихисток" діяв з весни 2022 року за кошти донорів, зокрема Товариства Червоного Хреста Україна та Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. Регламентує його урядовий порядок (постанова №333) і він передбачався як компенсація тим, хто безоплатно розміщав внутрішньо переміщених осіб.

У 2024 році "Прихисток" існував за рахунок ООН. На проект виділили $15 млн, але ці кошти вичерпалися. З 1 вересня компенсацію вже не виплачуватимуть. В Кабміні тільки розмірковують про те, щоб реанімувати програму згодом, у 2025 році. Про це ведуть перемовини з донорами, бо у бюджеті грошей на компенсацію немає.

Навчальний рік та застосунок "Мрія"

Навчальний рік 2024/2025 у школах, згідно із постановою Кабміну, розпочинається у понеділок 2 вересня. За порядком та умовами здобуття загальної середньої освіти в школах в умовах воєнного стану (наказ МОН №1112), діти можуть виходити на очне навчання із можливим змішаним форматом у тому разі, якщо:

  • у школі чи максимум на відстані 500 м від неї є придатні для учасників освітнього процесу укриття, до яких забезпечено доступ;
  • є достатня матеріально-технічна база для очної форми у тому числі із застосуванням змішаної.

Окремими рішеннями рад оборони або розпорядженнями керівників обласних військових адміністрацій, рішеннями педрад шкіл очну (денну) форму із застосуванням змішаного навчання затверджують у таких областях:

  • Дніпропетровська
  • Донецька
  • Запорізька
  • Луганська
  • Миколаївська
  • Одеська
  • Сумська
  • Харківська
  • Херсонська
  • Чернігівська

Вчитися у навчальному році 2024-2025 учні-ВПО можуть у своїх дистанційних класах. А от з 1 вересня 2025 року, попереджають у МОН, вже за місцем фактичного проживання очно.

У Міносвіти нагадали, що максимальна наповнюваність початкових класів – 24 учні, інших класів – 30 учнів. Наповнюваність класів, які проводять навчання дистанційно, може бути більшою.

У вересні для вчителів, школярів та їхніх батьків запустять публічну бета-версію застосунку "Мрія". Це освітній аналог "Дії". У ньому мають бути доступними: розклад, завдання, журнал, навчальні плани та цифровий освітній документ, який дозволяє ідентифікувати учня – Мрія ID.

Національний кешбек

22 серпня набрала чинності постанова Кабміну №952 про національний кешбек – експериментальний проект в межах платформи "Зроблено в Україні". Згідно із нею покупцям товарів українського виробництва з 2 вересня почнуть надавати державну грошову допомогу.

Виробники товарів добровільно беруть участь у програмі. Проте вона не розповсюджується на підакцизну продукцію. Щоб взяти у ній участь, виробники на порталі "Дія" мають обрати послугу "Перелік виробників та товарів українського походження", авторизуватися за допомогою електронного підпису, завантажити файл із переліком товарів та даними про кожен, який залучають до програми (повна, коротка та брендова назва, унікальний штрих-код), засвідчити заяву електронним підписом.

Продавці також реєструються через "Дію", але у переліку продавців. Мають заповнити форму, зазначити інформацію про підприємство, додати переліки: комбінацій фіскального номера РРО та адрес, де продається товар, а також вказати банк, сайт, бренд та підписати заяву електронним підписом.

Для покупців тих товарів, які беруть участь у програмі, усе теж не автоматично. Національний кешбек – це компенсація 10% вартості придбаних товарів на суму до 3000 грн на місяць. Щоб його отримати треба в уповноваженому банку відкрити спецрахунок з віртуальною або фізичною картою і надати установі згоду на передачу інформації при оплаті в магазині.

Також карту треба прив'язати до свого облікового запису у "Дії" через мобільний застосунок та послугу "Національний кешбек".

