Що відомо про ракету "Циркон", якою ймовірно вдарили по Києву

Що відомо про ракету

Вранці 25 березня росіяни атакували Київ. Серія вибухів пролунала разом із повітряною тривогою. У Повітряних силах ЗСУ повідомили, що над столицею було збито дві балістичні ракети з тимчасово окупованого Криму, тип яких встановлюються. Тим часом є припущення, що росіяни задіяли гіперзвукові ракети "Циркон". "Ми – Україна" зібрав основні дані про цей тип зброї.

"Цирконом" вдруге за рік

Якщо 25 березня атака була здійснена "Цирконами", це буде їхнє друге застосування під час війни. Про те, що саме цим типом було завдано удару по столиці 7 лютого 2024 р. стало відомо після відповідної експертизи.

7 лютого цього року по Києву було завдано удару, під час якого загинуло четверо людей, одна постраждала жінка померла через кілька днів. Загалом тоді постраждало понад 40 осіб.

Після тодішньої атаки, фахівці Київського науково-дослідного інституту судових експерти аналізували уламки та частини, вузли та деталі збитих ракет і дійшли висновку, що тоді було застосовано 3М22 "Циркон".

залишки_циркон.jpg (171 KB)

Наприкінці лютого володимир путін виступав перед федеральними зборами і підтвердив, що "у бою була задіяна гіперзвукова система "Циркон", про яку в 2028 році навіть не йшлося, але ця система вже на озброєнні".

Що відомо про "Циркон"?

За словами путіна,"Циркон" – російська зброя, яка "не має аналогів у жодній країні світу". До атаки ними по Україні у лютому цього року та, можливо, 25 березня, росіяни запускали такі у січні, жовтні та грудні 2020 року, у травні 2022 року у Баренцевому морі, а також з підводного човна класу "Ясень" у жовтні 2021 року.

горшков_циркон.jpg (80 KB)

Запуск гіперзвукової ракети "Циркон" з російського фрегату "Адмірал Горшков" у Баренцевому морі у травні 2022 року.

Оскільки йдеться про аналоговнетне озброєння, інформації і про обсяги виробництва "Цирконів", і про базування немає. Також відсутня деталізація щодо прийняття цієї ракет на озброєння, бо немає відповідного наказу.

Що ж до решти показників, можна вірити хіба що на слово За описам та характеристиками, які надають самі росіяни, "Циркон" має:

  • дальність 600-1500 км;
  • швидкість 10,7 тис. км/год, 8-9 махів, тобто десь у дев'ять разів перевищує швидкість звуку;
  • бойову частину 300-400 кг;
  • довжину 8-10 м.

циркон.jpg (115 KB)

Розробник – "НПО машиностроения".Базується "Циркон" на кораблях та підводних човнах і є гіперзвуковою протикорабельною крилатою ракетою, яку можна використовувати по наземним цілям.

Після удару "Цирконом" у лютому цього року, у британській розвідці зазначили, що росія у Чорному морі не має кораблів, здатних нести такі ракети. Там припустили, що для запуску могли адаптувати систему берегової оборони К-300 (Бастіон-П).

"Швидкість, з якою була реалізована 3M22, може викликати питання. Ідея створення такої ракети як "Циркон" вперше обговорювалася у 2011 році, а у 2015 році ракета проходила льотні випробування. До 2018 року, за даними російських ЗМІ, її випробували 10 разів… Цей дуже швидкий цикл розробки відрізняється від таких ракет, як Х-32, проекту 1980-х років, який був реалізований у 2016 році. Крім того, здається, немає повідомлень про невдалі випробування, що є нетиповим для нової ракети, особливо такої складної, як гіперзвукова крилата ракета…Тим не менш, графік від розробки до експлуатації відповідає графіку для таких ракет, як П-800 "Онікс" , яка була розроблена у 1993 році і була поставлена на озброєння в 2002 році", - констатували експерти Королівського інституту об'єднаних служб (RUSI).

"Онікс-М" – ще одна гіперзвукова ракет, яку використовують в атаках по Україні . Та її також називають ймовірним знаряддям удару по Києву 25 березня. Заявлені ТТХ "Оніксу: дальність – до 800 км, маса – 3 тис. кг, швидкість – до 2,6 махи, бойова частина – до 300 кг. Це протикорабельна ракета.

У RUSI зазначають, що окрім швидкості реалізації проєкту "Циркон", питання викликає те, чи відповідає ракета визначеним специфікаціям. Зокрема чи здатна вона нести боєголовку вагою 300 кг зі швидкістю 9 махів на відстань до тисячі кілометрів. Експерти висловлюють сумніви.

"Довжина ракети порівнянна з "Оніксом", і все ж вона описується як така, що має вдвічі більшу дальність. Це незважаючи на той факт, що інші параметри, такі як кількість палива, рівні, швидкість і дальність перебувають у зворотній кореляції. Чим швидша ракета, тим більша швидкість згоряння і, отже, менша дальність. Звичайно, це можна пояснити іншими факторами. Ракета може бути більш аеродинамічно ефективною, ніж "Онікс", наприклад. Як стверджували російські офіцери, також може бути так, що паливна суміш на "Цирконі" набагато ефективніша, ніж на інших ракетах. Тим не менш, початкові заяви про те, що під час льотних випробувань ракета пролетіла близько 400 км зі швидкістю 6 Махів або близько того, здаються більш достовірними, ніж твердження путіна", - вказують спеціалісти Королівського інституту.

Вони зазначають, що оперативне розгортання "Циркону" є важливим, але значення цієї події не варто переоцінювати. Аналогічної думки, не надавати "Циркону" статус "war changer", зброї, яка змінює умови війни, тримається Маттіас Екен, аналітик з питань оброни та безпеки європейського відділення аналітичного центру RAND. Він зазначив, що росія має історію перебільшення можливостей своїх систем озброєнь.

Проте ще у лютому у британські розвідці застерегли, що застосування росіянами "Циркону" стане серйозним випробуванням для української ППО, враховуючи її ймовірну швидкість та маневреність.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, у чому перевага гіперзвукових ракет та чому такі прагнуть мати на своєму озброєнні усі армії світу.

Головне