Китайський Новий Рік 2024: традиції, святкування та прикмети

Китайський Новий Рік 2024: традиції, святкування та прикмети

Одним з найяскравіших свят, що відзначається мільйонами людей по всьому світу, є китайський Новий рік. Цього року він настане 10 лютого, а правління бере у свої руки Дерев'яний Дракон. Відзнака Дракона в китайській культурі є неабиякою, а його символіка досить важливою.

Протягом 16 днів, починаючи з китайського Нового року, святкування йде до Фестивалю ліхтарів, який цього року відзначатиметься 24 лютого.

Дракон у китайському зодіаку

Рік Дракона в китайському зодіаку вважається особливим. Він символізує сили, велич та могутність. Люди, народжені у рік Дракона, вважаються лідерами, енергійними та рішучими особистостями.

Характеристики Дракона:

  • Дракони володіють енергією та могутністю, яка допомагає їм досягати своїх цілей.
  • Люди, народжені у рік Дракона, вміють брати на себе відповідальність і керувати іншими.
  • Дракони можуть бути ідеалістичними та романтичними. Вони часто мріють про те, яким має бути ідеальний світ.
  • Дракони — незалежні та автономні особистості, які не бояться йти проти течії.
  • Вони можуть бути мудрими й авантюрними одночасно.

Хоча Дракони можуть бути незалежними, вони все ж прагнуть міцних і глибоких стосунків з іншими.

Поради для людей, народжених у рік Дракона

Не бійтеся проявляти свою силу та могутність, але пам'ятайте про відповідальність, яка з цим пов'язана.

Використовуйте свій лідерський потенціал для досягнення ваших цілей та надихайте інших своїм прикладом.

Розвивайте свою романтичність, але не забувайте про практичність.

Зберігайте свою незалежність, але будьте відкриті для підтримки інших.

Насолоджуйтеся кожним моментом свого життя, бути Драконом — це особлива перевага, яку слід цінувати.

Китайський новорічний одяг

Китайська традиція новорічного одягу має свої корені з часів Північної та Південної династій (420-589 рр. н.е.). За династії Сун (960-1279 рр. н.е.) одяг був обов'язковим елементом під час святкування Нового року.

Свято Весни (як ще називають китайський Новий рік) — час змін. Кожна дія під час цього свята спрямована на позбавлення негативу в минулому й привітання нового. Новорічний одяг може слугувати захистом від негативної енергії.

У минулому, коли Китай був сільським суспільством, люди економили протягом усього року, проте під час китайського Нового року вони могли дозволити собі розкоші.

Де взяти?

Новорічний одяг можна купити самостійно, але найчастіше він дарується від родичів. Щоб відзначити новий початок, найкраще брати новий одяг на свято.

Що вдягнути?

Хоча й немає жорстких правил щодо стилю святкового одягу, ви можете дотримуватися сучасних модних тенденцій або обрати традиційний стиль. Наприклад:

Костюм епохи Тан: Це поєднання манського піджаку для верхової їзди (з династії Цін) та західного костюма. Цей стиль походить від династії Цін.

1.jpg (126 KB)

Ципао: Це традиційна китайська сукня з династії Цін. Сучасні ципао можуть бути вестернізовані, але дещо зберігають свою консервативність.

2.jpg (82 KB)

Чонгсам: Це традиційний жіночий китайський костюм. Зазвичай має вільний крій та елегантний вигляд.

3.jpg (164 KB)

Ханьфу: Це традиційний китайський одяг етносу Хань, який охоплює різні стилі й варіації.

4.jpg (150 KB)

Щодо взуття та аксесуарів, ви можете обрати будь-які модні вироби, що вам до вподоби.

Деякі речі, про які слід пам'ятати

Під час покупки одягу на китайський Новий рік, варто обирати червоний колір, який вважається найбільш вдалим для цього свята. Проте, варто уникати чорного та білого кольорів, оскільки вони приносять невдачу.

Необхідно також пам'ятати, що новий одяг є невід'ємною частиною святкування Свята весни, проте це не означає, що вам необхідно одягати традиційний костюм.

Варто бути обережними з культурною апропріацією, коли вдягаєте традиційний одяг іншої культури. Багато корінних китайців не проти цього і навіть будуть раді бачити іноземців у традиційному одязі. Однак багато китайських емігрантів в інших країнах можуть відчувати себе незручно. Якщо ваш китайський друг є господарем або гостем вечірки, завжди краще запитати його, як він ставиться до цього.

Китайські новорічні табу

Свято весни — час радості та святкувань, що містить деякі табу, які потрібно дотримуватися для забезпечення щастя та удачі протягом наступного року. Ось деякі з них:

Всі слова з негативною конотацією, такі як "смерть", "хворий", "порожній" та інші, краще уникати, оскільки вони можуть накликати нещастя.

Розбиття предметів може розірвати зв'язок з процвітанням та удачею. Якщо ви все ж розбили що-небудь, оберніть його червоним папером та промовляйте позитивні фрази.

Під час святкування не варто прибирати або підмітати, оскільки це може змести вдачу. Сміття краще прибирати після п'ятого дня.

Відмовтеся від використання ножів, ножиць та інших гострих предметів, оскільки вони можуть перервати потік багатства.

Відвідування родини дружини в цей час може призвести до проблем у шлюбі.

Вимагання повернення боргу під час святкування може призвести до проблем.

Намагайтеся уникати сварок та плачу, оскільки це може принести невдачу у новому році.

Не приймайте ліки під час святкування.

