Зірки, оргії, вбивства та теорії змов: що треба знати про скандал навколо репера P Diddy

Зірки, оргії, вбивства та теорії змов: що треба знати про скандал навколо репера P Diddy

16 вересня 2024 року музиканта, продюсера, інфлюенсера, зірку світового шоу-бізнесу першої величини Шона Комбса, також відомого як P Diddy та Puff Daddy, заарештували у готелі Park Hyatt на Мангеттені. Ця справа закладає бомбу під індустрію розваг – її порівнюють із справами проти продюсера Гарві Вайнштейна та музиканта Р.Келлі, яких засудили за сексуальні злочини. Але є набагато ширшою, враховуючи масштаби звинувачень та коло осіб, яких пов'язують із P Diddy. Що треба знати про скандал, розповідає "Ми – Україна".

Хто такий Шон "Diddy" Комбс?

Шон Комбс народився у Гарлемі в родині помічниці вчителя та колишнього військового ВПС США. Його мати колись була моделлю, а батько після служби мав справи із засудженим нарокдилером і був застрелений, коли хлопцю було два роки.

До вступу в університет, Комбс працював на кількох роботах, займався танцями, знімався у кліпах Дайани Росс та Fine Young Cannibals. Під час навчання в університеті став відомим завдяки пишним вечіркам із величезною кількістю гостей та виступами музикантів, таких як Heavy D і Террі Райлі. Через таланти влаштовувати заходи й отримав роботу у Uptown Records.

З часом із шефом Uptown Records стосунки не складалися і на початку 90-х Комбс пішов з компанії, проте забрав із собою знайдену ним зірку – молодого бруклінського репера Крістофера Воллеса, відомого як Biggie Smalls або Notorious BIG. Комбс створив власний лейбл Bad Boy Records, випустивши альбом Ready To Die Notorious BIG, який став платиновим, хітові альбоми Фейт Еванс, Ma$e, 112 і Total, а також власні релізи.

Notorious BIG.jpg (239 KB)

Notorious BIG та Шон "Дідді" Комбс

У середині 90-х у хіп-хопі вирувало суперництво Східного та Західного узбережжя США. У центрі суперечки був нью-йоркський лейбл Bad Boy Records Шона Кобса (на той момент він мав сценічне ім'я Puff Daddy) із зіркою Notorious BIG та лос-анджелеський лейбл Death Row Records, зіркою якого був Тупак Шакур. Тупак Шакур був застрелений у вересні 1996 року, і тільки у 2023 році підозрюваному висунули звинувачення у вбивстві першого ступеню. У травні 1997 році у віці 24 років був застрелений Notorious BIG.

Під час вбивства свого підопічного Комбс був у машині. На честь Notorious BIG із його удовою Фейт Еванс Puff Daddy записав пісню I'll Be Missing You (заснована на Every Breath You Take групи The Police). Вона увійшла до його дебютного альбому No Way Out, стала однією з найпопулярніших у 1997 році. Альбом та пісня отримали Греммі. Саме за виконання пісні нагорода пішла Комбсу.

Після цього Bad Boy Records вийшов у топ лейблів репу. Ремікси на свої пісні у Комбса робили Мерайя Кері та Дженніфер Лопес. З Лопес Комбс зустрічався з 1999 по 2001 роки. У 1999 році обох заарештували через стрілянину у клубі та звинуватили у зберіганні зброї. З обох зняли обвинувачення, а провина лягла на охоронця.

Комбс продовжував будувати музичну імперію. У 2003 році вже як P Diddy він разом із Неллі та Мерфі Лі записав сингл Shake Ya Tailfeather – саундтрек до фільму "Погані хлопці-2" із Віллом Смітом та Мартіном Ловренсом, за яку отримав другу Греммі. Він був наставником зірок першої величини – Ашера, Мері Джей Блайдж, Джастіна Бібера, продюсером десятків надуспішних хіп-хоп альбомів.