Гроші мають нараховуватися щомісяця. Проте можливості використати їх не безмежні. Знімати готівку зі спецрахунку не можна. Кошти треба використати до 31 січня за трьома напрямками:

  • оплата послуг визначеного кола. Серед них медичні, ветеринарні, культурні, освітні, будівельні та ремонтні, юридичні, ресторанні, перукарські, інформаційні, комунальні, поштові, державні та деякі інші. Повний перелік – у додатку до постанови №952;
  • придбання військових ОВДП;
  • донати на ЗСУ та на гуманітарну допомогу.

Гранти на навчання у вишах

Тим, хто у 2024 році вступив у вищі навчальні заклади, уряд надав можливість отримати гранти на навчання – частково компенсувати його вартість, якщо добрі результати тестування та абітурієнт вгадав зі спеціальністю. Умови – у постанові Кабмін №822. Подавати заяви на гранти студенти зможуть з 5 вересня. Завершиться строк подання заявок 31 жовтня.

Для оформлення гранту, студент першого курсу після зарахування на контракт повинен буде подати заяву у своєму е-кабінеті в ЄДЕБО. Потім треба встановити мобільний застосунок "Дія", ідентифікуватися та автентифікуватися в ньому. У "Дії" обрати послугу з отримання гранту та відкрити в українському банку рахунок зі спецрежимом використання для зарахування грантових коштів.

Якщо студент неповнолітній, всі дії через застосунок щодо запиту на отримання гранту повинен буде зробити або хтось з батьків, або хтось із законних представників.

Уряд узгодив цього року гранти двох рівнів (щорічне відшкодування) – у сумі 15 000 грн та у сумі 25 000 грн. Згодом суми щорічного відшкодування можуть переглядати з урахуванням інфляції.

Грант І рівня – 15 000 грн зможуть оформити студенти-контрактники, які з двох предметів НМТ отримали не менше 150 балів. Грант ІІ рівня – 25 000 грн зможуть оформити студенти-контрактники, які з двох предметів НМТ отримали не менше 170 балів. Проте є додаткові умови.

Тільки грант ІІ рівня зможе оформити той, хто подав заяви на наступні галузі знань, у дужках – спеціальності цих галузей:

  • 06 Журналістика (061 Журналістика);
  • 07 Управління та адміністрування (071 Облік і оподаткування, 072 Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок, 073 Менеджмент, 075 Маркетинг, 076 Підприємництво та торгівля);
  • 08 Право (081 Право);
  • 24 Сфера обслуговування (241 Готельно-ресторанна справа, 242 Туризм і рекреація);
  • 28 Публічне управління та адміністрування (281 Публічне управління та адміністрування);
  • 29 Міжнародні відносини (291 Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії, 292 Міжнародні економічні відносини, 293 Міжнародне право).

Також тільки грант ІІ рівня зможе отримати той, хто подав заяви на наступні спеціальності, у дужках – галузі знань, до яких належать спеціальності:

  • Менеджмент соціокультурної діяльності 028 (02 Культура і мистецтво);
  • 051 Економіка (05 Соціальні та поведінкові науки);
  • 221 Стоматологія (22 Охорона здоров'я);
  • 035 Філологія, крім спеціалізацій з української мови та літератури, кримськотатарської мови та літератури, фольклористики (03 Гуманітарні науки).

Деяким важливим для держави спеціальностям та галузям знань розмір грантів І та ІІ рівня можуть підвищити завдяки коефіцієнтам.

Коефіцієнт 1,5 до гранту І рівня (22 500 грн замість 15 000 грн) та ІІ рівня (37 500 грн замість 25 000 грн) встановили для таких галузей знань та спеціальностей:

  • 01 Освіта/Педагогіка;
  • 09 Біологія;
  • 10 Природничі науки (окрім спеціальностей 101 Екологія, 106 Географія);
  • 11 Математика та статистика;
  • 13 Механічна інженерія;
  • 14 Електрична інженерія;
  • 16 Хімічна інженерія та біоінженерія;
  • 17 Електроніка, автоматизація та електронні комунікації;
  • 18 Виробництво та технології;
  • 19 Архітектура та будівництво;
  • 20 Аграрні науки та продовольство;
  • 227 Терапія та реабілітація.

