Що відомо про НМТ-2025: предмети та умови – до чого готуватися старшокласникам

Що відомо про НМТ-2025: предмети та умови – до чого готуватися старшокласникам

Кожного року Міносвіти і Верховна Рада змінюють умови національного мультипредметного тесту і вступу до вишів. Хоча остаточно їх визначають протягом навчального року, старшокласники вже на його початку вже мають готуватися до іспитів. Що відомо про НМТ-2025 зараз, що може змінитися та до яких умов варто готуватися, розповідає "Ми – Україна".

Що відомо про предмети НМТ-2025?

Під час воєнного стану до закону про вищу освіту щороку вносять зміни про особливий порядок прийому на навчання у заклади вищої освіти – це і є національний мультипредметний тест замість класичного зовнішнього незалежного оцінювання. Поки такий порядок визначений у 2022, 2023 та 2024 роках. Також змінами до закону встановили перелік предметів НМТ-2024, але тепер його треба узгодити й для НМТ-2025.

"Міністерство освіти і науки України спільно з Комітетом з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України за участі Українського центру оцінювання якості освіти уже узгоджують ключові аспекти організації та проведення випускних/вступних випробувань у 2025 році з метою напрацювання проєкту відповідного спеціального Закону. Щойно Верховна Рада України ухвалить цей документ, ми зможемо повідомити про нього офіційно й надати всі належні роз'яснення", - пообіцяли в Українському центрі оцінювання якості освіти.

Рік тому заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький казав про те, що кількість предметів НМТ може зазнати змін і замість чотирьох, абітурієнти складатимуть п'ять. Якщо у 2023 році на тестуванні було три предмети, у 2024 році вже чотири – три обов'язкові та один на вибір. Проте підготовка до НМТ-2024 і його проведення довели – про п'ять предметів говорити зарано.

"До п'яти предметів для всіх учасників точно не готові ні вони, ні система у межах тих умов, в яких ми перебуваємо", - зазначила директорка УЦОЯО Тетяна Вакуленко.

Зараз і Михайло Винницький також каже про незмінну кількість предметів, тести з яких проходитимуть у 2025 році.

"Наступного року ми не будемо змінювати критерії НМТ – 4 предмети, так як і було цього року. Відповідно, якщо захоче вступник ще раз здати НМТ, то зможе вступити з кращими балам – чи цьогорічними чи наступнорічними", - вказав заступник міністра.

Тож орієнтуватися треба на три обов'язкові предмети: українська мова, історія України та математика. Плюс один предмет на вибір: українська література, іноземна мова (англійська, німецька, французька, іспанська), фізика, хімія, біологія, географія. Проте цей перелік мають затвердити законодавчо. Минулого року ВРУ узгодила спецзакон у листопаді, а підписав його президент наприкінці грудня.

"Ми сподіваємося, що найближчим часом повідомимо вам усі деталі… Наразі відомо, що програми оцінювань не будуть змінюватися. Наразі відомо, що для підготовки ми маємо певні матеріали, зокрема й демонстраційні варіанти тестів НМТ 2023, 2024 років, і ви ці матеріали можете вже опрацьовувати", - сказала Тетяна Вакуленко.

Програми оцінювань – це зміст матеріалу, якими мають володіти учасники НМТ, та вимоги до їхньої підготовки. Програми НМТ-2025 укладатимуть як і раніше за програмами ЗНО. Ось їхній перелік із посиланнями:

Структура тестів наступного року також не має змінюватися. В УЦОЯО окремо затверджують загальні характеристики роботи НМТ для кожного предмету (для НМТ-2024 їх затвердили наприкінці січня цього року), де визначають кількість завдань, час, який відведено на виконання, а також їхні форми та схеми нарахування балів за виконання із максимальною можливою кількістю балів.

Незмінна структура тесті наступного року означає, що в усіх будуть завдання з вибором однієї правильної відповіді, завдання на встановлення відповідності. Також є предмети, з яких є й інші варіанти завдань:

  • завдання відкритої форми з короткою відповіддю – розв'язування задачі: математика, фізика, хімія;
  • завдання з вибором трьох правильних відповідей із семи запропонованих: історія України, біологія, географія;
  • завдання на заповнення пропусків у тексті: іноземні мови.

