Шлюб онлайн в "Дії": що треба знати – запитання-відповіді про правила, умови і особливості

Шлюб онлайн в

Українці відтепер можуть одружуватися онлайн – у мобільному застосунку "Дія" відкрили можливість пройти електронний шлях від пропозиції до шлюбу з його офіційною реєстрацією. Проте проект є експериментальним, має певні особливості. Про основні нюанси шлюбу онлайн розповідає "Ми – Україна".

На підставі чого можливий шлюб онлайн?

Наприкінці березня цього року Кабінет міністрів ухвалив постанову №345 про експериментальний проект щодо онлайн-реєстрації шлюбу. Вона набрала чинності 2 квітня, але знадобився час, щоб це було можливо з технічної точки зору та щоб між державними електронними інформаційними ресурсами була взаємодія. З 22 червня взаємодію забезпечили, розпочалося бета-тестування, а 9 вересня повідомили про повноцінне запровадження шлюбу онлайн.

Повідомлення про те, що між інформаційними ресурсами відбулася взаємодія з'явилося 14 серпня. Згідно із постановою, експериментальний проект з онлайн одруження триває два роки від цієї дати.

Хто може та не може одружуватися онлайн?

Скористатися послугою можуть ті, хто відповідає певним вимогам.

Є чоловіком і жінкою. У нормативці стать тих, хто бере шлюб, зазначена чітко – лазівки для одностатевих пар немає.

Чоловіку та жінці виповнилося 18 років. Хоча в Україні можливе одруження неповнолітніх: за Сімейним кодексом (ст. 23, ч. 2), право на шлюб за рішенням суду можуть надати особі, яка досягла 16 років. Проте шлюб онлайн не для таких випадків.

Наречений та наречена обидва є громадянами України. Це прямо вказано в умовах постанови. Якщо хтось чи обидва є іноземцями чи особами без громадянства – одружуватися можна у звичний спосіб, якщо є документи про законність перебування в Україні.

Обидва заявники повинні мати реєстраційні номери облікової картки платника податків та оформлені засобами Єдиного державного демографічного реєстру паспорти – громадянина України чи закордонного. Тобто біометричні документи, які підтягуються у "Дію".

У постанові немає згадки про військово-облікові документи чи оновлення військово-облікових даних – одружитися онлайн можна без них.

Жінка та чоловік не повинні перебувати у шлюбі. Із підтвердженням цього є нюанси.

Які можуть бути проблеми зі шлюбом онлайн для розлучених?

Хоча шлюб онлайн нині став можливим, послугу онлайн розлучення в "Дії" не надають і плани щодо цього не озвучують. Зараз розірвати шлюб можна або через ДРАЦС, або через суд. І тільки через суд, якщо є неповнолітні діти або протиріччя, які потребують вирішення.

Онлайн-складова розлучення в Україні полягає у тому, що можна оформити заяву на нього через Електронний суд і подати клопотання про розгляд справи без участі. Через "Дію" можна замовити дублікат свідоцтва про розірвання шлюбу чи витяг про розірвання шлюбу.

Розлучені українці можуть скористатися послугою шлюбу онлайн. Проте для цього потрібні відповідні дані в реєстрі ДРАЦС: саме у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян "Дія" перевірятиме інформацію згідно із нормативкою.

Проте з 27 липня 2010 року, якщо шлюб розірвано через суд, його рішення, яке набрало законної сили, а не свідоцтво видане у ДРАЦС, є документом, який підтверджує факт розлучення. Якщо відмітку про розлучення через суд не проставили до реєстру у відділі ДРАЦС, одружитися онлайн не вийде. В тому разі, якщо система не дозволяє оформити заяву на онлайн реєстрацію шлюбу, треба звертатися у ДРАЦС, подавати копію рішення суду, вносити інформацію, а вже потім звертатися по послугу.

Як подати заяву на шлюб онлайн: підтвердження, строки, вартість?

На порталі "Дія" послуги онлайн шлюбу немає, там можна тільки подати онлайн-заяву про реєстрацію у відділі ДРАЦС. Одруження онлайн можливе саме через мобільний додаток "Дія", під нього експериментальний проект і написаний.

Тому перше, що потрібно тим, хто відповідає вимогам для заявників, – це встановити застосунок чи оновити його до останньої версії. "Онлайн шлюб" знаходиться у розділі "Сервіси". Там передбачені дві опції – "Зробити пропозицію" та "Заява про шлюб". Далі можливі два шляхи.

Пропозиція в "Дії". Ініціатор шлюбу має у застосунку обрати опцію "Зробити пропозицію". Там буде посилання для нареченої чи нареченого і треба відправити його майбутньому подружжю.

Умови передбачають 14 календарних днів на роздуми тому, хто отримав онлайн пропозицію. Якщо її проігнорувати чи відмовити, партнер або партнерка отримає відповідне повідомлення. Якщо прийняти, тоді обидва переходять до подання заяви. Проте крок "Зробити пропозицію" можна пропустити та одразу перейти до заяви.

Заява на шлюб в "Дії". Обравши цю опцію одразу чи після онлайн пропозиції, ініціатор має зробити кілька кроків.

Отримати підтвердження від партнера. Відбувається запит на дані: партнеру потрібно відправити згенерований QR-код, який той відсканує засобами "Дія", або посилання, на яке той перейде. У майбутнього чоловіка чи дружини буде 12 годин на те, щоб підтвердити свою згоду на заяву про реєстрацію шлюбу.