Проте окрім музичної, будував й бізнес-імперію. У 2007 році Комбс підписав угоду з британською компанією з виробництва напоїв Diageo про просування французького горілчаного бренду Cîroc. Він став співзасновником медіа-компанії Revolt, чиї телеканали та веб-сайти описують як "авторитетний голос хіп-хоп культури".

"Вартість" Шона Комбса у 2022 році орієнтовно оцінювали в $1 млрд. P Diddy багато хто називав найуспішнішим продюсером в історії хіп-хопу. Проте було й ще одне порівняння – із Гетсбі, персонажем роману Френсіса Скотта Фіцджеральда. Як і вигаданий Джей Гетсбі, цілком реальний Шон Комбс влаштовував у фешенебельному Гемптоні шалені вечірки, за які зараз і загрожує відплата.

Вечірки P Diddy

Дідді влаштовував щороку грандіозні гулянки в період з 1998 по 2009 роки в Іст-Гемптоні та інших ексклюзивних місцях.

Вечірки отримали назву "Білі" через дрес-код. І декор, і одяг гостей мали бути відповідного кольору.

"Поставити нас усіх на один рівень", - так пояснював доцільність білого кольору Комбс в інтерв'ю Опрі Вінфрі.

Він описував вечірки, як руйнування бар'єрів між расами та поколіннями.

"У мене була найбожевільніша суміш: кілька моїх хлопців із Гарлему, Леонардо Ді Капріо після того, як він щойно закінчив "Титанік". У мене там були світські левиці та родичі з півдня. Тут сиділо 200 людей", - описував P Diddy першу "Білу вечірку".

За роки влаштування, окрім згаданого Ді Капріо, на White parties бували Періс Хілтон, Мерайя Кері, Демі Мур, Сара Джессіка Паркер, Бейонсе, Jay-Z, Ештон Кутчер, Арета Франклін, Говард Стерн, Келлі Озборн, Наомі Кембелл, Пінк, Меган Фокс та багато інших.

біла_вечірка.jpg (976 KB)

періс_хілтон_кім_кардашьян.jpg (320 KB)

біла_вечірка2.jpg (195 KB)

біла_вечірка3.jpg (161 KB)

біла_вечірка4.jpg (215 KB)

Окрім "білих" він влаштовув й інші, тож перелік гостей надзвичайно широкий, та й сам брав участь у величезній кількості заходів і є на світлинах з безліччю найвпливовіших осіб у світі. Враховуючи звинувачення проти нього, тепер найвищий ешелон зірок затамував подих.

У чому звинувачують P Diddy?

Минуле Шона Кобса багате на проблеми із законом. У 1991 році він був одним з організаторів баскетбольного матчу знаменитостей у Міському коледжі Нью-Йорку. Через погану організацію утворився шалений натовп – квитків було продано і глядачів з'явилося удвічі більше, ніж міг вмістити зал. Тоді дев'ятеро осіб загинули у тисняві, але Uptown Records, де він тоді працював, вдалося врегулювати справу.

У 1999 році йому загрожувало семирічне ув'язнення через звинувачення у побитті продюсера Стіва Стаута, проте той зняв обвинувачення. Того ж року був арешт із Дженніфер Лопес та судовий процес через стрілянину у нічному клубі. Тоді його визнали невинним.

У 2015 році його звинуватили у нападі зі зброєю, погрозах та побоях після сварки із футбольним тренером університету, де навчався і грав у футбол його син. Проте прокуратура вирішила на висувати обвинувачення.

У листопаді 2023 року співачка Кессі (Касандра Вентура), яка мала контракт із лейблом Bad Boy, і також тривалі стосунки із Комбсом, подала позов до федерального суду зі звинуваченнями в зґвалтуванні та фізичному насильстві протягом приблизно десяти років.