Дарування годинників та інших предметів з негативними асоціаціями краще уникати.

Китайські новорічні міфи

Монстр і Новий рік

У давнину існувало чудовисько, на ім'я Ніан (年), яке жило на дні моря та виринало раз на рік, щоб поласувати тваринами та людьми. У цей день мешканці села тікали у гори. Одного разу лише стара жінка залишилася вдома й прийняла жебрака та пообіцяла прогнати Ніана. Вона прикрасила будинок червоним папером та петардами. Коли Ніан увірвався, він був відляканий гучними звуками та червоним кольором і втік. Це пояснює, чому сім'ї у новорічну ніч вечеряють в будинках, прикрашених червоними прикрасами, і чому лунають петарди.

Злі духи і поезія

Червоні двовірші, або chūn lián, наклеюються на двері для захисту від демонів, які вночі шукають неприємностей серед людей. Вони мають повернутися до підземного світу на світанку. Існують два боги, які охороняють вхід, і багато людей вважають, що ці двовірші захищають від негараздів.

Фортуна прибула!

Каліграфічне слово "фу" (福), що означає щастя або удачу, часто наклеюється на двері під час Нового року. Є легенда, що одна родина наклеїла "фу" догори ногами, що насправді вказувало на присутність щастя. Ця історія пояснює, чому багато людей вішають це слово догори ногами.

Походження червоних кармазинів

Є легенда, що злий дух, на ім'я Суй (祟), гладив сплячих дітей та “віддавав” їм лихоманку. Батьки почали дарувати дітям гроші, обгорнуті червоним папером, щоб захистити їх від цього духа. Це пояснює походження червоних кишень.

Китайські новорічні страви

Сім'я є основою китайського суспільства, і це відображається в значенні, яке віддається новорічній вечері (年夜饭 / Nián yèfàn) або вечері возз'єднання (团年饭 / tuán niánfàn). Це свято надзвичайно важливе для китайців, і всі члени сім'ї повинні повернутися до родинного гнізда. Якщо це неможливо, то для відсутніх членів сім'ї залишають їхнє місце за столом порожнім, а також ставлять для них запасний набір посуду, щоб долучити їх до святкування.

Традиція приготування новорічних страв має своє коріння у легенді про походження Свята весни, коли селяни переховувалися від чудовиська Ніана та готували обрядовий бенкет з підношеннями предкам і богам, сподіваючись на благополуччя.

На столах китайських родин під час новорічних святкових обрядів можна побачити різноманітні страви, які несуть у собі символічне значення та побажання процвітання, щастя та сприятливих обставин на наступний рік.

Весняні роли

Весняні роли, відомі також як яєчні рулети, є однією з найвідоміших страв китайської кухні. Їх споживають під час Свята весни на півдні Китаю, щоб відзначити прихід весни. Ці роли можуть виступати як головна страва обіду, закуска або перекус.

5.jpg (92 KB)

Пельмені

Пельмені є північним еквівалентом весняних ролів. Назва "пельмені" (饺子) звучить схоже на слово "обмін" (交) і "північ" (子), що символізує обмін між старим і новим роком. Під час споживання пельменів ви проводите старий рік і зустрічаєте новий.

6.jpg (141 KB)

Локшина

Локшина є ще однією популярною стравою на китайському новорічному столі. Вона символізує побажання довголіття, а також може бути приготована з різноманітними гарнірами, які також несуть своє символічне значення.

7.jpg (126 KB)

Риба на пару

Риба є невід'ємною частиною китайського Нового року, адже символізує багатство. У китайській культурі риба (鱼 - yú) звучить так само, як і слово "надлишок" або "зайвий". Таким чином, її присутність на столі виражає побажання мати надлишок їжі та грошей щороку.

8.jpg (93 KB)

Фестиваль ліхтарів

Фестиваль ліхтарів, відомий також як Юань Сяо, є кульмінацією китайського Нового року. Це свято, що відзначається 24 лютого 2024 року, має багато значень та традицій.

9.jpg (112 KB)

Фестиваль ліхтарів святкує возз'єднання сімей та суспільства. Це час для спостереження за місяцем, запалювання ліхтариків, загадування загадок, танців левів та поїдання рисових кульок. Свято відзначається в 15-й день місячного календаря.

Фестиваль ліхтарів почався понад 2000 років тому за часів династії Західна Хань. Імператор Ву встановив цей день для ритуалів поклоніння Тайі, одному з володарів Всесвіту. Пізніше, імператор Вень зробив 15 число національним святом, яке об'єднало людей після періоду боротьби за владу.

У сучасності фестиваль не є державним святом, але все ще святкується різноманітними заходами. Серед них — запалювання ліхтарів, яке є найпомітнішою частиною святкування.

Стародавні китайці віддавали перевагу зборам з друзями, випивали вино і писали вірші, влаштовуючи при цьому ігри слів та загадки. Під час Фестивалю ліхтарів вони писали загадки на ліхтарях, що ставало популярною розвагою.

Танець лева — традиційний вид розваги, який можна побачити на будь-яких урочистих подіях, від весіль до відкриттів магазинів. Цей танець символізує гармонію, щасливе життя та процвітання.

10.jpg (134 KB)

Фірмова страва Фестивалю ліхтарів, юань сяо або тан юань, є смачним китайським новорічним десертом. Це клейкі рисові галушки з різноманітною начинкою, які символізують возз'єднання сім'ї та процвітання.

11.jpg (86 KB)

Єва Попсуй

Головне