Тож не має бути завдань, коли треба буде писати якесь висловлювання чи вимог до поетапного розв'язування задачі.

Що нового буде в НМТ-2025?

Новий правопис. Цього року сплив п'ятирічний перехідний період із застосування нового українського правопису. Урядову постанову про його застосування оскаржували у суді. У травні цього року Верховний Суд підтвердив чинність правопису. Тож навчання і завдання з української мови на НМТ-2025 мають бути на його основі.

Строки НМТ-2025. Реєстрація на НМТ, строки основної та додаткової сесії має узгодити МОН. Строки проведення НМТ-2024 затвердили у грудні минулого року. Також окремим наказом щороку визначають календар організації та проведення НМТ. У ньому визначають період реєстрації на основну та додаткову сесію, строки проведення, строки підготовки мережі тимчасових екзаменаційних центрів, у тому числі й за кордоном. Хоча реєстрація на НМТ-2024 була з 14 березня до 11 квітня, основна сесія з 14 травня по 25 червня, наступного року зовсім необов'язково, що дати будуть аналогічними. Тож треба стежити за наказами МОН.

Дія сертифікатів попередніх років. У цю вступну кампанію абітурієнти мали змогу подавати сертифікати ЗНО-2021 та НМТ 2022, 2023 та 2024 років. Які саме будуть чинними у 2025 р. потрібно буде визначити у спеціальному законі. Проте з практики минулих років актуальними є результати тестування за чотири роки. Тож, швидше за все, у 2025 році вже не підійде результат ЗНО, а вступати можна буде на підставі сертифікатів про проходження НМТ 2022, 2023, 2024 та 2025 років.

ДПА. ДПА у формі ЗНО було стандартною практикою, проте не у військовий час. Кожного року державну підсумкову атестацію для всіх рівнів повної загальної середньої освіти скасовують спецзаконом. Проте поки на 2025 рік зміни не затвердили. Більше того, є вірогідність, що ДПА для випускників повернеться. Тобто якщо раніше НМТ для випускників шкіл, які не збираються вступати до вишів, був необов'язковим, наступного року вже може стати обов'язковим.

"На наступний рік національний мультипредметний тест планується поєднати з державною підсумковою атестацією, - попередив директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко, - Я знаю, що це питання зараз дуже жваво обговорюється, і воно може "вистрілити", а звідси уже перед нами постане завдання. Якщо це рішення буде прийнято, то кількість учасників НМТ автоматично і миттєво збільшиться відсотків на 20. Якщо буде поєднане НМТ і ДПА, то учням діватися буде нікуди. Бо без державної атестації ніхто не отримає документ про загальну середню освіту".

Який порядок проведення НМТ?

Низка умов проведення НМТ кожного року затверджується з коліс. Проте з цього року вже діє порядок його проведення, ухвалений МОН, із загальними правилами. Відштовхуючись від нього, майбутні учасники НМТ-2025 можуть зорієнтуватися відносно своїх дій.

Реєстрація. Коли визначать дати початку реєстрації на НМТ-2025, майбутнім учасникам треба буде зареєструватися на тестування на сайті УЦОЯО. Під це створений окремий модуль – персональний кабінет, який буде активовано з початком реєстрації.

У кабінеті треба буде заповнити форму з персональними даними: ПІБ, податковий номер, серія і номер (або тільки номер, якщо це картка) паспорту і додати реєстраційні дані:

  • категорію учасника: випускник школи цього року чи випускник минулих років;
  • заклад освіти, які учасник закінчив або закінчує: обрати із запропонованих системою варіантів, де буде і номер школи, і місто, і регіон;
  • місце, де учасник буде проходити НМТ: за кордоном або в Україні. Система буде підказувати область та населений пункт;
  • контактні дані: електронка, телефон, додатковий номер телефона;
  • предмети, з яких учасник буде складати НМТ.

Необхідно буде прикріпити фотокопії:

  • паспорту – документу, який посвідчує особу;
  • документу про достовірність РНОКПП – це документ з податкової про присвоєння;
  • документу про освіту. Випускники візьмуть у приймальній директора своєї школи довідку про навчання. Випускники минулих років додадуть копію свідоцтва про повну середню освіту або атестату.