У позові вона виклала, що зустріла Кобса у 2005 році, коли їй було 19 років. Він контролював її, жорстоко із нею поводився, силоміць вводив їй наркотики, бив, примушував займатися сексом з іншими чоловіками, знімаючи це на відео. За її словами у 2018 році, коли стосунки вже йшли до завершення, P Diddy увірвався до її будинку та зґвалтував.

Комбс через адвоката це заперечив, а потім обидві сторони досягли згоди щодо вирішення справи. Нюанси цього врегулювання невідомі. Проте позов Кессі підштовхнув інших.

У 2023 році інші жінки та чоловіки подали на нього до суду. Джой Дікерсон-Ніл звинуватила його у примусі до вживання наркотиків та зґвалтуванні ще у 1991 році, коли вона була студенткою. Жінка, яка зберігає анонімність (у позові фігурує як Джейн Доу), звинуватила його та ще двох чоловіків у груповому зґвалтуванні у студії звукозапису у Нью-Йорку у 2003 році. Тоді їй було лише 17 років і вона навчалася в школі.

Ліза Гарднер подала 22-сторінковий позов, звинувачуючи Комбса та ще одного чоловіка в примушуванні її до сексу з ними проти її волі, коли їй було всього 16 років.

У лютому 2024 року, подавши позов до Федерального окружного суду Мангеттена, продюсер Ліл Род (Родні Джонс-молодший) звинуватив Комбса у небажаному сексуальному контакті, примусі наймати повій та брати участь у сексуальних актах.

У березні 2024 року федеральні агенти провели рейд у будинках Комбса у Маямі та Лос-Анджелесі. На той момент результати не оголошували, проте вони стали відомі після арешту P Diddy. Під час обшуків знайшли предмети для Freak Off, включно із наркотиками, понад тисячею пляшок дитячої олії та змазок, дев'ять одиниць зброї, три з яких зі стертими серійними номерами.

Freak Offs – це сексуальні "вистави", нібито організовані Комбсом. Тобто секс-оргії, для яких й потрібна було величезна кількість алкоголю, наркотиків, пляшок олії та змазок. Відповідно до пояснень, Freak Offs були продовженням "Білих вечірок", коли більшість гостей з них йшли.

У травні цього року, після обшуків та до арешту, з'явилося відео, яке датується 2016 роко. Це запис з камери спостереження з готелю, наче викуплене за $50 тис., на якому видно, як Комбс переслідує та б'є Касандру Вентуру.

У травні 2024 до федерального суду Манхеттена позов подала модель Кристал МакКінні. Вона звинувачує Комбса о тому, що він напоїв її та змусив займатися з ним оральним сексом. Після, каже вона, він знищив її кар'єру, через що у неї була депресія і вона навіть намагалася покінчити життя самогубством.

Того ж місяця у Верховний суд округу Нью-Йорк надійшов позов Ейпріл Лампрос зі звинуваченнями в побоях, сексуальному насильстві, необережному заподіянні емоційного стресу та вчиненні злочину насильства за ознакою статі.

У червні 2024 року до окружного суду штату Мічиган надійшов позов від Дерека Карделло-Сміта зі скаргами на тілесні ушкодження, в яких йдеться про те, що Комбс також здійснив сексуальне насильство.

У вересні цього року позов подала колишня учасниця двох гуртів Комбса Доун Річард. Вона вказує, що була свідком нападу P Diddy на Касандру Вентуру.

Останній з позовів – від Талії Гревз за жорстоке зґвалтування, яка сталося у 2001 році, коли їй було 25 років.

Загалом є десять звернень до суду – цивільних позовів. 16 вересня P Diddy заарештували та звинуватили в рекеті, секс-торгівлі та транспортуванні для заняття проституцією.

