Що зміниться з 1 липня 2024 року: вступ-2024, мобілізація, бронювання в "Дії" та умови для біженців

Що зміниться з 1 липня 2024 року: вступ-2024, мобілізація, бронювання в

За яким графіком абітурієнти вступають до навчальних закладів у 2024 році? Які нові умови притулку для українців у Польщі та Словаччині? Які зміни відбудуться у питаннях мобілізації, військового обліку та бронювання? Деталі про зміни у липні-2024 розповідає "Ми – Україна".

НМТ, ЄВІ, вступна кампанія-2024: графік

Основна сесія. Учасники основної сесії НМТ вже її завершили. Основна сесія Єдиного вступного іспиту ще триває та для тих, хто вступає в магістратуру та аспірантуру вона завершиться 15 липня.

До 2 липня офіційні результати мають отримати учасники НМТ, до 20 липня – ті, хто складає ЄВІ.

Додаткова сесія. Учасники додаткової сесії НМТ мають отримати запрошення з 8 липня. Для них вона триватиме з 11 по 19 липня, а результати будуть відомі до 26 липня.

Учасники додаткової сесії ЄВІ мають отримати запрошення до 26 липня. Для них вона триватиме з 31 липня по 14 серпня, а результати будуть відомі до 20 серпня.

Електронні кабінети. На сайті Вступ-2024 абітурієнти зможуть створювати електронні кабінети з 1 липня. Вступники на молодшого бакалавра – з 25 червня.

Співбесіди та творчі конкурси. Зареєструватися на індивідуальні усні співбесіди або творчі конкурси учасники НМТ для вступу на бакалаврат можуть з 3 липня. Завершиться реєстрація до 18:00 10 липня тих, хто вступає на бюджет, до 18:00 25 липня тих, хто вступає тільки на контракт. Період творчих конкурсів: з 8 по 19 липня – за всіма джерелами фінансування, до 31 липня – для контрактників.

Для вступу на молодшого бакалавра творчі конкурси та індивідуальні співбесіди триватимуть: з 14 липня по 22 липня – вступники після 9 класу, з 23 липня по 1 серпня – на основі повної загальної середньої освіти.

Для вступу у магістратуру реєстрація заяв на індивідуальні усні співбесіди розпочнеться 1 липня, а самі співбесіди – з 17 липня по 28 липня.

Подання заяв для вступу. Подання заяв на молодшого бакалавра на базі 9 класів – з 1 липня до 18:00 13 липня. Подання заяв на базі повної середньої освіти завершиться о 18:00 22 липня, якщо це вступ на основі співбесіди або конкурсу, о 18:00 2 серпня, якщо вступ на основі НМТ.

При вступі на бакалавра подання заяв передбачене з 19 липня до 18:00 31 липня. Списки рекомендованих на бюджет мають бути до 5 серпня.

При вступі до магістратури прийом заяв розпочнеться 1 серпня та завершиться до 18:00 22 серпня. Списки рекомендованих на бюджет – до 24 серпня.

При вступі в аспірантуру кожен вищій навчальний заклад самостійно визначає строки прийому заяв та документів, вступних іспитів, оголошення рейтингових списків.

Важливі зміни для аспірантів. Вже після початку основної сесії ЄВІ, Міністерство освіти і науки змінило умови конкурсного відбору (наказ №909). Тест з іноземної мови тепер може не враховуватися в конкурсному балі. Проте вага ТЗНК (тест загальної національної компетенції) зросла з 150 балів до 160 балів. Такий рівень відтепер є умовою допуску до вступних випробувань.

Іншим рішенням (наказ №910) МОН до 1 січня 2025 року призупинило:

  • прийом заяв, конкурс та договори на контракт в аспірантуру та асистентуру-стажування на денну та дуальну форму. Приймати на контракт можуть лиш тих, хто має відстрочку від мобілізації (закон про мобпідготовку, стаття23, частини 1, 3 і 5). Для жінок виключень не робили, вони теж можуть йти на контракт, якщо мають відстрочку;
  • переведення із заочної або вечірньої форми на денну або дуальну. Таке право мають тільки ті, у кого відстрочка;
  • поновлення на денній або дуальній формі. Поновитися можуть кілька категорій: ті, хто має відстрочку, ті, кому до 25 років, якщо навчалися раніше і дані є в ЄДЕБО, після перерви по вагітності та пологам, після перерви для здобуття медичної або фармацевтичної спеціальності, після академвідпустки тривалістю до року (за медпоказаннями, для участі у програмах академічної мобільності, за сімейними обставинами), курсанти.