Обрати дату і час проведення церемонії онлайн. Після підтвердження згоди на подання заяви другою стороною, надійде відповідне повідомлення із посиланням. Після цього можна обирати, коли ж відбудеться онлайн весілля. Між днем подання заяви та подією має бути не менше, ніж п'ять днів. Вибір вільних дат і часу відбувається у запропонованому календарі.

Шлюб за цією послугою проводить Цифровий офіс ДРАЦС і від його можливостей залежить наявність вільних місць. Вже на початку надання послуги люди скаржаться, що вільних немає аж на кілька місяців наперед. Проте у "Дії" радять періодично перевіряти календар, бо дати будуть оновлюватися.

Обрати прізвище після шлюбу. Доступними є такі варіанти: залишити своє, взяти прізвище партнера, зробити подвійне, де власне прізвище буде першим, або першим буде прізвище партнера

Вказати спосіб отримання свідоцтва про шлюб. Можна отримати документ у вказаному відділенні Укрпошти або замовити доставку кур'єром Укрпошти. Шлюб онлайн передбачений для громадян України і зареєструватися у такий спосіб вони можуть, якщо обидва чи хтось один із них знаходиться за кордоном. Проте отримати свідоцтво можна тільки в Україні. Право на це мають тільки одружені, а не їхні родичі або знайомі.

Шлюб онлайн подають, як зручнуможливість одружитися військовослужбовцям, не полишаючи місце служби. Але отримати свідоцтво не можна на поштові адреси, які знаходяться в зоні активних бойових дій, на територіях, на яких ведуться (велися бойові дії, для яких не визначена дата завершення бойових дій (наказ Мінреінтеграції №309), та на ТОТ.

Заяву на шлюб, яку заповнив ініціатор, він має підтвердити. Після цього форма піде нареченій або нареченому для заповнення – також треба визначитися із прізвищем, розглянути, наскільки зручною є дата і час, куди треба відправити свідоцтво. Після підтвердження партнером, заяву обидва підписують Дія. Підписом.

Сплатити за послугу. Ціна питання – державне мито і надання платних послуг відділом державної реєстрації актів цивільного стану. У "Дії" зазначають, що державне мито — 0,85 грн, церемонія в режимі відеоконференції — 1016 грн, подальша доставка свідоцтва про одруження — 390 грн на одну адресу. Саме сплата – підтвердження заяви для системи.

Після проходження усіх кроків, заяву блокують для редагування і вона йде у ДРАЦС.

Виходячи з цієї умови у постанові, щось змінити, наприклад перенести дату чи інакше визначитися із прізвищем, вже не вийде. Треба буде скасовувати цю заяву та формувати іншу.

Скасувати онлайн весілля наречений або наречена може у будь-який час до початку церемонії. Повторно подати заяву можна буде не раніше, ніж через добу після скасування.

У працівника відділу ДРАЦС за нормативкою є час на перевірку усіх даних заявників – паспортних документів та інформації про інший шлюб. За постановою, перевіряти можна з наступного робочого дня після отримання заяви, а завершити перевірку треба не пізніше, ніж за 12 годин до обраної дати і часу церемонії. У "Дії" ж кажуть, що швидкість опрацювання залежить від того, наскільки завантажений ДРАЦС, але має відбуватися протягом 1-2 робочих днів.

Як проходить церемонія під час шлюбу онлайн?

У день реєстрації нареченій та нареченому мають надійти нагадування про весілля. У "Дію" обом прийде повідомлення про можливість приєднатися до конференції.

У нормативці онлайн весілля визначають, як "індивідуальний обряд". Це відеоконференція майбутніх чоловіка і дружини та працівника відділу ДРАЦС в режимі реального часу. Хоча на весілля хочеться запросити родичів та друзів, вони можуть знаходити десь за лаштунками, але не в кадрі.

Відповідність реквізитів паспортів у відділі ДРАЦС перевіряють до церемонії, а от проводять її вже без пред'явлення документів. Під час неї працівник запитує, чи вільно обоє стають подружжям, а підтверджують цю згоду вони електронними підписами "Дія.Підпис" відділено в актовому записі про шлюб. Після підписів нареченої та нареченого підпис ставить працівник.

Після конференції та підписів протягом доби у "Дію" має підтягнутися актовий запис про шлюб, а свідоцтво прийде поштою на вказані у заяві адреси.

"Процедура одруження триває до 30 хвилин, при цьому технічне забезпечення процесу відбувається через платформу відеозв’язку Webex від американської корпорації Cisco", - кажуть у Міністерстві юстиції.

Перед онлайн весіллям хтось із майбутнього подружжя може передумати і не вийти на зв'язок, або виникнуть технічні складнощі зі зв'язком у когось із учасників. Час очікування того, хто спізнився, або на усунення негараздів – 15 хвилин після початку відведеного на церемонію часу.

Якщо учасники не з'являться та проблеми не усунять, онлайн весілля не відбудеться. Але наречений та наречена можуть протягом 24 годин обрати інший найближчий можливий час для реєстрації шлюбу онлайн. І в такому випадку вдруге сплачувати мито і послуги не потрібно.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, якими є вимоги до військового обліку студентів, як їм оформити відстрочку від мобілізації та хто це право цього року втрачає.

Головне