дідді_17 вересня_суд.jpg (206 KB)

Дідді із адвокатом у суді 17 вересня 2024 року

В тексті обвинувачення стверджується, що він "зловживав, погрожував і примушував жінок та інших навколо нього виконувати його сексуальні бажання, захищати свою репутацію та приховувати свою поведінку". Також вказано, що Дідді "створює злочинну компанію, учасники та спільники якої займаються та намагаються вчинити, серед інших злочинів, торгівлю людьми, примусову працю, викрадення людей, підпали, хабарництво та перешкоджання правосуддю".

Ще йдеться про те, що Комбс "маніпулював жінками, щоб вони брали участь у чітко організованих сексуальних діях з чоловіками-працівниками комерційного сексу".

Максимальне покарання за звинуваченнями у рекеті – довічне ув'язнення. Мінімальне покарання, яке загрожує Комбсу, якщо його визнають винним – 15 років позбавлення волі.

Freak Offs, описані у звинуваченні, це "складно розроблені та створені сексуальні вистави, які Комбс влаштовував, якими керував, під час яких мастурбував і часто записував в електронному вигляді". Прокурори стверджують, що він був серійним сексуальним насильником.

Перед судом 17 вересня Комбс не визнав себе винним за висунутими звинуваченнями. Його адвокати стверджували, що він має вийти під заставу в $50 млн та перебувати під домашнім арештом з електронним контролем. Але прокурори заявили, що його не слід звільняти, оскільки є вірогідна висока небезпека, яку він представляє для своїх жертв. Суддя погодився і постановив залишити репера без права внесення застави до суду.

Конспірологія та мовчання зірок

Ашер, Пінк та Меган Фокс видалили у соцмережах свої дописи, які можуть пов'язувати їх із Комбсом. Ширяться теорії про те, що Джастін Бібер міг стати жертвою насилля з боку Дідді: наставником Бібера був Ашер, тоді як наставником Ашера – Комбс.

У 2009 році Бібер опублікував відео про те, як 48 годин тусувався із Комбсом.

"Де ми проводимо час і що ми робимо, ми не можемо розкрити. Але це однозначно мрія 15-річної дитини", - казав P Diddy.

У березні 2015 року, у день 21-річчя Бібера Комбс пригощав його першим алкогольним шотом. Хоча публічно молодий співак нічого не казав про якесь насильство з боку репера, у ЗМІ сприймають деякі його заяви як натяк.

"Я не хочу, щоб вона пройшла через те, через що я пройшов. Я нікому цього не бажаю", - казав Бібер у 2020 році, коли розмова в одному з інтерв'ю йшла про співачку Біллі Айліш, якій на той момент було лише 18 років.

Зараз Бібер від Дідді дистанціюється, проте арешт не коментує.

Тим часом несеться теорія змови щодо нібито попереджень, які виконавці ховали у своїх піснях. Зокрема розбирають трек Fuel Емінема, який часто робив випади у бік P Diddy.

"I'm like a R-A-P-E-R. Got so many S-As (huh). Wait, he didn't just spell the word, 'Rapper' and leave out a P, did he?" – начитує Емінем у треку.

Тут справа у грі слів: репер – rapper, як виконавець репу, та raper – ґвалтівник. Плюс є фраза "P, did he?", яка звучить як "P. Diddy". До того ж в тексті згадується вбивство Notorious BIG, яке настало після вбивства Тупака. Щодо слідів Шона Комбса у ліквідації Тупака чутки ходили давно.

В своєму інтерв'ю за два роки до смерті Тупак казав про нібито причетність P. Diddy до стрілянини, в який його було поранено. Дуейн Девіс, якого заарештували у 2023 році за участь у вбивстві Тупака, казав поліції, що Комбс міг відігравати у цьому роль.

У TikTok також ширяться теорії щодо причетності Дідді, а також Бейонсе та її чоловіка, людини з близького оточення Комбса Jay-Z, до смертей кількох знаменитостей – Алії (була подругою Бейонсе), Лізи "Ліве око" Лопес (одна з колишніх солісток групи TLC) і Майкла Джексона. Вони усі раптово померли 25 числа у різні місяці.