Відстрочка від мобілізації

Після змін до порядку прийому у вищі навчальні заклади та обмежень від МОН, які почали діяти з 25 червня, планують зменшити наплив абітурієнтів, які через здобуття освіти хочуть уникнути мобілізації.

Також є багато повідомлень про те, що з 1 липня зможуть призвати кілька категорій студентів. Тут не йдеться про якісь нові законодавчі зміни. Насправді усі нормі зашиті у новому законі про мобілізацію 3633-IX. Згідно із ним з 18 травня змінилися умови відстрочки для студентів. За статтею 23 (частина 3) вона зберігається для тих, хто навчається за денною або дуальною формою та здобувають рівень освіти вищий за попередній.

12 рівнів освіти зараз визначає закон про освіту (ст.10, ч.2) і вони є такими:

  • дошкільна освіта;
  • початкова освіта;
  • базова середня освіта;
  • профільна середня освіта;
  • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
  • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
  • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
  • фахова передвища освіта;
  • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
  • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
  • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
  • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти – аспірантура чи ад’юнктура.

Тобто відстрочку втрачають ті студенти, які здобувають менший рівень світи, ніж попередній, наступну освіту того ж рівня, що було раніше здобуто. За перехідними положеннями закону 3633-IX вона зберігається до завершення навчального року.

Оскільки в Кабміні встановили тривалість навчального року, щоправда для закладів загальної середньої освіти, до 28 червня, з'явилась інформація про втрату відстрочки з початку наступного місяця. За законом про вищу освіту організація освітнього процесу – складова автономії вищих навчальних закладів, тож коли там завершиться навчальний рік, тоді студенти, яких з 18 травня позбавили права на відстрочку, її й втратять.

Оновлення даних та військовий облік

Законом про мобілізацію 3633-IX визначена дата завершення оновлення даних та постановки на облік. Протягом 60 днів з набрання законом чинності, тобто до 16 липня, мають:

  • оновити персональні дані – громадяни, які стоять на військовому обліку:
  • стати на облік військовозобов'язаних у ТЦК та СП за місцем проживання – чоловіки зі спецзваннями (класними чинами), які служать у Нацполіції, ДБР, Службі судової охорони, БЕБ, ДСНС, Державній кримінально-виконавчій службі, НАБУ, органах прокуратури, податковій та митній службах;
  • стати на облік військовозобов'язаних у ТЦК та СП за місцем проживання – чоловіки у віці від 18 до 60 років, які мають спецзвання (класні чини) та звільнилися зі служби з МВС, НАБУ, Нацполіції, ДБР, органів та підрозділів цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби, Служби судової охорони, органів прокуратури, податкової та митної служб, БЕБ.

Якщо не оновити дані, не стати на облік, загрожує штраф від 17000 до 25500 грн.

Група нардепів зареєструвала законопроєкт 11305, яким пропонує подовжити строки з нинішніх 60 днів до 150 днів, тобто до середини жовтня. Це стосується як оновлення даних, так і взяття на облік, причому для усіх: і для категорій, які ми вказали, і для тих, хто вибув за кордон на строк понад три місяці та знявся з обліку, хоча визначений законом строк для їхньої постановки на облік вже закінчився.

Депутати вказують, що надто великий наплив тих, хто має з'явитися у ТЦК особисто, там не зможуть прийняти усіх до 16 липня. У Міноборони пролонгацію не підтримують, проте рішення буде за парламентом.

Бронювання в "Дії"

З 8 червня діє постанова Кабміну №650 про новий порядок бронювання. Якими є основні зміни "Ми – Україна" вже розповідав. Одна із новацій – можливість забронювати співробітників у "Дії". І перший етап має розпочатися саме у липні. Віцепремʼєр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров уточнив, що на початку місяця планують тестування сервісу.

Першими до е-бронювання збираються підключити критично важливі підприємства та компанії, які працюються на потреби Сил оборони. Далі сервіс буде розширюватися для більшого кола підприємств. Загалом процедура має відбуватися так:

  • роботодавець, в разі права на бронювання, через "Дію" подає списки військовозобов'язаних та засвідчує їх електронним підписом;
  • "Дія" перевіяє в реєстрах працевлаштування військовозобов'язаних та їхні дані у реєстрі "Оберіг";
  • якщо дані вірні, роботодавцю надійде відповідь про бронювання в електронний кабінет, а військовозобов'язаному – в "Резерв+";
  • підтвердження бронювання буде в електронному вигляді – QR-код. Він матиме ту саму силу, що й паперова бронь. За бажання, паперову бронь людині також зможуть зробити.