До завершення реєстрації ще можна буде внести певні зміни: обрати інший предмет на вибір, населений пункт чи зазначити потребу пройти тестування у додаткову сесію.

Документи опрацюють і в окремо визначені строки в персональний кабінет надійде сертифікат учасника НМТ. Також буде інформація про місце проходження НМТ, його дату і час. Із паспортом та сертифікатом учасники і мають з'являтися на пункти тестування. Без цих документів до участі не допустять.

Тестування. Оскільки суттєвих змін не обіцяють, чотири предмети НМТ-2025 учасники здаватимуть за один день. Попередньо, на один предмет – 60 хвилин часу. Чотири предмети розіб'ють на два предметні блоки, між якими буде перерва. В межах одного блоку з двох предметів їх можна буде міняти місцями та міняти порядок виконання завдань з предмету. А от між блоками предмети не можна буде міняти місцями.

До екзаменаційного центру учасників перестають пускати за десять хвилин до початку тестування. До аудиторій перестають пускати, коли починається тестування. Запізнився – втратив право на участь, і це не є поважною причиною, щоб вимагати іспиту в інший день.

Вийти з аудиторії до вбиральні під час тесту можна з дозволу інструктора. Але витрачений на це час не додадуть до часу на виконання завдання. Одночасно кільком учасникам виходити з аудиторії заборонено.

Результати тесту учасник побачить одразу після проходження на екрані комп'ютера. Він буде у тестових балах, які потім треба перевести у 200-бальну шкалу. Це можна буде зробити самостійно, щоб орієнтуватися щодо балів. Але в окремо визначену УЦОЯО дату результати відобразяться у персональному кабінеті – у сертифікаті НМТ, який потім потрібен для вступу.

Порядком проведення НМТ передбачено, що учасник може подавати апеляцію. Проте не на виставлені бали, а на порушення процедури проведення НМТ. Наприклад, через технічні проблеми, дострокове завершення тестування. Заяву можна подавати у день тестування у центрі, де воно відбувається.

Повітряна тривога або відключення світла, як це було цього року – підстави для того, щоб написати заяву на участь у додатковій сесії. Звісно, на час повітряної тривоги тест переривається, обчислення часу на його виконання припиняється і учасники йдуть в укриття. Проте порядком не визначено, яка сама тривалість тривоги або іншої нештатної ситуації є підставою, щоб писати заяву. З попередньої практики: поки екзаменаційний центр працює, можна повернутися і завершити роботу, навіть якщо тривог кілька або одна тривала.

Якщо хоча б з одного предмету не набрати мінімальну кількість балів, результат з решти предметів вже буде неактуальним для вступу.

Мінімальну кількість балів окремо затверджують у порядку прийому до вищих навчальних закладів кожного року. Окрім мінімальної кількості балів, у такому порядку також є:

  • таблиці переведення тестових балів у 200-бальну шкалу для кожного з предметів;
  • вагові коефіцієнти предметів при вступні на кожну спеціальність;
  • перелік спеціальностей, яким надається особлива державна підтримка;
  • перелік спеціальностей, при вступі на які треба буде проходити творчі конкурси або оцінку фізичних здібностей;
  • строки та особливості вступної кампанії.

Тобто окрім спецзакону, який має ухвалити ВРУ, наказів Міносвіти щодо НМТ, характеристик тестів, які затвердять в УЦОЯО, рівнозначним для абітурієнтів є й порядок МОН про умови прийому.

Порядок прийому до вишів у цьому році ухвалили лише 14 березня, а потім ще чотири рази його змінювали, що якості організації вступної кампанії не сприяло та збивали з пантелику абітурієнтів. За законом про вищу освіту (ст. 44) міністерство має оприлюднювати його не пізніше 15 жовтня року, який передує року вступу. У Верховні Раді закликали на 2025 рік строки не порушувати.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав про те, як оформити статус дитини, яка постраждала від воєнних дій, та яку соціальну підтримку їм планують надавати.

Головне