Базується спекулятивна теорія на пісні J. Cole She Knows (2013 рік). Начебто назва відсилає до справжнього прізвища Бейонсе Knowles, J. Cole ворогував із Дідді та усіх померлих зірок у тексті згадує. Алія загинула в авіакатастрофі 25 серпня 2001 року, Ліза Лопес загинула в автокатастрофі 25 квітня 2002 року, а Майкл Джексон помер 25 червня 2009 року від зупинки серця. Вірусна теорія вказує, що Бейонси ніби знає, що Дідді та Jay-Z сприяли їхнім смертям. Незважаючи на ці трагічні збіги, жодні докази не підтверджують їхню причетність до трьох смертей.

Інші тривожні меседжі щодо Комбса містяться вже у книзі. Нещодавно вийшла автобіографія Кім Портер. Точніше, написана начебто від її імені автобіографія. Портер, актриса та модель, мала із Комбсом трьох спільних дітей. Вона померла у 2018 році від ускладнень пневмонії. Проте у книзі йдеться про жорстокість у стосунках. Звісно одразу пішли чутки про неприродність смерті Портер. Натомість її діти заперечують, що мати писала книгу і має стосунок до якоїсь теорії змови.

Найбільше бонусів від арешту Дідді зараз збирає репер 50 Cent. Вони давно ворогували, стосунку до вечірок 50 Cent не має, у виступах та постах не приховує захвату від звинувачень та навіть збирається знімати документальний фільм про скандал. Але здебільшого знаменитості мовчать, бо відверто нажахані.

"Чи читав я "Великого Гетсбі"? Я — Великий Гетсбі!" – заявляв Шон Комбс у 2001 році.

"Білі вечірки", які він влаштовував, часто були із нагоди свят, із філантропічною метою. Проте Freak Offs, як їхнє продовження – це нічний кошмар зірок першого ешелону. Зовсім необов'язково, що хтось із гостей на пристойній частині гулянки брав участь у подальших шабашах. Проте могли знати та, можливо, знали.

Ерік Шиффер, генеральний директор Reputation Management Consultants, сказав Fox News, що зірки не наважуються говорити через страх завдати шкоди своїм брендам або зіткнутися з негативними наслідками через "відміну" Дідді – багато хто з них наляканий.

принци.jpg (104 KB)

P Diddy з принцами Вільямом і Гарі

стінг.jpg (116 KB)

P Diddy зі Стінгом

трамп_дідді.jpg (148 KB)

P Diddy з Дональдом і Меланією Трамп

Даг Елдрідж, засновник Achilles PR, додав, що "передбачувана глибина та охоплення тих, хто може бути співучасником — і, отже, скомпрометованим — за участь у незаконних сексуальних вечірках Дідді, вражає". Піарники в один голос і зараз радять зіркам мовчати. Проте чи вийде – питання відкрите. Враховуючи серйозність звинувачень, у певний момент змовчати може бути гірше, ніж сказати.

"Цій справі залишилося ще кілька місяців до розгляду в суді. Але тим часом "прокурори соціальних медіа" беруться за панірувальні крихти та спекуляції і виносять вирок у славетному суді громадської думки. Це не стільки твердження про вину, невинуватість чи причетність Дідді, а більше факт про людську природу — особливо в епоху інтернету та соціальних мереж, - сказав Елдрідж, - Це інший світ, і підсудним тепер доводиться вести битву (і представляти свою справу) на два фронти".

Хто саме потрапить в об'єктив громадської думки і стане об'єктом відміни, можна поки тільки здогадуватися. Бо засвітитися на вечірках P Diddy чи при спілкуванні із ним встигли і музиканти, і кінозірки, і політики першої величини.

Головне

Україна уважно та з тривогою стежить за ситуацією у Лівані після рішення Ізраїля розпочати наземну військову операцію на півдні країни, заявили у Міністерстві закордонних справ України.