В урядовому порядку більше деталей щодо алгоритму. Подавати через "Дію" список військовозобов'язаних на бронювання підприємства зможуть, якщо міститимуться в Єдиному переліку для бронювання. До нього інформацію буде вносити Мінекономіки, а подаватися до нього роботодавці також будуть засобами "Дії".

У бронюванні через "Дію" система відмовить, якщо:

  • про військовозобов'язаного немає даних в реєстрі "Оберіг";
  • в реєстрі "Оберіг" немає даних про працевлаштування.

Контрабанда товарів

З 1 липня набирає чинності нова стаття Кримінального кодексу 201-3 про контрабанду товарів.

Контрабанда – це переміщення через митний кордон поза контролем або із приховуванням від нього товарів, крім підакцизних , щодо яких діє інша стаття, та електроенергії.

За контрабанду у значному розмірі – штраф від 10000 до 25000 мінімумів. За контрабанду у великому розмірі або за змовою, або раніше судимою особою, або службовою особою з використанням службового становища – штраф від 50000 до 75000 мінімумів або позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права займатися певною діяльністю чи займати певні посади на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Значний розмір – коли загальна вартість товарів перевищує 5000 неоподатковуваних мінімумів,, великий розмір – 10000 мінімумів. В цьому випадку один неоподатковуваний мінімум – це соціальна пільга або половина прожиткового мінімуму для працездатних станом на 1 січня, тобто у 2024 році один мінімум – 1514 грн.

Якщо контрабанду здійснено організованою групою – позбавлення волі від 7 до 11 років з позбавленням права обіймати посади або займатися певною діяльності до 3 рокі з конфіскацією.

Зміни для біженців

Польща. З 1 липня набирають чинності зміни до спецзакону про допомогу українцям, які застосовують низку нововведень:

  • номер PESEL UKR треба отримувати не протягом 30 днів після прибуття, а негайно, тобто без зазначення термінів, але й без санкцій за те, що негайно не оформлений. Надаватимуть його тільки за наявності дійсного закордонного паспорта. Той, хто оформляв на підставі інших документів, має протягом 60 днів оновити дані та надати дійсний документ;
  • маючи статус PESEL UKR, безперервно протягом 365 днів, станом на 4 березня 2024 року та на дань звернення – треба відповідати усім вимогам, можна подавати заявку на спеціальний дозвіл на тимчасове проживання для українців – карту перебування (karta pobytu) CUKR терміном на три роки. Вона надаватиме право на роботу без додаткового дозволу. За наявності такої карти треба сповіщати воєводу про зміну місця проживання протягом 15 днів;
  • маючи статус PESEL UKR можна отримати karta pobytu, які передбачені й для інших іноземців, проте не тільки в разі працевлаштування. Її можна отримати родичам громадян Польщі чи для возз'єднання з родиною;
  • оплата проживання у центрах тимчасового перебування: через 120 днів після першого в'їзду треба сплатити 50% за проживання (до 40 злотих на добу, 15 злотих на дитину, якщо є допомога "800+"), через 180 днів – 75% (до 60 злотих на добу, плюс 15 злотих за дитину). Не сплачують за проживання особи з інвалідністю, жінки старше 60 років, чоловіки старше 65 років, вагітні жінки, одинокі особи з трьома дітьми і більше, неповнолітні, на яких не виплачується допомога, особи у складних життєвих обставинах за письмової згоди воєводи;
  • скасовується компенсація полякам за прихисток українців;
  • про працевлаштування українців треба сповіщати протягом 7 днів.

Словаччина. Період проживання в закладі з надання притулку тепер обмежений терміном у 120 днів. До нього також зараховують ті дні, які у притулку українці проживали до набрання вимогами чинності. До цього строку також прив'язана допомога на проживання. Виключення передбачили для вразливих осіб: тим, кому 65 років та більше, одному з батьків чи одній людині, яка доглядає за дитиною до 5 років, дітям до 5 років.

Більше української мови в ефірі

З 17 липня діють нові вимоги до використання державної мови в ефірі україномовних програм. З цієї дати застосовується пункт 7 частини 8 статті 40 закону про медіа у новій редакції

"Використання недержавної мови в ефірах допускається лише у вжитих учасниками програм сталих виразах, коротких фразах чи окремих словах. А усі виступи, інтерв'ю, коментарі, пояснення, запитання, окремі репліки тощо недержавною мовою мають бути перекладені, дубльовані або озвучені українською", - пояснив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав про Літні Олімпійські ігри-2024, які також розпочинаються у липні. Церемонія відкриття буде у Парижі 27 липня.

Головне