Коефіцієнт 1,3 до гранту І рівня (19 500 грн замість 15 000 грн) та ІІ рівня (32 500 грн замість 25 000 грн) встановили для таких галузей знань та спеціальностей:

  • 025 Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація;
  • 024 Хореографія;
  • 025 Музичне мистецтво;
  • 026 Сценічне мистецтво;
  • 035 Філологія (спеціалізації з української мови та літератури, кримськотатарської мови та літератури, фольклористики);
  • 12 Інформаційні технології;
  • 21 Ветеринарія;
  • 22 Охорона здоров'я (окрім спеціальностей 227 Терапія та реабілітація, 229 Громадське здоров'я).

Решта галузей знань та спеціальностей (їхній повний перелік – у постанові №266) – коефіцієнт 1.

Оновлені умови єОселі

З 19 вересня почнуть діяти затверджені урядом (постанова №939) зміни до програми доступного іпотечного кредитування єОселя. Основні новації:

  • Перший внесок можна буде робити за рахунок житлового сертифіката єВідновлення;
  • Окрім квартир у будинках, що зводяться, можна буде придбати майнові права на приватні будинки, які будуються;
  • Базова процентна ставка, як і раніше, становитиме 7%. Проте протягом 10 років з моменту укладання договору. З першого дня 11 року дії договору становитиме 10%. Для категорій, яким передбачена компенсація до рівня 3% річних (військовослужбовці, медики, педагоги), з першого дня 11 року дії договору компенсацію надаватимуть до рівня 6% річних;
  • Взяти участь у програмі можна буде, якщо претендент або члени його сім'ї раніше отримували компенсацію за житлові приміщення або мали погашені кредити на придбання житла на територіях бойових дій, на ТОТ, або якщо житло було пошкоджене чи знищене;
  • Взяти участь у програмі не можна, якщо претендент або члени його сім'ї протягом 12 місяців перед заявкою відчужували житло, сумарна площа якого, разом із житлом, яке є у власності сім'ї, перевищує нормативну: 52,5 кв. м для сім'ї з однієї особи та додатково 21 кв. м на кожного наступного члена сім'ї.

Через 60 днів після опублікування постанови, тобто вже у жовтні, набере чинності умова для молоді. Позичальникам у віці до 25 років дозволять брати участь в програмі з мінімальним внеском не менше 10% вартості предмета іпотеки.

Через 120 днів після опублікування постанови, тобто вже у грудні, хтось з членів сім'ї ВПО першого ступеню споріднення (діти, подружжя, батьки) зможе купити житло за програмою єОселя на користь такої особи.

Звільнення та відсторонення від роботи на стратегічних підприємствах

27 вересня наберуть чинності зміни до Кодексу законів про працю. Їх писали із тим розрахунком, щоб особи, які діють в інтересах держави-агресора, не працювали на підприємствах критичної інфраструктури та стратегічно важливих.

Щоб цього домогтися, запроваджується поняття "правила поведінки на підприємстві, в установі, організації". Вони можуть бути складовою внутрішнього трудового розпорядку. У таких правилах мають бути положення про зобов'язання працівників не розголошувати інформацію з обмеженим доступом та умови роботи з конфіденційною інформацією. На підприємствах, в установах організаціях, які мають стратегічне значення для економіки та на об'єктах чи операторах критичної інфраструктури такі правила повинні бути в обов'язковому порядку.

Зміниться стаття 40 КЗпП про розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця. З'являються нові підстави звільнити працівника:

  • набрання законної сили вироком суду за злочин проти основ нацбезпеки;
  • невиконання правил поведінки на підприємстві, в установі, організації, про які ми розповіли вище.

Також будуть нові підстави відсторонити працівника від роботи (ст. 46 КЗпП). На стратегічних чи критично важливих підприємствах відсторонятимуть, якщо працівник відмовляється від проведення службової перевірки роботодавцем.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, чому Україна має ратифікувати Римський статут, які у цьому ризики та переваги.

Головне